Brian van der Werff leeft mee met FC Lisse. De 25-jarige doelman stond afgelopen zaterdag langs de kant te kijken hoe zijn oude team ten onderging tegen concurrent FC Lienden (2-4). Dat het een heftige week was voor de sluitpost is een understatement. ,,Ik heb veel over mij heen gekregen de afgelopen week”, erkende Van der Werff. 

Voor het eerst sinds lange tijd had de doelman te maken met een vrije week. Nadat zijn contract werd ontbonden door FC Lisse, besloot hij om zichzelf de tijd te geven om het een en ander te verwerken. De kleedkamer zag de inwoner van Hoorn afgelopen week niet.

,,Het was wel heerlijk om een week niet met voetbal bezig te zijn. Ik ben afgelopen zaterdag wezen kijken en dat deed natuurlijk pijn. Ik voetbal al sinds klein en wil gewoon spelen. Ik hoop gewoon dat Lisse het gaat redden. Het is een mooie club en ze horen in de Tweede Divisie.”

Lachen
Van der Werff was afgelopen week ‘hot news’. Na het incident op De Westmaat tegen IJsselmeervogels kende half Nederland hem. Deze keer niet als het broertje van Maikel van der Werff (Vitesse), maar als de keeper die een bal in de dug-out schoot. De dagen na zijn contractontbinding stonden dan ook even in het teken van verwerken.

,,Als het goed gaat dan word je op handen gedragen en als het slecht gaat dan kunnen dit soort dingen gebeuren.”

,,Ik heb steun gekregen van vrienden, familie, teamgenoten en natuurlijk ook nog met het bestuur gesproken. Met Boyd Stevens reed ik altijd naar de trainingen. Hij stuurde me nog een berichtje of die mij om half zeven moest ophalen om richting de training te gaan. Daar kan ik dan wel weer om lachen.”

De flamboyante keeper zat in een ‘rollercoaster’. Alles wat er op hem af kwam na de wedstrijd tegen IJsselmeervogels ging erg snel. Echter bleef hij rustig en keek hij van een afstandje toe. Overigens is het nog niet bekend waar de doelman volgend seizoen naartoe gaat.

Baco
Een cultstatus in de voetballerij is niet voor iedereen weggelegd. Sommigen verdienen zo’n status vanwege de harde arbeid die ze leveren en anderen krijgen het, omdat ze zijn wie ze zijn. Dat laatste is zeker van toepassing voor de hoofdpersoon van dit verhaal. Na de wedstrijden stond Van der Werff meestal snel buiten de kleedkamer met een baco in zijn hand. Vervolgens begroette hij je dan met: ,,Hoe is het gap?”

,,Het kan niet zo zijn, wanneer ze mij in mijn gezicht aankijken dat het hosanna is en dat het achter mijn rug om anders is.”

Dat leverde hem ook de nodige populariteit op in Lisse. Echter zag de sluitpost de afgelopen dagen de donkere kant van de voetballerij. ,,Als het goed gaat dan word je op handen gedragen en als het slecht gaat dan kunnen dit soort dingen gebeuren. Dan passen we ineens niet meer bij elkaar. FC Lisse is niet meer mijn team, maar ik hoop echt dat ze erin blijven. Uiteindelijk voetballen we allemaal voor onze plezier. Als de wedstrijd eenmaal begint, gaat bij mij die knop om. Dan wil ik winnen.”

Verliezers
Ongeveer vierentwintig uur na het incident in Bunschoten-Spakenburg werd bekend dat Van der Werff op straat stond. De clubleiding deelde de doelman mee dat zijn contract, dat nog tot 2019 doorliep, per direct werd ontbonden. De keeper liet het over zich heen komen en dacht er het zijne van. ,,Ik baal er zeker van. De club zei later nog dat er alleen maar verliezers waren in deze zaak. Toen dacht ik wel bij mezelf: ‘waarom? Dan had je dit niet moeten doen’.”

,,Ik kreeg tijdens het gesprek te horen dat ik niet meer welkom was. Die woorden werden blijkbaar ondersteund door de technische commissie en een aantal spelers. Wie die spelers zijn interesseert me eigenlijk niet. Daar wil ik ook eigenlijk niets mee te maken hebben. Het kan niet zo zijn, wanneer ze mij in mijn gezicht aankijken dat het hosanna is en dat het achter mijn rug om anders is. Daar heb ik geen trek in.”

Tot slot blikt Van der Werff nog even terug op het incident. Hij blijft erbij dat het niet bewust was, maar erkent wel dat hem iets te verwijten valt. ,,Ik hoef niet te veranderen, want ik ben altijd zo geweest en dat was altijd goed. Ik weet ook wel dat zeven gele kaarten voor een keeper belachelijk is. Vorig seizoen pakte ik er drie en daar hoor je niemand over. Dat past wel weer bij dat verhaal van de voetballerij.”

Foto: Hubert Habers

Lees ook: ‘Incident omtrent Van der Werff ontsiert boeiend voetbalgevecht’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys20.00TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk12.30Quick Boys
FC Lisse14.30VVSB
Rijsoord14.30FC Rijnvogels
HVC'1014.30Valken '68
Soccer Boys14.30Kagia
VVSB (zat.)14.30Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys15.00Jong Volendam
ONS Sneek15.00Ter Leede
Van Nispen (zat.)15.00DoCoS
SJC (zat.)16.00Warmunda
TEC18.00Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)