In Noordwijk vond afgelopen vrijdag het congres ‘Op het pluche… De kracht van diversiteit in voetbalbesturen‘ van de KNVB plaats. Tijdens deze bijeenkomst werd het belang van diversiteit in voetbalbesturen duidelijk gemaakt en bediscussieerd. Ook gaven KNVB West 1 en 2 voorman Jozef van der Vooren en politica Jeanet van der Laan uitleg over dit onderwerp.

,,Wij hebben als doel meer  diversiteit bij voetbalbesturen en met name bij de KNVB. Niet alleen clubs hebben hier profijt van, maar ook vrouwen en jongeren die zich in een bestuur willen handhaven”, opende Van der Vooren voorafgaand aan het congres.

Vrouwen en jongeren van besturen van de Categorieën West 1 en 2 hadden zich verzameld in Noordwijk om met elkaar het gesprek aan te gaan over dit onderwerp. ,,Mijn doel is om meer diversiteit in besturen te krijgen en dan in mijn geval meer vrouwen. Maar we kunnen het ook breder trekken en het betrekken op jongeren en vrouwen”, vertelde Jeanet van der Laan.

Horizon
Het KNVB-congres in Noordwijk was het eerste in Nederland met deze specifieke inhoud. Belangrijk onderdeel van de dag was dat genodigden met elkaar in discussie zouden gaan over elkaars ervaringen.  
,,Op dit moment is elf procent van de bestuursleden in Nederland  vrouw en drie procent daarvan is voorzitter. Wij kunnen geen stip op de horizon zetten, maar we willen graag meer vrouwen en diversiteit in besturen”, gaat Van der Vooren verder.

,,Het liefst had ik er één of twee meegenomen, want bovenin de bond zijn ze erg enthousiast over dit onderwerp.”

Van der Laan was op het congres niet alleen spreker, maar ook een van de voortrekkers van dit onderwerp: ,,We hebben een ladies-netwerk gecreëerd in samenwerking met de KNVB. Ook willen wij samen met de bond een intentieverklaring ondertekenen dat de KNVB naast trainersopleidingen tevens Master Class Voetbalbesturen gaat ontwikkelen. Een bestuur leiden is een vak.”

Vervolg
Op de vraag of dit onderwerp leeft bij de top van de KNVB is Van der Vooren erg stellig: ,,Het liefst had ik er één of twee meegenomen, want bovenin de bond zijn ze erg enthousiast over dit onderwerp. Vers bloed is altijd goed, en zeker als het gaat om nieuwe ideeën.”

Nadat verschillende mensen op het congres over diversiteit in voetbalbesturen hadden gesproken was het tijd voor het buffet. Vervolgens ging men met elkaar het gesprek aan gaan over de problemen die zich voordoen bij de clubs. Een volgend congres in West 1 en 2 gaat georganiseerd worden. Wanneer dat plaatsvindt is nog niet duidelijk.


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen