Was het de late domper van het bekerverlies tegen Heerenveen, de vermoeidheid of gewoon een complete off-day? Een boze Katwijk-trainer Jack van den Berg hield het na afloop van het met 2-4 verloren duel tegen Excelsior Maassluis vooral op het laatste. ,,Iedereen die de wedstrijd heeft gezien zal beamen dat we vandaag nergens recht op hadden. Er waren momenten dat ik me bij bepaalde spelers afvroeg: ‘Wat is er met jou aan de hand?'”

Toegegeven; Katwijk had nog geen drie dagen eerder een mega-inspanning geleverd tegen Heerenveen en moest het naast de gebruikelijke afwezigen dit keer ook nog eens stellen zonder de geschorste Norair Mamedov. De late 0-1 ver in de verlenging kwam woensdagavond als een mokerslag aan voor de regerend kampioen van de Tweede Divisie.

Desondanks mocht er meer verwacht worden van de thuisploeg dan dat het de trouwe aanhang deze middag voorschotelde. Voor Van den Berg was er na afloop dan ook geen enkele reden om het zwakke optreden van zijn spelers aan de ‘Heerenveen-kapstok’ op te hangen.

Mentale aspect
De oefenmeester was hard in zijn vonnis, nadat hij zijn ploeg een duel zag afwerken waarin met name voor de pauze (bijna) alles misging. ,,Op de eerste tien minuten na dan,” aldus Van den Berg. ,,We speelden daarna echt met de koppies omlaag. Dan kun je wel beginnen over woensdagavond tegen Heerenveen. Zo simpel ligt het echter niet.”

,,Het is vooral het mentale aspect dat deze zaterdagmiddag een rol bij ons speelde. Denken dat je moe bent. Vooraf hebben we daar nog zo op gehamerd. Hoe verklaar je het anders dat we na de rust wel een periode kenden, waarin het marcheerde? Toen zag je het geloof in eigen kunnen wel.”

,,Daar valt gewoon niet tegenop te voetballen”

Op De Krom ontbeerde Katwijk in de beginfase net dat tikkeltje geluk om een andere draai aan de wedstrijd te geven. Joey Jongman had de 1-0 al na drie minuten bijna te pakken. Zijn vrije trap kwam via de onderkant van de lat echter weer terug in het veld.

Nog even strooide de middenvelder met een aantal knappe crosspasses, waarna ook hij meedeelde in de malaise aan Katwijk-zijde. De enige andere Katwijkse doelpoging kwam voor de pauze eveneens van Jongman. Goalie Van Leeuwen was niet bepaald onder de indruk van diens lage schuiver.

Half ingrijpen
Excelsior begreep dan ook snel dat er wel iets te halen viel op De Krom. De ‘Tricolores’ die tegen Katwijk vooraf op uitstekende statistieken konden bogen, kwamen via Giovanni da Fonseca logischerwijze op voorsprong. Een half weggewerkte voorzet werd door de middenvelder op knap wijze diagonaal tot de 0-1 gepromoveerd. De 0-2 was kort voor de thee opnieuw een staaltje van half ingrijpen. Uit een vrije trap aaide verdediger Daan Smith met het hoofd de bal. Voldoende om de 0-2 op het scorebord te zetten.

Met Jan Willem Tesselaar voor de onzichtbare Joey Hilterman bleef het na rust echter ook behelpen voor de Krombewoners. Die kregen de rekening voor het zwakke spel nog binnen het uur gepresenteerd. Na eerst nog met de schrik vrij te zijn vrijgekomen, was het even later Vincent van den Berg die een vrije doorgang kreeg. Dergelijke buitenkansjes zijn doorgaans wel besteed aan de aanvaller. Oog in oog met Ricardo Kieboom faalde Van den Berg dan ook niet (0-3).

Joey Jongman was in de beginminuten van het duel dichtbij de openingsgoal

‘Koers gelopen’, luidde het op dat moment. Een hulpvaardig moment van arbiter Teuben, die een buiteling van Joey Jongman met een strafschop beloonde, bracht zowaar het geloof terug in de oranje-zwarte rangen. Robbert Susan bleef vanaf elf meter koel (1-3).  Katwijk leek hierdoor laat in de wedstrijd toch nog op gang gekomen. Zeker nadat Maricano Mengerink een voorzet van Omar Hamdi zes minuten later met het hoofd op waarde schatte (2-3).

,,Eigenlijk voel ik me na zo’n wedstrijd gewoon voor schut staan,”

,,Dan maken we toch nog de 2-3 en hebben we nog een kwartier om het vervolgens helemaal zelf weer weg te geven. Daar valt gewoon niet tegenop te voetballen”, verwoorde Van den Berg zijn teleurstelling nadat het er alle schijn van kreeg dat Katwijk in ieder geval nog in staat was om een punt aan dit duel over te houden.

Terugknokken
Simpel balverlies van Jongman vormde aanleiding voor de 2-4 van Daan Blij. Die treffer maakte de laatste tien minuten van het duel compleet overbodig. Katwijk wilde nog wel, maar zich opnieuw terugknokken in de wedstrijd bleek op deze zonovergoten middag toch echt een brug te ver voor de thuisploeg.

,,Ook de dragende spelers konden het vandaag niet brengen. Eigenlijk voel ik me na zo’n wedstrijd gewoon voor schut staan”, beklaagde van den Bergh zich na afloop. ,,Dit doen we ons zelf aan.”

Katwijk – Excelsior Maassluis 2-4 (0-2) 34. Da Fonseca 0-1, 42. Smith 0-2, 55. Van den Berg 0-3, 70. Susan 1-3 (strafschop), 76. Mengerink 2-3, 81. Blij 2-4.

Katwijk: Kieboom, Hamdi, Sinteur, Blokland (63. Berkhout), Van Weerdenburg, Jongman, Susan, Angulo, Hilterman (46. Tesselaar), Mengerink, Schet

Foto’s: Orange Pictures en Peter Teunnissen

Lees ook: ‘Loting KNVB-beker: Noordwijk naar FC Twente’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC3-2Quick '20
Hillegom5-1ASC
Foreholte3-2RKDEO
Altior1-3Teylingen
VSV1-1Van Nispen (zon.)