Joey van der Berg zat op een dood spoor in Sassenheim. Althans, dat was zijn gevoel. Een gevoel van sleur, beetje saaiheid, het gebrek aan plezier. De aanvaller van Ter Leede zocht naar een nieuwe omgeving en vond die luttele kilometers verderop bij SJC. Wel dezelfde warmte van een club, maar een ander geluid, andere spelers, een andere divisie, misschien wel een andere speeldag. Precies wat Van den Berg zocht.

Het lijkt ineens een exodus bij Ter Leede. Waar enkele sterkhouders als Mike Boelee en Ian van Otterlo al wel bijtekenden, volgden er daarna berichten van Toon Zwetsloot, Stefan Kraaijvanger, Rob Zandbergen en dus ook Van den Berg, die na dit seizoen de club gaan verlaten.

Waarheid
Ieder met een eigen verhaal. Zo ook voor Van den Berg. Waar Zwetsloot zich niet meer kon vinden in het beleid van de club, is dat gevoel bij Van den Berg minder sterk. Al lijken de twee verhalen misschien in de kern wel op elkaar. ,,Dat interview van Toon heeft wel wat reuring gebracht binnen de club. Ik vind het wel ontzettend knap hoe Toon de waarheid heeft durven te spreken.”

,,Ik wil denk ik gewoon het patroon doorbreken van trainen, spelen op zaterdag, altijd maar hetzelfde. Ik wil iets anders als speler en als mens.”

,,In principe komt mijn verhaal redelijk op hetzelfde neer. Ook ik zie weinig verandering binnen de club. Ik heb niks tegen iemand van de club of de trainer. Alleen denk ik dat ik mij bij Ter Leede niet veel meer kan ontwikkelen. Als mens vind ik het een superfijne club, met heel veel lieve mensen. Maar als speler wil ik iets anders. En misschien is dat met SJC ook nog hogerop, als ze in de Derde Divisie blijven.”

Sleur
In de eerste seizoenshelft was Van den Berg lang niet altijd zeker van zijn plekje in de basiself van trainer Henk Wisman. Volgens Van den Berg heeft die statistiek niks te maken met zijn uiteindelijke keuze. ,,Het was misschien een mindere periode van mijn kant, maar ik vind dat ik als speler dan zelf moet laten zien dat ik wel in de basis hoor te staan. Daar geef ik niemand anders de schuld van.”

,,Ik vind het nog best lastig om precies de vinger op de zere plek te leggen waarom ik wegwil. Ik wil denk ik gewoon het patroon doorbreken van trainen, spelen op zaterdag, altijd maar hetzelfde. Ik wil iets anders als speler en als mens.”

Melvin van Stijn
Daarom koos Van den Berg bewust voor een vereniging met hetzelfde ‘warme’ karakter als Ter Leede. ,,De eerste gesprekken bij SJC waren heel fijn. Met de technische commissie en de nieuwe trainer, Florian Wolf. Hij was heel spontaan en duidelijk wat hij wilde op voetbalgebied. Ik heb ook mijn oude teammaatje Melvin van Stijn om advies gevraagd. Hij was mijn directe link bij SJC. Hij was ook heel positief over hoe de club in elkaar stak. Toen ben ik alles op een rijtje gaan zetten en besloten de uitdaging aan te gaan.”

,,Ze willen een elftal creëren met veel eigen jeugd en met een ‘Bollenstreeks-gezicht’.”

Het ‘nieuwe SJC’ dat met de komst van Van den Berg en ook VVSB’er Victor Schipholt lijkt te worden gevormd, sprak de 21-jarige aanvaller aan. ,,Ze willen een elftal creëren met veel eigen jeugd en met een ‘Bollenstreeks-gezicht’. Daarom hebben ze bijvoorbeeld ook Victor gehaald. Ik ken hem wel van de wedstrijden die we in de jeugd tegen elkaar speelden. Hij bij VVSB en ik bij Ter Leede.”

Al met al klinkt de overstap van de Sassenheimer niet zo gek. ,,Al blijft Ter Leede wel ‘mijn cluppie’. Na mijn periode in de jeugd bij Feyenoord heb ik bij Ter Leede door kunnen breken. Maar ik ben gewoon benieuwd naar een andere omgeving. En SJC heeft een jonge, leuke ploeg en straalt echt nog ambitie uit. Daar ben ik blij mee.”

Foto Ter Leede: Hans Schalk

Lees ook: ‘VVSB doet onderzoek naar racistisch incident’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 1-1Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB1-0RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 14.30Kagia
Van Nispen (zat.) 14.30Soccer Boys
Valken'68 14.30RCL
VVSB (zat.) 14.30 FC VVC
FC Boshuizen 14.30Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)