Vier en een half jaar voetbalde hij voor de Koninklijke HFC. Deze zomer verkaste hij naar Katwijk om daar eigenlijk in no time een dragende speler te worden. Zaterdag was Mike van den Ban even terug op vertrouwd terrein. Toch is dat geen uitzondering maar regel: ,,Ik kom hier nog iedere dag.”

Van den Ban loopt na de wedstrijd nou niet bepaald als een jonge hinde. ,,Er schoot even kramp in op het eind”, grijnst hij. ,,Dinsdag was een zwaar potje en nu heb ik toch ook aardig wat meters gemaakt. Onnodig, want je staat met 4-1 voor. We moesten de wedstrijd doodmaken, maar dat deden we niet goed. Nu kwamen ze helemaal terug met die penalty, overigens volgens mij makkelijk gegeven, en die goal. Tot de laatste minuut was het nog billenknijpen.”

Tot de gevreesde gelijkmaker kwam Kon. HFC echter niet en dus konden de drie punten mee richting Katwijk. Medelijden met zijn oud-ploeggenoten heeft de aanvallende middenvelder niet: ,,Ik speel nu voor Katwijk en ben ook echt blij met de overwinning.  Maar ik draag HFC natuurlijk een warm hart toe. Jammer dus dat het nu tegen hen gebeurt, maar zij mogen dan volgende week weer”, klinkt het vrolijk.

Mike van den Ban vs GortzAan het begin van het seizoen tegen HHC Hardenberg

Voetballers die terugkeren bij een vereniging  waar ze in het verleden voor speelden. Het gebeurt ieder weekend ongetwijfeld vele malen. Maar in het geval van Van den Ban is het toch net wat specialer: ,,Ik woon hier vijf minuten vandaan en kom hier nog iedere dag. Ik ben hier jeugdcoördinator en trainer. Dat maakt het wel bijzonder, maar vooral ook heel erg leuk. Vanaf het begin van het seizoen wordt er al over gesproken en deze week helemaal. Ik ken superveel mensen hier en heb al talloze berichtjes gehad en veel mensen hebben me aangesproken over deze wedstrijd.”

Panna
Samen met een uitblinkende Marciano Mengerink en de van een blessure teruggekeerde Steven Sanchez Angulo deed Van den Ban zijn oude club pijn. Bij de 0-2, toen de voorzet van Van den Ban net niet werd verzilverd door Sanchez Angulo maar Mengerink alsnog binnenschoot. Maar ook toen hij in de tweede helft een pass van Sanchez Angulo door de benen van Vincent Volkert tikte en Mengerink bediende. Keeper Tom Boks kon diens schot nog net keren.

Trainer Dick Schreuder zag met genoegen aan: ,,Je ziet dat Van den Ban steeds beter gaat voetballen”, zei de oefenmeester na afloop. En dat geldt dus niet alleen voor Van den Ban. Wie de Katwijkse aanvallen analyseert, ziet de automatismen langzaam weer terugkomen in het aanvalsspel. Dat Sanchez Angulo er weer bij is en Mengerink mede daardoor weer centraal staat, helpt daarbij enorm.

Van den Ban ziet de komende weken dan ook met enig vertrouwen tegemoet. ,,Heel het seizoen zijn we al vrij dominant en geven we weinig weg, vandaag scoren we dan ook eindelijk de doelpunten. Als we dit volhouden komt het helemaal goed.”

Foto’s: Aad de Winter/Bobkat.nl