Als het aan Jan-Dirk van der Zee ligt, dan moet de KNVB daadkracht en leiderschap tonen in de discussie omtrent de toekomst van het zondagvoetbal. De directeur ‘amateurvoetbal’ van de bond stelt zich in zijn wekelijkse column de vraag: ,,Blijven we met ons gezicht naar het verleden voetballen en de rug naar de toekomst, of weten we alsnog een gezamenlijke mogelijkheid te vinden?”

,,Alhoewel ik niet voor de muziek wil uitlopen, is het volgens mij een utopie om te denken dat verenigingen onderling tot een positief alternatief zullen komen. Dat geldt niet alleen voor district West II, maar voor alle clubs die op zondag spelen. Met uitzondering van de provincie Limburg, waar zaterdags (nog) niet wordt gespeeld”, aldus Van der Zee.

,,’Koekkoek’ zullen de meeste clubbestuurders bij het idee alleen al denken.”

West II
Vooral in het district West II, waar bijna alle clubs in de Bollenstreek spelen, zijn de problemen en discussies het grootst. Daar vinden momenteel inloopavonden plaats om de toekomst van het zondagvoetbal te bespreken. Daarbij worden vaak drie opties genoemd: alles bij het oude laten, met de kans dat het zondagvoetbal zal uitsterven, het mengen van het zaterdag- en zondagvoetbal of meer de nadruk leggen op regionaal indelen waardoor er minder hoeft te worden gereisd.

,,Als je het aan mij vraagt, voegen we daar nog een extra optie aan toe: we nemen afscheid van het traditionele zaterdag- en zondagvoetbal en gaan voor een veel vrijere competitievorm met vier speeldagen”, vindt Van der Zee, die ook voorstelt om het pupillenvoetbal te verplaatsen naar de zondagochtend en de teams van Onder-16, -17 en -18 te laten spelen op vrijdagavond. Iets dat al gebeurt in sommige delen van Nederland.

,,Met 130 jaar zaterdag- en zondagvoetbal geen weekendklusje.”

‘Netflix’
,,Pubers die willen voetballen kunnen zo op zaterdag een gat in de dag slapen of geld bijverdienen”, gaat de directeur amateurvoetbal verder. ,,’Koekkoek’ zullen de meeste clubbestuurders bij het idee alleen al denken. Toch ben ik ervan overtuigd dat een dergelijke opzet van de competitie beter aansluit op de toekomst dan het voetbal te blijven organiseren op basis van de wetenschap van honderd jaar geleden.”

,,Toen de wereld er volstrekt anders uitzag en je lid werd van een vereniging omdat je vader en moeder zo beslisten op basis van geloof of levensovertuiging. Inmiddels draait de wereld om Netflix en Youtube en bepaalt de consument het liefst zoveel mogelijk zelf wanneer hij kijkt, speelt en geniet.”

Om de discussies het hoofd te bieden is volgens Van der Zee verstandig als het amateurvoetbal de daadkracht en leiderschap vraagt om de uiteindelijke knoop door te hakken. ,,Met 130 jaar zaterdag- en zondagvoetbal geen weekendklusje, maar er rest ons bij de bond waarschijnlijk geen andere optie.”

Lees ook: ‘Column: Kooijman kan de succesvolle Schreuder-tijd voortzetten’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Za. 25 mei
Quick Boys14.30ONS Sneek
Noordwijk14.30Eemdijk
SteDoCo14.30FC Lisse
ASWH14.30SJC
Ter Leede14.30FC 's-Gravenzande
RKAV Volendam14.30FC Rijnvogels
Valken '6814.30SVC '08
Van Nispen (zat.)14.30Lugdunum
VVSB (zat.)14.30Be Fair
VVC FC14.30Kagia
Koninklijke HFC15.30Katwijk
GVVV15.30Rijnsburgse Boys
VVSB15.30FC Lienden
Zo. 26 mei
FC Boshuizen14.00Hillegom
Teylingen14.00HVV
Foreholte14.00ONA