Kan Katwijk zich via een mirakel nog ontworstelen aan de naderende degradatie of speelt Rijnburgse Boys morgen voor beul op de Krom? Dat is de vraag die op de lippen van iedere voetballiefhebber in de Bollenstreek ligt. Rijnsburg zal geen cadeau’s geven, aangezien de geelzwarten nog volop strijden voor de titel. VIDB blikt vooruit met Rijnsburgse Boys-speler Martin van Eeuwijk en Katwijk-aanvoerder Michiel van Dam.

,,Het is absoluut onze laatste kans”, zegt Van Dam. ,,Dat is wel duidelijk. Alleen drie punten houden onze hoop levend. En dan nog zijn we afhankelijk van de andere ploegen.” Of de verdediger de hoop al heeft opgegeven? ,,Nee, alles blijft mogelijk. Niet omdat ik niet realistisch ben, maar ik ben er nog niet mee bezig. Dat komt wel, mocht het echt zover komen.”

Voor Van Eeuwijk (op de foto duellerend met Katwijker Paul de Lange) moet het een raar gevoel zijn om terug te keren op de Krom, waar hij vorig seizoen nog de landstitel vierde. Hij wijst de suggestie van de hand dat zijn vertrek de oorzaak is van het slechte presteren van zijn oude club. ,,Ik weet niet of het alleen daaraan ligt. Ze hebben nog steeds een goed elftal. Het is triest wat er gebeurt. Dit had ik zeker niet verwacht.” Het is volgens hem nog geen uitmaakte zaak. ,,Ik weet het niet. Stel je voor dat ze van ons winnen, dan kan het nog. Daarna krijgen ze Barendrecht en Noordwijk. Dan moet ik het nog zien.”

Er is al veel gezegd en geschreven over ‘het debacle van Katwijk’. Van Dam: ,,De vorm ontbrak gedurende het seizoen bij teveel spelers. Niemand was constant in zijn prestaties. Na een slechte start lukte het ons maar mondjesmaat om een goede wedstrijd te spelen. Na een goede pot tegen Excelsior Maassluis, volgden weer drie nederlagen. Twee weken geleden tegen Lisse geven we een 2-0 voorsprong weg. We hebben teveel punten verloren, die we hadden moeten hebben. We zijn niet in staat om de nul te houden. Dan sta je waar je hoort te staan, zeggen ze. Dat is de harde waarheid.”

Ignacio

Dan treffen de oranjehemden in Rijnsburgse Boys ook nog de ploeg in vorm. De formatie van Niek Oosterlee heeft zich na een slechte start herpakt en strijdt opeens weer mee om de titel. Met Raily Ignacio hebben de Uien ook de topscorer van de Topklasse in huis. Vorige week velde de gedrongen spits hoogstpersoonlijk Spakenburg door zes keer te scoren. ,,Dat zegt me niet zoveel”, vertelt Van Dam. ,,Wel dat hij het hele seizoen al in vorm is.”

,,Ignacio is een fenomeen”, steekt Van Eeuwijk de loftrompet. ,,Hij scoort zoveel en creëert door zijn aanwezigheid ook ruimtes voor anderen. Dat is ook heel belangrijk.”

Katwijk-trainer Cees Bruinink heeft de beschikking over een bijna fitte selectie. ,,Jerghinio Sahadewsing is weer aangesloten en verder zijn er wat kleine pijntjes.” Ook Donny van Oijen, die vorige week tegen IJsselmeervogels uitviel met een enkelblessure, lijkt fit. ,,Donny is een twijfelgeval. Het lijkt mee te vallen, maar het is nog even afwachten.” Bij Rijnsburg is doelman Richard van Nieuwkoop weer fit om te starten. Danny van der Vijver is nog niet voldoende hersteld om te spelen.

Woord aan de trainer

Of Van Eeuwijk tegen zijn oude makkers in de basis staat, weet hij nog niet. De middenvelder is weer helemaal fit na een zware enkelblessure. ,,Er zat toch een behoorlijke scheur in m’n enkelband. Dat duurde minstens zes weken. Daar was niets aan te doen. Nu ben ik weer fit. Ik kan starten, heb vorige week minuten gemaakt. Het woord is aan de trainer.”

De overgang van de middenvelder lag nogal gevoelig op de Krom. Niet iedereen gunde Van Eeuwijk de stap naar de Middelmors. Gaat Van Eeuwijk juichen, mocht hij scoren of is hij ingetogen bij een eventuele treffer? ,,Tuurlijk ga ik juichen”, is hij duidelijk ,,Het zal best gevoelig liggen, maar ik speel nu toch voor Rijnsburg?”

Van Dam ziet nog steeds een gemotiveerde groep. ,,We zijn nog steeds gefocust. Ik zie bij niemand dat hij zich al heeft neergelegd bij degradatie. We zijn het ook verplicht naar de supporters toe. Deze mensen hebben onze het hele jaar gesteund, door dik en dun. We zullen alles geven en dan moeten we kijken of dat goed genoeg is.”

Geen makkie

Van Eeuwijk: ,,Het wordt voor ons absoluut geen makkie. Er zal veel Katwijk-publiek zijn. Ik hoop dat er van ons ook de nodige supporters zijn. Wij hebben wel veel vertrouwen opgedaan de laatste weken. We zijn er trots op waar we nu staan. De verdediging staat als een huis. Die lijn willen we doortrekken. En mocht dat niet genoeg zijn dit jaar, dan is het wel voor volgend seizoen.”

Volgens hem is zijn elftal nog niet bezig met de titel. ,,Dat speelt nog niet. We staan nog steeds drie punten achter. Eerst maar eens zelf alles winnen.”

,,We zullen gecontroleerd gaan aanvallen, maar wel snel druk zetten”, geeft Van Dam aan. ,,Net zoals bij Rijnsburg ligt de kwaliteit van ons voorin. We creëren altijd kansen, ook als het niet goed loopt. Daar zullen we gebruik van moeten maken.”

Tekst: Tom van der Wilt

Foto:

POPULAIRE BERICHTEN