Zijn interviews haalden Voetbal Inside, werden overgenomen door de NOS, RTL of werden gedeeld door landelijke voetbalplatforms. Noordwijker en Omroep West-verslaggever Jim van der Deijl had het dit seizoen regelmatig aan de stok met ADO Den Haag-trainer Zeljko Petrovic. Altijd fair, maar de discussies logen er niet om. Nu het seizoen bijna ten einde in Den Haag kijkt de journalist met gemende gevoelens terug op die memorabele televisie-momenten. ,,Ik sta nog altijd achter het interview dat ik gedaan heb.”

Het verhaal is bekend. ADO Den Haag begon onder de Montenegrijnse coach voortvarend. De voorbereiding werd ongeslagen afgewerkt en ook de eerste vier wedstrijden in de Eredivisie verliepen voorspoedig voor de residentieclub. Het verleidde Van der Deijl zelfs tot een luchtig gesprekje met de Haagse verdediger Tommie Beugelsdijk. Of hij zichzelf misschien al met de schaal zag staan op het Haagse gemeentehuis?

Rechtszaak
Daarna zette het verval zich in bij ADO. Op sportief vlak ging het steeds stroever en ook achter het bureau kenden de groen-gelen een turbulent seizoen. Kwam de Chinese eigenaar Hui Wang nog met geld over de brug of niet? De Noordwijker stond daardoor ineens niet meer langs de lijn, maar moest noodgedwongen naar een zes uur durende rechtszaak luisteren in de rechtbank. ,,Best interessant eigenlijk”, kijkt Van der Deijl terug. ,,Maar het was daardoor wel een zwaar en hectisch seizoen. Ook bij zo’n zitting moet je echt gefocust blijven vanwege alle details en het vakjargon.”

,,Petrovic vroeg mij of ik de vragen van Johan Derksen mee had gekregen.”

Uiteindelijk kreeg ADO Den Haag in januari van dit jaar z’n beloofde 2,5 miljoen en kon de focus weer op de competitie, waar het op dat moment alles behalve gestroomlijnd ging voor de Hagenezen. Het degradatiespook lag op de loer, coach Petrovic lag onder vuur en de relatie met Jim van der Deijl was nu niet eentje dat ze elke zondag bij elkaar op de koffie zouden gaan. De coach had de Noordwijker al eerder beticht van het feit dat Van der Deijl bij de perspraatjes er alleen zat om rare quotes te scoren voor Voetbal Inside.

PSV – ADO
,,Petrovic vroeg mij of ik de vragen van Johan Derksen mee had gekregen. Dat was natuurlijk niet zo.  Hij vond mijn vragen suggestief en vreemd. Vraag de oud-ADO-trainers John van den Brom, Henk Fraser, Maurice Steijn, maar na. Ik stel de vragen die ik wil en de relatie tussen mij en die trainers is nooit slecht geweest, verre van zelfs.”

De relatie tussen Van der Deijl en Petrovic escaleerde na de uitwedstrijd van ADO bij PSV, toen de toenmalige coach van de Hagenezen Ruben Schaken in de rust in de kleedkamer liet achterblijven. De nieuwsgierige Van der Deijl wilde bij de vleugelspeler horen wat hij daar van vond. ,,Zelf vond ik het op dat moment een aparte keuze”, blikt de Noordwijker terug. ,,ADO speelde 4-4-2 en gingen overschakelen naar 4-3-3. Daarom dacht ik dat Schaken nog wel als buitenspeler daar in zou passen. Schaken speelde slecht op dat moment, dat is zo, maar dat deed het hele elftal.”

Jim van der Deijl interviewt de toenmalige ADO-coach Henk Fraser

Toen Van der Deijl op de persconferentie het uiteindelijk op de man afvroeg richting de Haagse coach, ontstond er een woordenwisseling. ,,Hij vond mij raar en irritant en vond dat ik geen respect voor hem had. Je kan een hoop zeggen, maar respect heb ik altijd en voor iedereen. Ik ging publiekelijk de discussie met hem aan.  Het gesprek werd er niet gezelliger op, toen er werd ingegrepen door de persvoorlichter van PSV. Wat ik niet wist, is dat FOX de persconferentie integraal uitzond.”

