In ieder geval tot zaterdag 21 september 2019 is Jaap van der Plas de laatste speler van Quick Boys die wist te scoren op De Krom. Zijn treffer in de tweede helft van het competitieduel in 2015 was op dat moment genoeg voor een puntendeling: 1-1. Van der Plas koestert nog altijd goede herinneringen aan de wedstrijd in de toenmalige Hoofdklasse.

De Katwijker is op dit moment een gepensioneerde voetballer. De oud-Quick Boys-middenvelder verkaste in 2017 naar Valken ’68. Daar liep hij vorig seizoen een zware kruisbandblessure op. Einde carrière, of nou ja… ,,Dit seizoen ben ik nog wel begonnen bij Valken. Dat weten niet heel veel mensen. Ik wilde het toch weer proberen. Alleen kreeg ik te maken met een terugslag van de blessure. Voetballen heeft nu geen zin. Ik moet nog een beslissing nemen of ik helemaal ga stoppen of niet.”

Volle buit
Van der Plas ‘genoot’ vorig seizoen al wel van zijn voorlopige pensioen. Als hij vrij was op zaterdag, ging hij zo veel mogelijk kijken bij de Katwijkse club die op dat moment thuis speelden. Toch trekt één vereniging hem -logischerwijs- nog het allermeest: Quick Boys.

,,Ik heb niks liever dan dat Quick Boys zaterdag wint.” Als de blauw-witten de volle buit pakken, dan is Van der Plas de geschiedenisboeken uit geschoten als laatste speler van Quick Boys die wist te scoren op De Krom. ,,Dikke prima. Als die goal deze zaterdag niet valt, valt ‘ie wel een andere keer.”

,,Joh, nu ik er aan terugdenk, krijg ik weer kippenvel.”

Van der Plas herinnert zich de wedstrijd in 2015 nog als de dag van gisteren. ,,De eerste tien minuten werden we echt overrompeld door Katwijk. Zij maakten ook een mooie goal via Donny van Oijen. Daarna hebben wij een kwartier lang gedomineerd in de eerste helft en hadden we voor rust twee of drie keer moeten scoren.”

Dat gebeurde uiteindelijk in de tweede helft. Nadat een bal moeizaam werd uitverdedigd door de Katwijk-defensie kwam de bal via het hoofd van Tommy Bekooij voor de voeten van Van der Plas. Die bedacht zich geen seconde en nam de bal van een meter of tien van de goal vol op de pantoffel: 1-1.

,,Toen kreeg ik zo’n adrenalinestoot. Het eerste wat ik wilde doen, was het feestje vieren met de supporters. Joh, nu ik er aan terugdenk, krijg ik weer kippenvel.” Toch wordt hij er in Katwijk-Zuid niet heel veel aan herinnerd, dat hij met z’n goal in de geschiedenisboeken staat. ,,Als je het aan tien supporters gaat vragen, weten negen daarvan niet dat ik degene ben die als laatste in het blauw-wit tegen Katwijk gescoord heeft.”

Gevoel
Voor Van der Plas zelf waren de wedstrijden tegen de rivaal één van de mooiste momenten uit z’n carrière. Toch is het lijstje langer dan alleen de derby’s tegen de oranjehemden. ,,In mijn tijd bij Quick Boys heb ik zoveel mooie dingen meegemaakt. Het kampioenschap in 2016. De beslissingswedstrijd tegen Noordwijk in 2011, ook al verloren wij die wel. De kwartfinale van de nationale beker, toen we tegen NAC Breda speelden en eerder in het toernooi wonnen van Jong Heerenveen. En eigenlijk ook de trainingskampen, die waren schitterend.”

Deze editie van Katwijk – Quick Boys zal Van der Plas in ieder geval niet meer gaan beleven als voetballer. Zowel zaterdag als dinsdag bij het bekerduel, is de oud-middenvelder aanwezig als supporter. Hij weet wel als geen ander hoe de huidige spelers van de beide clubs zich moeten voelen in aanloop naar de beide wedstrijden.

,,Als er zaterdag bij beide teams ook een beetje spanning op de benen staat, moet ik nog maar zien wie deze wedstrijd wint.”

,,Een dag van tevoren gaat je hartslag al omhoog. Dan voel je in je hele lijf al gezonde spanning. Bij wedstrijden tegen Katwijk ging ik vaak mijn eigen looplijnen al een beetje visualiseren. Dat had ik meer bij duels tegen Katwijk, dan andere tegenstanders. Zaterdag en dinsdag staan er alleen niet zo heel veel Katwijkse jongens in het veld. Ik twijfel wel een klein beetje of die jongens hetzelfde voelen, als dat ik voelde voor zo’n wedstrijd.”

Favoriet
Met een klein beetje pijn in hart, moet hij tot slot wel toegeven dat Katwijk in ieder geval zaterdag de favoriet is. ,,Op papier wel. Katwijk zit goed in elkaar. Ze hebben veel goede spelers, het is rustig op bestuurlijk vlak en -dat is ook belangrijk- ze hebben een tasje geld.”

,,Het klinkt heel clichématig, maar het is en blijft wel een voetbalwedstrijd. Toen wij in 2015 naar De Krom kwamen, stonden we op dat moment ook negen punten achter op de ranglijst. Uiteindelijk werd het 1-1 en hadden we misschien wel moeten winnen. Als er zaterdag bij beide teams ook een beetje spanning op de benen staat, moet ik nog maar zien wie deze wedstrijd wint.”

Archieffoto: Aad de Winter/Bobkat.nl

Lees ook: ‘Historisch duel: ,,Jongens, kijk goed: daar gaan onze bloemen”‘
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 20.00Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB20.00RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 14.30Kagia
Van Nispen (zat.) 14.30Soccer Boys
Valken'68 14.30RCL
VVSB (zat.) 14.30 FC VVC
FC Boshuizen 14.30Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)