Heel af en toe komen ze voorbij, keepers die rechtstreeks uit een uittrap scoren. In het duel tussen Neptunus en Valken’68 was het weer eens zover. Erwin van der Nagel zag na een door hem onderschepte hoekschop spits Corstiaan Paap vrijstaan en leverde, gesteund door de felle wind een uittrap af, die met stuit zomaar over zijn verbouwereerde collega tegen de touwen belandde (0-1). ,,Een prachtig, maar raar moment”, blikte de sluitpost terug na de 3-3 remise. ,,Ooit scoorde ik in de A-junioren bij Katwijk uit een strafschop. Dit is echter heel anders. Het gekke was dat ik eigenlijk niet wist hoe ik moest juichen. Als keeper vier je een goal toch altijd anders dan een veldspeler.”

Het openingsdoelpunt vormde de opmaat voor nog vijf treffers in een duel waarin Valken’68 zich volgens Van der Nagel hervond na twee bijzonder matige optredens. ,,Vandaag stond er weer een team dat er voor knokte en daarmee uitstraalde ‘Wij zijn Valken’’68’. Daar ontbrak het bij ons de laatste weken aan. Gelukkig werd er vandaag collectief wel strijd geleverd.”

Na de vroege voorsprong ontspon zich een duel waarin beide ploegen goed aan elkaar gewaagd waren. Dat leverde halverwege de eerste helft de gelijkmaker op. Neptunus-spits Vincent Veld legde twee tegenstanders in de luren om vervolgens vrij voor Van der Nagel niet te falen (1-1). ,,Een treffer uit het niets, waarna we even zoekende waren. Dat duurde tot de pauze, waarna we goed uit de kleedkamer kwamen en twee grote kansen kregen. Na de eerste de beste aanval na rust van Neptunus keken we echter tegen een achterstand aan. Hun spits mocht zomaar uithalen. De koppies gingen echter dit keer niet hangen. Er straalde geloof uit ons spel en daar werden we uiteindelijk voor beloond.”

Gewoon laten zien
De gelijkmaker van Dick van de Toorn halverwege de tweede helft was er, volgens Van der Nagel, dan ook één uit het boekje. “Een fantastische goal over tien schijven met als eindpunt Dick van der Toorn. Die treffer inspireerde ons nog meer. We roken dat er vandaag meer inzat voor ons.”

De Valkenburgse dadendrang leverde met nog een klein kwartier te gaan dan ook opnieuw een voorsprong op. Dit keer was Sven Boonstoppel het feestvarken, hoewel de gastheren de derde treffer heftig betwistten omdat de doelpuntenmaker in hun ogen in buitenspelpositie scoorde.

Hierna zette neptunus aan voor een hevig slotoffensief om te redden wat er te redden viel. Uiteindelijk bezweek de ploeg van Gerard de Geus alsnog. Mark van Leeuwen pompte het leer uit een vrije trap hoog in de Valken-zestien, waarna Leroy van Bueren met het hoofd via de vingertoppen van Van der Nagel de 3-3 op het scorebord zette. ,,Een terechte uitslag over negentig minuten. Met deze inzet gaan we weer punten pakken”, peurde de doelman het meest positieve feit uit de uitbeurt in Rotterdam. Volgende week komt Argon op bezoek. Opnieuw een pittig potje tegen de (gedeelde) nummer twee. Dan moeten we voor eigen publiek gewoon laten zien wat we in huis hebben.”

Neptunus-Valken’68 3-3 (1-1). 5. 0-1. Van der Nagel, 25. 1-1 Velt, 49. 2-1 Velt, 68. 2-2 Van der Toorn, 76. 2-3 Boonstoppel, 82. 3-3 Van Bueren.

Valken’68: Van der Nagel, Van Duijn, Heemskerk, Van der Plas, Haasnoot, De Ridder, De Mooij, Schaap, Boonstoppel, Paap (70. Van Klaveren), Van der Toorn.

Tekst: Leo Schrama