Trainer Derek van der Plas van Valken ’68 had voorafgaand aan de afgelopen competitie zijn doelstelling helder en duidelijk. Vorig seizoen eindigde zijn team in de subtop van de Eerste Klasse. In de afgelopen versie ging hij voor “een prijs”. Die prijs sleepte de club ook daadwerkelijk binnen. Valken ’68 eindigde op de slotdag op de tweede plaats van de ranglijst in  1C en speelt als gevolg daarvan een wedstrijd tegen VOC uit Rotterdam. Dit team versloeg in de eerste ronde van de nacompetitie De Ster met 3-0. Woensdagavond gaan de Valkenburgers op eigen veld proberen de finale van de nacompetitie te halen.

Van der Plas over de ontwikkeling van het team waar hij nu twee seizoenen aan heeft gewerkt: “Ik was in de zomer van 2022 niet de enige sollicitant naar de trainersfunctie bij Valken ’68 natuurlijk. Ik heb verteld hoe ik dacht dat ik de club zou kunnen helpen en gezegd hoe ik denk dat het team zou moeten spelen. Mijn visie op het spel voorgelegd en uitgelegd hoe we dat konden uitvoeren. Kennelijk is dat voldoende overtuigend gedaan.”

Je hebt ook direct een selectie kunnen samenstellen die mee is gegaan in het beoogde spelconcept.

“Dat klopt. Ik had daarbij het voordeel dat ik erg veel jonge en talentvolle spelers ken in de omgeving. Voor veel daarvan is de stap vanuit de jeugd naar het eerste wel eens te groot”. Met name bij een aantal grote clubs hier in de buurt . Voor dergelijke spelers bestaan natuurlijk ook de jeugdcompetities, maar Valken ’68 kan ook uitstekend dienen als tussenstap. Voor sommige spelers zal dan blijken dat wij voor hun het hoogst haalbare zijn, anderen kunnen gelouterd weer verder omhoog. Spelen in een eerste team geeft immers toch weer een andere dynamiek dan in een onder 21 team bijvoorbeeld. Waar het uiteindelijk op neer kwam is dat we hier een mooie mix van echte clubspelers en jong talent bij elkaar kregen. En daarmee werden we vorig seizoen vijfde en dit seizoen tweede met als bonus de nacompetitie.”

Heb je voor komende woensdag een fit team?

“We hebben in ieder geval geen grote blessureperikelen. Hier en daar wat spelers met pijntjes waar we voorzichtig mee omgaan. Maar we hebben verder geen problemen op dat gebied. Ook geen schorsingen trouwens.”

Het behalen van een prijs is in de vorm van behalen van de nacompetitie gelukt. Je zou woensdag dus achterover leunend kunnen kijken wat er gebeurt…

“Wat zou ik dan een slecht voorbeeld en een slechte sportman zijn. Natuurlijk was ik blij toen we na die 4-0 zege bij Den Hoorn de nacompetitie bleken te hebben gehaald. Maar nu we zo ver zijn, willen we die nacompetitie winnen ook.”

Tekst: Theo Uphus
Foto: Orange Pictures

Lees ook: Drie regioclubs in de nacompetitie: eerste wedstrijden zaterdag

POPULAIRE BERICHTEN