De vele belangstelling kwam voor hem niet als een verrassing. Mike van den Ban is namelijk bezig aan een sterk seizoen bij Kon. HFC. Meerdere clubs dongen naar zijn diensten, waaronder Spakenburg, maar de keuze viel uiteindelijk op Katwijk. ,,HFC is een fantastische club, maar er staan bij wedstrijden vijfhonderd man langs de kant. Uiteindelijk speel je als voetballer toch liever voor een paar duizend man.”

De vele belangstelling was voor Van den Ban ook een nieuwe gewaarwording. ,,De voorgaande jaren bleef het stil”, vertelt hij. ,,Vorig seizoen was er wel een beetje interesse, maar werd er niets concreet. Dit jaar loopt het super met doelpunten en assists. Dan verwacht je wel dat er clubs gaan bellen.”

Warm bad
Dat gebeurde ook. Het ging uiteindelijk tussen Katwijk en Spakenburg, waarbij de keuze viel op de oranjehemden. ,,Bij Katwijk had ik een beter gevoel, de club voelde als een warm bad. Ik ben ook op gesprek geweest bij Spakenburg. Dat was een uur rijden en op de terugweg vanwege files zelfs anderhalf uur. Dat zag ik niet zitten. Vanuit Haarlem ben ik zo’n 25 minuten onderweg naar Katwijk. Dat is goed te doen.”

De hartverwarmende reacties na het bekend worden van zijn overstap deden Van den Ban goed. ,,Ik heb honderden berichtjes gehad. Dat had ik niet verwacht, maar versterkt alleen maar het gevoel dat ik de goede keuze heb gemaakt. Katwijk is een grote club en het voetbal leeft hier.”

Van den Ban vangt onbevangen het avontuur aan. Van de huidige selectie kent hij niemand. ,,Niet persoonlijk althans. Tegen Mark de Loor heb ik vroeger altijd gespeeld. Hij speelde toen bij FC Volendam en ik bij Haarlem. We stonden ook altijd tegen elkaar.”

Opgebloeid
Van den Ban belandde als B-junior in de opleiding van de wijlen HFC Haarlem en speelde er tot de beloften. Vervolgens stapte hij over naar VVV-Venlo, waar hij ruim anderhalf jaar speelde. Fysiek ongemak noopte hem tot stoppen. Van den Ban keerde terug naar zijn natuurlijke habitat en ging spelen voor Kon. HFC, waar hij volledig opbloeide.

,,Het niveau bij VVV was een stuk hoger dan bij Kon. HFC, en ook Katwijk vermoed ik. Ik moest een stapje terug doen omdat ik ziek was. Maar ik wist dat ik het niveau aankon. De laatste jaren heb ik laten zien wat ik mijn mars heb. Daarom ben ik blij met Katwijk. Het is mijn doel om zo hoog mogelijk te spelen. Katwijk is een topamateurclub en wil volgend seizoen een rol van betekenis spelen in de Tweede Divisie. Bij HFC is dat op lange termijn wel mogelijk, maar op korte termijn niet.”

Technisch manager Cees Bruinink prees Van den Ban om zijn multifunctionaliteit. De Haarlemmer werd dit seizoen aanvankelijk noodgedwongen als rechtsbuiten geposteerd, maar het pakte goed uit. Maar waar gaat de voorkeur van Van den Ban zelf eigenlijk naar uit?

Geen lange ballen
,,Ik kan moeilijk rechtsbuiten niet noemen, omdat het nu zo lekker loopt”, grijnst Van den Ban. ,,Op de flanken kan ik ook goed uit de voeten, maar het liefst speel ik op het middenveld. Maar dan wel in een voetballend team. Een elftal dat alleen maar lange ballen speelt, daar word ik niet gelukkig van. Ook niet als aanvaller overigens.”

In geval van nood zou Van den Ban zelfs als verdediger kunnen worden opgesteld. Ook daar heeft hij een verleden. ,,Bij VVV kwam ik – destijds althans – als middenvelder tekort. Omdat ik zoveel snelheid had en ook wel een aardige gifkikker was, werd ik als rechtsback opgesteld. Dat ging vrij aardig. Ook heb ik nog als centrale verdediger gespeeld. Ik ben dus wel redelijk allround.”

Vooralsnog weigert Van den Ban te ver vooruit te kijken. ,,Ik wil eerst dit seizoen goed afmaken. Ik ben topscorer van het team en heb de meeste asissts gegeven. Dat wil ik graag zo houden. Ook wil ik speler van het jaar worden en natuurlijk met HFC plaatsing voor de Tweede Divisie afdwingen. Genoeg doelen dus. Maar dat ik ook ontzettend veel zin heb om bij Katwijk aan de slag te gaan, lijkt me duidelijk.”

Tekst: Gerben Oostdam

Foto: Orange Pictures


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 14 dec.
HHC Hardenberg14.30Quick Boys
Noordwijk 14.30Jong FC Volendam
FC Lisse 14.30DVS'33
FC Rijnvogels 14.30Sportlust'46
SVC'0814.30Valken'68
Kagia14.30DSO
Te Werve 14.30Van Nispen (zat.)
FC Oegstgeest14.30VVSB (zat.)
Warmunda 14.30MMO
Spakenburg 15.00Rijnsburgse Boys
VVSB 15.30Harkemase Boys
Katwijk 15.30IJsselmeervogels
GOES18.00Ter Leede
Zo. 15 dec.
MSC14.00SJC
Concordia 14.00Hillegom
Oliveo 14.00Foreholte
Teylingen 14.00DOSR
Van Nispen (zon.) 14.00FC Aalsmeer