Edwin van der Sar kon het na afloop van de benefietwedstrijd van Voetbal in de Bollenstreek, vrijdagavond bij Foreholte, niet laten Frank Peereboom even een kleine sneer te geven. ,,Wordt hem serieus nou nog om een mening gevraagd”, onderbrak de recordinternational op ludieke wijze een interview met Peereboom. ,,Schandalig dat-ie met zo’n team van ons heeft verloren.”

Van der Sar en Peereboom zijn in het dagelijks leven collega’s bij Ajax en kennen elkaar zodoende goed. Van der Sar is in Amsterdam directeur marketing en Peereboom jeugdtrainer. De Lissenaar had afgelopen seizoen onder meer de B1 en A1 onder zijn hoede. Bij Ajax wordt gewerkt met een roulatiesysteem, waarbij trainers om de anderhalve maand van elftal wisselen.

Prominenten

Vrijdagavond waren de twee elkaars tegenstrevers. Peereboom coachte het VIDB Team, waaraan vrijwel alle clubs uit de Bollenstreek een speler afgevaardigd hadden. Van der Sar was publiekstrekker van het Foundation Team, dat bestond uit oud-profvoetballers en andere prominenten. Onder meer Jeffrey Talan, Barry Opdam, Mike Zonneveld en Leonard van Utrecht gaven acte de présence. De opbrengst van de benefietwedstrijd (4600 euro) ging naar de Foundations van Van der Sar en Dirk Kuijt.

Kuijt was door vakantie afwezig in Voorhout, maar het lijstje namen was niettemin indrukwekkend. Zo’n veertienhonderd supporters kwamen op de wedstrijd af. Ze kregen uiteindelijk één goal te zien. Vlak voor tijd scoorde Talan na een schitterende actie de enige goal namens het enigszins op leeftijd zijnde Foundation Team.

Peereboom: ,,Jammer. We hebben geprobeerd er een leuke pot van te maken. De eerste helft was er toch een beetje ontzag en respect voor de tegenstander bij ons. De tweede helft hebben we vol op de aanval gespeeld. Helaas stond er toch wel een aardige keeper op goal”, zei de Lissenaar met gevoel voor understatement. En dan grijzend: ,,Ook nog een soort van collega helaas. Ik vrees dat ik de lul ben op werk de komende week. Gelukkig heb ik vakantie.”

Zijstap in Hillegom

Peereboom had een elftal met uiteenlopend niveauverschil onder zijn hoede, variërend van de Topklasse tot de Derde Klasse. De selectie was hem niet geheel vreemd. ,,Kevin Winter ken ik goed. Met zijn aanstaande vrouw heb ik zelf nog gevoetbald. David Verweij heb ik in de D-tjes bij Lisse nog getraind. Toen vond ik het al een behoorlijke speler. Jeroen Dedel ken ik van naam en Ignacio ook. Dat komt omdat ik het amateurvoetbal nog steeds volg. Ik kijk bijna iedere zaterdag wat Lisse heeft gedaan. Ik ben een Lissenaar. Dat ben ik altijd geweest, hoewel ik even een zijstap in Hillegom heb gemaakt. Maar met het voetbal bij Lisse ben ik opgegroeid. Dat zal ik nooit verloochenen.”

De kans is aanwezig dat Peereboom furore gaat maken in het profvoetbal. Hij slaagde onlangs voor de cursus Coach Betaald Voetbal. Het hoofdtrainerschap bij Lisse is daarom niet iets dat op zijn verlanglijstje staat. ,,Ik zit nu fulltime in het voetbal, al bijna tien jaar. Het trainerschap bij Lisse is een parttime betrekking. Dan zou ik de rest van de dag iets anders moeten gaan doen. Daar heb ik wel ideeën bij, hoe ik dat kan invullen, maar dat is niet wat ik wil op dit moment. Ik wil kijken waar mijn plafond ligt en het liefst fulltime in het voetbal werkzaam zijn.”

Peereboom merkt voorzichtig dat zijn ster rijzende is en probeert daar passend naar te handelen. ,,Ik ben de laatste tijd wat meer in de media, omdat ik bij Ajax zit en de cursus Coach Betaald Voetbal heb gehaald. Daar word je dan toch door gevonden. Als ik zie hoe Edwin zichzelf blijft en er voor de mensen is, vind ik dat mooi. Hij is erg down-to-earth en dat is belangrijk. Zo kweek je de meeste goodwill voor de foundations. Je moet jezelf blijven en niet gek gaan gaan doen.”

Veel Bollenstreek-talent

Volgens Peereboom past die nuchtere houding bij de Bollenstreek, die volgens hem voldoende talent voortbrengt. ,,We hebben het er voor de wedstrijd nog over gehad: er loopt hier altijd wel talent. Er heerst een bepaalde cultuur waarbij de mensen van voetbal houden. We hebben Edwin van der Sar, maar ook bijvoorbeeld Stan van Bladeren. Echt een doodgewone, nuchtere gozer. Die maakt je ook niet gek. Laten zich ook niet gek maken door mediazaken en zaakwaanemers en dat soort zaken. Ik denk dat dat wel de kracht is van dat soort gasten. Gelukkig hebben we een aantal gasten die goed zijn.

Voorhouter Van Bladeren is de natuurlijke opvolger van Van der Sar en tekende een aantal maanden terug zijn eerste profcontract. Maar gaat de keeper van de A1 het eerste halen? ,,Qua potentie is hij een van de betere keepers, waarmee ik heb gewerkt. Maar het is moeilijk in te schatten. Enerzijds zeg ik ja, want hij heeft alle voorwaarden. Het is heel moeilijk om een bal bij hem erin te krijgen op de training. Spitsen hebben echt moeite en vinden het irritant. Zo goed is-ie. Maar het eerste elftal vanuit de jeugd is halen lastig. Misschien wordt Stan wel een keer verhuurd. Maar dat hij betaald voetballer gaat worden, daar ben ik honderd procent van overtuigd.”

Peereboom had dit seizoen in de B1 ook Joe van der Sar – de zoon van Edwin – onder zijn hoede. Langs de zijlijn kijkt de recordinternational als ouder toe, maar voor het overige zijn Peereboom en Van der Sar bezig om de naam van Ajax uit te dragen. ,,We hebben een gemeenschappelijk doel. Hij vanuit zijn commerciële kant en ik vanuit het verzorgen van goed voetbal en resultaten. Dat is mooi. We hebben prima contact.”

Foto: Jeannette Dijkstra


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC20.00SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk20.00FC Lisse
Warmunda 20.00Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede19.00SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude