Foreholte had de laatste maanden over bezoekersaantallen toch al niet te klagen, maar na afloop van het seizoen stroomde sportpark de Elsgeest nogmaals vol. Een kleine veertienhonderd supporters waren vrijdagavond getuige van de benefietwedstrijd. Publiekstrekker was Edwin van der Sar. ,,Het was een prachtige dag. Laten we dit initiatief langzamerhand uitbouwen en hopelijk volgend jaar een mooi vervolg geven”, zei de recordinternational na zijn terugkeer op historische grond.

Een (voetbal)feest der herkenning, zo kon de benefietwedstrijd van Voetbal in de Bollenstreek het best worden getypeerd. Het voorgerecht – de eerste editie van de VIDB Business Cup met een aansluitend een barbecue – smaakte letterlijk en figuurlijk heerlijk. Maar het belangrijkste op deze heuglijke dag was natuurlijk het hoofdgerecht.

Zonder de anderen tekort te doen, draaide het grotendeels om drie oud-internationals uit de Bollenstreek: Barry Opdam, Jeffrey Talan en vooral natuurlijk Van der Sar. Zij speelden in het Foundation Team, dat aangevuld was met oud-profvoetballers en prominenten uit de regio. Onder meer ook Mike Zonneveld, Dick Kooijman, Hendrik van Beelen en Leonard van Utrecht maakten hun opwachting.

Blau

De ervaren rotten hadden hun handen vol aan het VIDB team. Iedere regioclub vaardigde een speler af. Zo zagen Topklasse-voetballers Raily Ignacio, Peet van der Slot en Kevin Winter bijvoorbeeld Koen van der Linden en Ben van der Lans aan hun zijde, spelers die afgelopen seizoen in de Derde Klasse uitkwamen. Het geheel paste naadloos en dat was natuurlijk schitterend om te aanschouwen.

Rood

Ruud Bröring en Gerard van der Lem coachten het Foundation Team. Traditiegetrouw en op de hem kenmerkende wijze zette Bröring zijn ‘pupillen’ met een uitgebreide speech op scherp. Frank Peereboom diende er een passend antwoord op te geven. De Ultra’s van Foreholte gaven de spelers bij opkomst een warm welkom. Het decor voelde even als een kampioenswedstrijd aan.

Foreholte

De wedstrijd van tweemaal dertig minuten was lange tijd in evenwicht. De ploegen gaven elkaar geen strobreed toe. In de tweede helft leek de vermoeidheid bij het Foundation Team toe te slaan. Net op het moment dat iedereen zich verheugde op een spectaculaire strafschoppenserie, sloegen de routiniers alsnog toe. Jeffrey Talan liet zien het voetballen nog niet verleerd te zijn en drukte af na een schitterende solo. Een gelijkopgaande benefietwedstrijd werd uiteindelijk toch beslist in de reguliere speeltijd.

Na afloop was het tijd voor de handtekeningenjagers, al is tegenwoordig ‘een selfie’ een waardevoller collectersitem. Natuurlijk spitste de meeste aandacht zich toe op Van der Sar. De doelman had zich met een aantal prachtige reddingen van zijn beste kant laten zien.

Handtekening

,,Gelukkig wel”, stelde de lange Voorhouter. ,,Sommige jongens wilden echt heel graag scoren, maar gelukkig kon ik een aantal keer goed redden en maakten wij vlak voor tijd zelf een goal. Daardoor hadden zij niet meer genoeg tijd om een eindsprint te maken. Dat kwam ons goed uit, want we zaten er aardig doorheen.”

Van der Sar zag het Foundation Team het veel fittere VIDB Team aftroeven. ,,Frank Peereboom had het tactisch goed staan, maar de ervaren rotten hebben toch het verschil gemaakt. Wij beschikten over jongens die toch een bepaald niveau hebben gehaald. Ondanks dat we voor het eerst met elkaar speelden, wist iedereen wat er moet gebeuren. Achterin stond het aardig, al hadden we wel wat gewicht en vermogen staan. Dick Kooijman speelde prima. Jeffrey van As gaf prachtige ballen met zijn linker, en zette af en toe zijn lichaam er goed in, waardoor die nummer negen er niet echt doorheen kwam. Mike Zonneveld zat er strak in. En we hadden Pascal Roffelsen, een oud-Foreholte-jongen, die in een thuiswedstrijd nog wat heeft kunnen laten zien. Ik ben heel tevreden.”

Lans

Uiteindelijk werd een opbrengst van 4600 euro behaald, die wordt verdeeld over de Foundations van Van der Sar en Dirk Kuijt. De doelman keek tevreden terug. ,,Het was een geslaagde eerste editie: met eerst de Business Cup. Leuk dat mijn twee clubs in de Bollenstreek waar ik heb gespeeld in de finale stonden. Ook was er een mooie opkomst bij de Benefietwedstrijd. Ik hoop dat we het initiatief volgend jaar hier bij Foreholte of bij een andere club een mooi vervolg kunnen gaan geven.”

Foto’s: Jeannette Dijkstra


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC20.00SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk20.00FC Lisse
Warmunda 20.00Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede19.00SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude