Het zondagvoetbal in West II heeft het lastig. Een aantal zondagverenigingen gaat over naar het prestatievoetbal op zaterdag en daardoor zit de KNVB met de handen in het haar. De KNVB heeft afgelopen week twee sessies gehad met de zondagclubs over de toekomst van het voetbal op die speeldag. Blijft de Vierde Klasse wel bestaan nu er steeds minder ploegen overblijven?

Volgens Jozef van der Vooren, verenigingsadviseur van de KNVB, komt er voor 20 juni geen uitsluitsel over de toekomst van het zondagvoetbal. ,,Op die dag weten we waar we aan toe zijn”, erkent Van der Vooren. ,,Dan eindigt de deadline voor de inschrijving van volgend seizoen. We zijn afhankelijk van het aantal inschrijvingen in West I en West II. Pas dan kunnen we een beslissing maken.”

Tachtig procent
Wat Van der Vooren in ieder geval heugde was de aanwezigheid van de vele teams die afgelopen week de bijeenkomsten over de toekomst van het zondagvoetbal bezochten. Tijdens deze bijeenkomsten werd er tijd en ruimte geboden aan de bestuurders om te praten over de situatie die zich nu voordoet op de zondag. Het afgelopen seizoen maakten meerdere bekend over te stappen naar het zaterdagvoetbal.

,,Of de Vierde Klasse van West I en II niet kunnen worden samengevoegd? Dat is een optie, alleen ook daar is het nog te vroeg voor om er iets over te zeggen.”

,,In de afgelopen jaren zijn we van tweehonderd teams naar honderdtwaalf gegaan. Het is de vraag of dit een onomkeerbare trend is en daarom weten wij op dit moment niet hoe de toekomst van het zondagvoetbal eruit ziet. Daarom ben ik blij dat zo’n tachtig procent van de verenigingen de bijeenkomsten hebben bezocht. Wij wilden namelijk weten wat de ideeën en de opties waren van de clubs.”

Concreet
Voorlopig zullen er nog geen concrete plannen komen namens het KNVB-kamp. De bedoeling is dat er komende week nog een bijeenkomst gaat plaatsvinden en daarna zal op basis van de drie bijeenkomsten worden gekeken wat de mogelijkheden zijn. Volgens Van der Vooren is het belangrijk dat er zowel voor de korte als lange termijn een oplossing komt. Of de Vierde Klasse volgend seizoen nog bestaat, kon hij niet zeggen.

,,Nogmaals, op 20 juni weten we hoeveel clubs zich hebben ingeschreven. We gaan in ieder geval op zoek naar de optie met de meeste draagkracht. Of de Vierde Klasse van West I en II niet kunnen worden samengevoegd? Dat is een optie, alleen ook daar is het nog te vroeg voor om er iets over te zeggen. Kijk bijvoorbeeld naar Meerburg vorig seizoen. Die degradeerde op zondag naar de Vierde Klasse en op dinsdag hadden ze een inschrijving ingediend om naar de zaterdag te gaan.”

Ook over de degradatie van de Derde naar de Vierde Klasse liet Van der Vooren zich over uit. Op dit moment bezet Bernardus de laatste plaats in de Derde Klasse. ,,Vooralsnog is het uitgangspunt dat zij komend seizoen naar de Vierde Klasse gaan. Aan de hand van het aantal inschrijvingen gaan wij bepalen of dat in West I of II gaat gebeuren.”

Foto: Trudy van der Berg

Lees ook:Vergeten verleden: Prachtig verleden, trots op het heden’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Do. 21 nov.
Districtsbeker
Van Nispen (zon.) 20.00SEP
Za. 16 nov.
ODIN '5914.30FC Lisse
Barendrecht14.30VVSB
Ter Leede14.30DVS '33
DUNO14.30FC Rijnvogels
Valken '6814.30Te Werve
Van Nispen (zat.)15.00Kagia
Blauw Zwart15.00VVSB (zat.)
Warmunda15.00Meerburg
Rijnsburgse Boys15.30Katwijk
Jong Sparta15.30Noordwijk
Quick Boys15.30AFC
Zo. 24 nov.
SJC14.00Hoogeveen
Foreholte14.00Hillegom
RKDEO14.00Teylingen
Sporting Leiden14.00Van Nispen (zon.)