FOX
,,Op dat moment zat Bas Muijs [bekende Nederlandse acteur. red], een vriend van mij, in de studio van FOX. Die zei daar aan tafel gelijk: ‘He, dat moet Jim van der Deijl zijn, dat is een vriend van me'”, reconstrueert de Noordwijkse journalist ,,Daardoor ging het gesprek aan tafel door, over wat ze zojuist gezien hadden op de persco. Na dit persmoment ben ik achter Petrovic aan gelopen de catacombe in van het PSV stadion. Niet zozeer om verhaal te halen, maar gewoon om even uit te praten wat er zojuist gebeurd was. Iemand van FOX zag dit en gaf door z’n walkietalkie door aan FOX dat ik achter de coach aan liep. Daardoor werd er op tv natuurlijk nog veel meer over gediscussieerd.”

,,De relatie op specifieke moment was niet goed en de weken na het moment hing er een apart sfeertje.”

,,Mijn telefoon stond daarna roodgloeiend”, vertelt Van der Deijl. ,,Bas belde me ook gelijk om op te vragen wat er nu aan de hand was, dan kon hij dat ook aan de tafel bij FOX vertellen. Inmiddels had de NOS het overgenomen, deed RTL ook mee en werd het op maandag bij Voetbal Inside aan tafel nog eens besproken. Maar op diezelfde avond wist ik al wat er aan de hand was toen mijn Twitter ontplofte en ik op mijn telefoon dus constant berichtjes kreeg.”

,,Maar goed, wat had ik anders moeten doen?”, vraagt de journalist zich openlijk af. ,,Wellicht had ik mijn interview of vragen anders kunnen beginnen. De intro had op een andere manier gekund. Ik had ook even over de wedstrijd kunnen beginnen in plaats van gelijk over Schaken te gaan vragen.”

Achteraf viel de Noordwijkse verslaggever ook nog iets anders op. ,,Verschillende media hebben het uitgezonden zonder mijn geluid. Dan hoor je mij ergens in de verte en Petrovic een stuk harder. Dan krijg je ook echt een heel ander beeld. Ook kennen de meesten niet de geschiedenis tussen mij en Petrovic. Die zijn er niet elke vrijdag op de club bij een perspraatje. Als je dan Hans Kraaij Jr. en Aad de Mos over dit moment hoort praten, dan is dat niet tweezijdig. En de meeste mensen zijn kuddedieren, gaan achter dit soort meningen aan. Gelukkig heb ik er ook met collega’s over gesproken. De ene vindt dat ik het prima heb gedaan, de ander had zijn vraagstelling anders geformuleerd.”

Belletje
Inmiddels is Petrovic clubloos en hebben de twee alweer contact met elkaar gehad. ,,De relatie op specifieke moment was niet goed en de weken na het moment hing er een apart sfeertje. We moesten toch met elkaar door. Nu is alles weer goed en belt hij nog geregeld”, kan Van der Deijl er achteraf om lachen.

,,Drie maanden na dit incident heeft Petrovic zijn excuus aangeboden. Ik kwam hem onlangs uit bij Willem II tegen. ADO won dat duel met 1-2 en ik heb hem voor de wedstrijd nog even geïnterviewd. Dat is ook gewoon een vriendelijk en lacherig gesprek geweest. Ook als ik nu met hem zou bellen, dan zou er niks aan de hand zijn. Zo gaat dat. De verstandhoudingen zijn nu prima.”

Foto’s: Omroep West
REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 14.30FC Lisse
Ter Leede 14.30VVOG
SC Feyenoord 14.30FC Rijnvogels
SVC'0814.30Kagia
Valken'68 14.30DoCoS
VVSB (zat.) 14.30Be Fair
Roodenburg 14.30Warmunda
IJsselmeervogels 15.00Noordwijk
Quick Boys 15.00Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 15.00TEC
Sparta Nijkerk 15.00VVSB
Van Nispen (zat.) 15.00Westlandia
Koninklijke HFC 15.30Katwijk
SV Hillegom 18.00Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)