"banner

De laatste plaats van sv Hillegom en onrust in de spelersgroep hebben de kop gekost van trainer Stefan Teeken. De oefenmeester kreeg op donderdagavond te horen dat hij zijn werkzaamheden per direct kon neerleggen. De chemie tussen de trainer en de spelersgroep ontbrak en ook was er geen sprake van een ‘plan-B’. ,,Dan heeft  het geen zin om door te gaan”, zei voorzitter Han van den Hof daar over. 

Het leek op het eind van het vorige kalenderjaar er nog op dat Hillegom de wind in de zeilen had. De ploeg had vlak weliswaar een moeilijke fase achter de rug, maar richtte zich kort voor de winterstop op. De blauw-witten stonden op een veilige plek op de ranglijst en gingen met goede moed op trainingskamp. Voorafgaand aan het trainingskamp waren de eerste gesprekken opgestart tussen de trainer en de club en aansluitend met de spelersraad. Achteraf bleek dat het moment waar het misging.

Twijfels
De spelersraad was naar verluidt nog niet zonder twijfels over de contractverlenging van trainer Stefan Teeken. Er werd gevraagd om te wachten met de volgende gesprekken. Tijdens het trainingskamp in Barcelona werd toch bekendgemaakt dat Teeken ook het komende seizoen op de bank zou zitten als trainer van de Hillegommers. Volgens voorzitter Van den Hof was er op dat moment geen sprake van tegengas uit de spelersgroep.

,,Wij hebben die jongens ook een spiegel voor gehouden. Het is niet zo dat alles van de trainer komt.”

,,Wij ontvingen op dat moment positieve signalen over de trainer”, zegt hij daar over. ,,In december hadden wij de eerste gesprekken gevoerd en waren wij het intern erover eens. Op basis van de verhalen die wij hoorden, dachten wij dat het een goede beslissing was om door te gaan met de trainer.”

Van kwaad tot erger
Toch ging het de weken na de contractverlenging van de hoofdtrainer van kwaad tot erger. De resultaten werden met de week minder en de ploeg maakte een vrije val op de ranglijst naar de laatste plaats. Tijdens die sportief zwakke weken ging het ook mis in de spelersgroep. De sfeer werd steeds negatiever en de nodige spelers betwijfelden of de koppen wel dezelfde kant op stonden. Aanvoerder Frank de Groot sprak zich zelfs uit na de verloren wedstrijd tegen NVC (1-3).

,,Het is een stukje willen. Je moet altijd honderd procent geven. Als ik naar de tegenstander keek, dan zag ik dat zij er wel alles aan deden om te winnen. Dat mis ik bij heel veel spelers van ons. Dat is iets wat uit onszelf moet komen, maar ook iets wat nog wel eens vanaf de kant of via teamgenoten aangestipt mag worden”, zei hij na die wedstrijd.

Ook Van den Hof erkent dat een gedeelte van de schuld bij de spelers ligt. ,,Wij hebben die jongens ook een spiegel voorgehouden. Het is niet zo dat alles van de trainer komt. Desalniettemin merkten wij dat de groep geen klik had met de trainer. Ze vonden Stefan een sympathieke vent, maar hadden hun twijfels over hem als trainer. Het was dus niets persoonlijks.”

Druppel
De druppel die de emmer liet overlopen, kwam na de wedstrijd tegen NVC. Een gedeelte van de spelersgroep was klaar met de matige resultaten en het negativisme en stapte naar het bestuur voor een gesprek. Dat gesprek vond donderdagavond plaats. Naar aanleiding van de feedback die werd gegeven vanuit de spelersgroep stapte het bestuur naar Teeken. Die vroegen hem hoe het verder moest.

,,Hij had geen ‘plan-b’ en toen was het voor ons duidelijk. Dit had geen zin meer.”

,,Daaruit bleek dat Stefan op dezelfde voet door wilde gaan”, gaat Van den Hof verder. ,,Hij had geen ‘plan-b’ en toen was het voor ons duidelijk. Dit had geen zin meer. Daarom hebben wij besloten om hem met onmiddellijke gang op non-actief te zetten. Dat betekent dat hij nog wel in dienst is, maar dat hij zijn werkzaamheden niet hoeft uit te voeren. We gaan ons nu richten op het zoeken van een vervanger en het afhandelen van Stefan’s contract.”

,,Laat ik vooropstellen dat wij dit als club zijnde enorm betreuren. Dit is de eerste keer dat ik als voorzitter een trainer op non-actief zet. Doorgaans hebben wij een erge goede relatie met trainers en waren er nooit problemen.”

Het is nog niet bekend wie de opvolger van Teeken wordt. Tot nu toe lijkt het erop dat Boudewijn Pijpers en Ron Wijk komende zondag de honneurs waarnemen op de bank. Dan neemt de ploeg het op tegen koploper JOS/Watergraafsmeer. De club gaat op zoek naar een vervanger. Het is onduidelijk of dit voor de lange termijn is of voor de resterende wedstrijden in de competitie.

*Stefan Teeken wilde op dit moment (nog) niet reageren op zijn vertrek bij de club. 

Foto: Dirk van der Reep

Lees ook: ‘Hillegom neemt besluit: Teeken en de club per direct uit elkaar’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Zat. 12 okt.
Noordwijk 1-3Excelsior Maassluis
FC Lisse 4-1ONS Sneek
DOVO 1-1Ter Leede
FC Rijnvogels 2-1Capelle
Kagia 1-3Valken'68
UVS 2-0Van Nispen (zat.)
Alphia 1-3VVSB (zat.)
Warmunda 3-2Bernardus
Koninklijke HFC 1-0Quick Boys
HHC Hardenberg 3-3Rijnsburgse Boys
TEC 1-0Katwijk
VVSB 2-2VVOG
Zon. 13 okt.
SJC 3-0Leonidas
Altior 1-2Hillegom
DOSR 1-2Foreholte
Wilhelmus 2-3Teylingen
Van Nispen (zon.) 0-0WVC