Erwin van der Nagel en Valken’68: een prachtige combinatie. De keeper vertrok in zijn jeugd naar Katwijk om vervolgens in 2009 weer terug te keren naar de Valkenburgers. Na negen seizoenen stopt de keeper nu bij het vlaggenschip. Maar niet getreurd, want de goalie blijft op Sportpark ’t Duyfrak actief. Hij gaat samen met huidig keeperstrainer, Jan Valk, de keeperstrainingen verzorgen bij de tweedeklasser.

Zo blijft Van der Nagel voorlopig dus nog wel rondlopen bij Valken’68. De Valkenburger liep de laatste tijd tegen meerdere dingen aan. Zodoende nam hij de beslissing om er na dit seizoen een punt achter te zetten. „Het was een optelsom voor mezelf. Ik werk zelf in de agf-branche en ik til daar heel veel kilo’s aan aardappelen, groente en fruit. Dat is fysiek zwaar werk, waardoor ik aan het eind van de dag kapot ben. Ik merk dat ik daar dit seizoen regelmatig tegenaan loop. Daarnaast heeft mijn vrouw sinds kort ook een fulltime baan, dus die wil ik doordeweeks graag ook nog wel eens zien.’’

Keeperstrainer
Toch kan Van der Nagel zijn geliefde spelletje niet meteen helemaal loslaten. De geboren Valkenburger blijft actief als keeperstrainer bij de club en mag met zijn jeugdvriend Ruben van der Does, die zijn plaats tussen de palen overneemt, aan de slag. „Dat maakt het voor mij heel leuk. In de zomer trainen we altijd al met elkaar en nu kan dat gewoon het hele jaar door. Ik heb zin om met hem en de andere keepers leuke stappen met elkaar te maken’’, is de goalie enthousiast.

Het schema van de 31-jarige goalie wordt vanaf volgend seizoen wel iets rustiger. „Jan blijft sowieso de vaste keeperstrainer. Op de maandag is het nog even de vraag of ik het red om op de training te komen. Dinsdag pakt Jan (Valk, red.) het op en donderdag ben ik er vast bij.’’ Op de zaterdagen stelt Van der Nagel zich beschikbaar voor het eerste als de nood aan de man is.

„De komende jaren wil ik in mezelf investeren als keeperstrainer en daarna wil ik kijken of er ook een hoofdcoach in me schuilt.’’

Om keepers te mogen trainen moet Van der Nagel, ondanks al zijn ervaring, nog wel zijn diploma’s halen om officieel als keeperstrainer aan de slag te gaan. Dit werkt hetzelfde als het hoofdtrainerschap. „Ook in het keepersvak hebben we UEFA C, B en A. Ik ga binnenkort starten om het eerste diploma binnen te halen. De komende jaren wil ik in mezelf investeren als keeperstrainer en daarna wil ik kijken of er ook een hoofdcoach in me schuilt.’’

Zo heeft Van der Nagel nog genoeg ambitie in voetballand. Eerst maar eens starten met het keeperswerk. Als goalie is de 31-jarige Van der Nagel altijd de rust zelve en zet hij alles organisatorisch goed neer. Dat is dan ook zijn doel om dat aan de aankomende generatie door te geven. 

„We hebben één jongen in de JO19-1 lopen, Jordi Blikman, die echt talentvol is. Aan hem en andere talenten wil ik graag doorgeven hoe belangrijk het is voor een keeper om de verdediging goed voor jezelf neer te zetten. Naar mijn mening wordt daar hier te weinig aandacht aan gegeven, terwijl het er wel degelijk voor kan zorgen dat een team minder tegengoals incasseert.’’

„Ik heb prachtige jaren gehad met twee promoties.’’

Voordat hij al zijn enthousiasme kan storten in het training geven, moet Van der Nagel er eerst nog voor zorgen dat ‘zijn’ Valken’68 zich veilig speelt in de Tweede Klasse. Na negen seizoenen in Valkenburg wil hij het goed afsluiten. 

„Ik heb prachtige jaren gehad met twee promoties’’, zegt de sluitpost blij. „Ik hoop dat natuurlijk ook goed te beëindigen. Ik denk dat we nog twee of drie overwinningen nodig hebben en dan handhaven we ons in de Tweede Klasse. Misschien zit er eventueel nog wel een eindsprint in en pakken we de periode.”

Zo komt er langzaam een einde aan een mooie tijd bij de club. „Eerlijk gezegd ben ik nu helemaal nog niet bezig met mijn afscheid. Ik zie het allemaal wel, want mijn focus ligt nu nog volledig op het huidige seizoen.’’

Foto: Saam de Mooij

Lees ook: ‘Michiel van Dam: nu echt mister Katwijk’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Za. 22 jun.
Oefenwedstrijd
Jong ADO Den Haag17.00Rijnsburgse Boys