,,Het is nu iets meer dan drie maanden geleden dat Kees Zethof mij persoonlijk belde.” Maurice van der Neut staat nog even stil bij afgelopen zomer. De inwoner van Rijsenhout (23) koos tot nu toe in z’n prille loopbaan voor de weg van de geleidelijkheid. Hij verruilde ruim twee jaar geleden SCW uit zijn woonplaats voor sv Hillegom om afgelopen zomer op de valreep de overstap naar Sportpark Duinwetering te maken. Elke keer een stapje hoger.

In de formatie van Zethof heeft de centrale verdediger inmiddels een basisplaats veroverd. Het belletje dat hij deze zomer kreeg, was onverwacht. ,,Tot die tijd had ik er helemaal niet over gedacht om Hillegom te verlaten. Zelf had ik het daar uitstekend naar mijn zin en andere clubs hebben zich voor die tijd nooit bij me gemeld. Het was dus een abc’tje voor me dat ik in het nieuwe seizoen opnieuw op De Zanderij zou spelen.”

Belangrijke taak
,,Het gaf me ook wel een beetje een tweeledig gevoel toen ik bij de club alsnog aangaf dat ik ging vertrekken”, blikt de centrale verdediger terug. ,,Een aantal andere spelers zoals Nick van Staveren en Jeroen Dedel hadden al eerder aangegeven te zullen vertrekken.”

,,Bovendien was onze keeper Daan Ruigrok gestopt. Dat betekende dat de club een aantal sterkhouders kwijtraakte. Ik hield in gedachte dat er voor mij daardoor in het komende seizoen een nog belangrijkere taak was weggelegd bij Hillegom en daar had ik wel zin in. Toen Noordwijk kwam, veranderde alles echter direct.”

,,Maar toen de training eenmaal was begonnen, wist ik de eerste anderhalve week echt niet wat me overkwam.”

Door het late vertrek van Guy Smith naar ADO Den Haag wenste Noordwijk alsnog een opvolger voor de centrale verdediger vast te leggen. Daardoor klopte de club bij de Hilleom-verdediger aan. Eenmaal in gesprek met de club uit de badplaats wilde Van der Neut de uitdaging graag aangaan, maar dat het allemaal zo snel zou verlopen heeft hem zelf wellicht het meest verrast.

Training
,,Het zat in ieder geval niet in mijn planning dat het zo snel zou gaan. Het was me al snel duidelijke dat Noordwijk een grotere en ambitieuze club is met een fantastische accommodatie. Opnieuw een stap hoger paste uiteindelijk wel  bij mijn ambitie.”

,,Maar toen de training eenmaal was begonnen, wist ik de eerste anderhalve week echt niet wat me overkwam. Het ging allemaal zoveel sneller, dat ik me echt de mindere voelde. Dat heb ik gelukkig goed opgepikt, maar het moet en kan nog steeds een stuk beter”, klinkt het gedreven.

Van der Neut in actie in een oefenwedstrijd tegen SJC in de voorbereiding

Omdat Van der Neut blijkbaar toch het niveau aankon en de nieuwe captain Martijn le Congé naar het middenveld verhuisde nam hij naast de teruggekeerde Rob Overvliet zijn vertrouwde stekkie in het centrum van de verdediging eerder dan verwacht in.

,,Een positie die me het beste ligt en waar ik eigenlijk altijd al heb gespeeld. Ik heb in het verleden, mede door mijn snelheid ook wel als linksback gespeeld, maar die positie ambieer ik eigenlijk niet,” verduidelijkt Van der Neut, die als eerste jaars A-junior ooit bij SCW in het eerste team debuteerde.

,,Tijdens de Hillegomse feestweek hebben we er samen met de jongens van Hillegom en Dedel en Van Staveren nog een leuke avond van gemaakt.”

,,Dat was toen ingegeven door schorsingen en blessures. Het volgende seizoen kreeg ik een basisplaats om het in 2015 bij Hillegom op een hoger niveau te proberen. Dat pakte goed uit met promotie naar de Eerste Klasse. Alleen hebben we het vorig seizoen na de winterstop een beetje laten liggen.”

,,Net als bij SCW heb ik ook aan mijn verblijf bij Hillegom veel vrienden overgehouden”, vervolgt de 23-jarige voetballer. ,,Afgelopen donderdagavond tijdens de Hillegomse feestweek hebben we er samen met de jongens van m’n oude club en Dedel en Van Staveren nog een leuke avond van gemaakt.”

Rijsenhout
,,Nu ik op zaterdag speel, ben ik ook vast van plan mijn gezicht nog vaak bij mijn oude club te laten zien. Zo ging dat ook bij Hillegom. Toen was ik vaak op zaterdag bij SCW te vinden. Dat blijft toch de club waar ik al op jonge leeftijd begonnen ben.”

Waar zijn eindstation ligt weet van der Neut niet. Daar is hij naar eigen zeggen nu ook helemaal niet mee bezig. ,,Zoals ik er nu tegenaan kijk, vind ik het ook prima om de rest van mijn carrière bij Noordwijk te spelen. Zoals het nu gaat voelt het op alle fronten uitstekend. Wat er in de verdere toekomst gebeurt laat ik dan ook rustig op mij afkomen.”

Lees ook: ‘Noordwijk legt Nootdorp volledig op het rooster’

Foto: Johanna Wever


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 14.30FC Lisse
Ter Leede 14.30VVOG
SC Feyenoord 14.30FC Rijnvogels
SVC'0814.30Kagia
Valken'68 14.30DoCoS
VVSB (zat.) 14.30Be Fair
Roodenburg 14.30Warmunda
IJsselmeervogels 15.00Noordwijk
Quick Boys 15.00Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 15.00TEC
Sparta Nijkerk 15.00VVSB
Van Nispen (zat.) 15.00Westlandia
Koninklijke HFC 15.30Katwijk
SV Hillegom 18.00Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)