,,Ik vind het super vervelend dat Lisse na het overlijden van Han de Haan weer een switch in de technische staf moet maken”, vertelt Arjan van der Laan, die per 1 oktober bondscoach van het Nederlands vrouwenelftal wordt. ,,Maar ik heb heel nuchter de plussen en de minnen tegen elkaar weggestreept. Er waren zoveel plussen en er ligt zo’n mooie uitdaging, dat ik vond dat ik het moest doen.”

De KNVB maakte begin van deze maand zijn interesse voor Van der Laan kenbaar bij FC Lisse. ,,De KNVB en ik waren er vrij snel uit”, aldus de oud-prof. ,,Maar er was natuurlijk ook nog een derde, en niet onbelangrijke partij: FC Lisse. Alle partijen hebben de afgelopen weken voortdurend contact gehouden.”

Professioneel
Het Nederlands vrouwenelftal is nog in de race voor een ticket voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Bovendien wordt in 2017 het EK in Nederland gehouden. ,,Dat zijn internationaal mooie uitdagingen. Ik ga met een talentvolle groep en professionele mensen aan de slag. Ik ga weliswaar minder op het veld staan, maar het pakket is zoveel breder dan ik nu doe. Daardoor hoop en verwacht ik over twee jaar weer een completere trainer te zijn.”

Dat Van der Laan benaderd werd, verraste hem zelf ook. ,,Met zoiets ben je nooit bezig. Ik heb heel lang in het betaalde voetbal als speler rondgelopen, en heb de stap naar Lisse gemaakt om mezelf als hoofdtrainer te ontwikkelen. Het doel was om binnen een paar jaar mogelijk in het betaalde voetbal aan de slag te gaan. Maar dit is van een heel andere orde en heel bijzonder.”

Van der Laan volgde afgelopen zomer Misha Salden op. Hij beseft dat hij Lisse met een probleem opzadelt en noemt dat vervelend. Hoewel zijn verblijf op Ter Specke kortstondig was, heeft het grote indruk op hem gemaakt. ,,Lisse is echt een mooie club, met een heel warme binnenkant. Dat is de afgelopen weken met het overlijden van Han heel duidelijk geworden.

Compliment
Ook van het voetbal was Van der Laan onder de indruk. ,,De Topklasse is beter dan ik had verwacht. Dat is een compliment voor de ploegen die erin spelen. Er zijn veel goede voetballers, en de verschillen minimaal. Ik kan me goed voorstellen dat veel mensen in de Bollenstreek hier erg van genieten.”

Van der Laan lichtte dinsdagavond na de verloren bekerwedstrijd tegen HHC Hardenberg (0-4) de spelersgroep in. De spelers die er niet bij waren, deelde hij het nieuws persoonlijk mee. Van der Laan heeft voor zijn gevoel een goede band met zijn selectie opgebouwd. ,,Zo voelt het althans van mijn kant wel”, vertelt hij. ,,Het is net alsof ik ze jaren heb gekend. Er was veel begrip voor mijn keuze.”

Zaterdag hoopt Van der Laan in de streekderby op mooie wijze afscheid te nemen. ,,Ik hoop van alle kanten dat het gebeurt, en dat de jongens nóg een stapje harder lopen. Je blijft sportman, en wil altijd winnen. Ik kijk er naar uit en hopelijk de jongens ook.”

Tekst: Gerben Oostdam

Foto: Hubert Habers

 

 


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 19 nov.
Oefenwedstrijd
VUC0-1Quick Boys
Do. 21 nov.
Districtsbeker
Van Nispen (zon.) 20.00SEP
Za. 16 nov.
ODIN '5914.30FC Lisse
Barendrecht14.30VVSB
Ter Leede14.30DVS '33
DUNO14.30FC Rijnvogels
Valken '6814.30Te Werve
Van Nispen (zat.)15.00Kagia
Blauw Zwart15.00VVSB (zat.)
Warmunda15.00Meerburg
Rijnsburgse Boys15.30Katwijk
Jong Sparta15.30Noordwijk
Quick Boys15.30AFC
Zo. 24 nov.
SJC14.00Hoogeveen
Foreholte14.00Hillegom
RKDEO14.00Teylingen
Sporting Leiden14.00Van Nispen (zon.)