Een reality-check noemde Foreholte-verdediger Tjeerd van der Zwaan de 6-1 nederlaag bij TAC’90. Een pijnlijke verliespartij in Den Haag waarbij de Voorhouters totaal door de ondergrens zakten. Bij een 3-0 tussenstand kon Toni Arroyo nog de enige treffer voor Foreholte noteren, waarna TAC’90 nog uitliep naar een 6-1 overwinning.

En die kwam even aan in Voorhout. ,,De nederlaag laat zien dat we nog erg kwetsbaar zijn”, bekende de Voorhoutse verdediger. ,,Dat zag je ook al bij Teylingen uit, waar we met 4-0 verloren. Deze 6-1 nederlaag was geheel terecht.”

De thuisploeg profiteerde daar behoorlijk van. De titelkandidaat uit de Tweede Klasse speelde naar z’n aspiraties. Bij puntenverlies van ROAC op tweede paasdag is de promotie naar de Eerste Klasse ook een feit. ,,Die jongens van TAC’90 hebben zoveel individuele kwaliteit. Die horen niet eens thuis in de Tweede Klasse. Wij hadden daar totaal geen antwoord op.  En als zij een goede dag hebben en wij een mindere, dan kan er zo’n uitslag uitkomen zoals afgelopen zaterdag. Dat is wel pijnlijk duidelijk geworden.”

,,En dat zeg ik niet omdat ik dan op mijn eigen pik ben getrapt.”

Thuis had Foreholte nog een antwoord op de individuele kwaliteit van de Hagenezen. Eerder dit jaar verloren ze nipt met 0-1 in eigen huis tegen de koploper van de Tweede Klasse. Dat antwoord had de ploeg van Frank Bloemheuvel nu niet. Spelers kwamen volgens Van der Zwaan hun afspraken niet na. En zo faalde het collectief in de uitwedstrijd tegen TAC’90.

,,Bij een 6-1 nederlaag is het te makkelijk om te zeggen dat het aan de verdediging ligt. En dat zeg ik niet omdat ik dan op mijn eigen pik ben getrapt. In alle linies waren we gewoon de mindere zaterdag. En dat zegt genoeg. Dat betekent dat wij nog niks te zoeken hebben in de Eerste Klasse.”

‘Jeugdigheid’
De Voorhouters hopen in de toekomst wel ooit die stap te kunnen maken. Met de huidige groep Voorhouters is die stap ooit mogelijk denkt Van der Zwaan. ,,De kracht van de groep is dat er veel ‘eigen spelers’ tussen zitten en met een paar ervaren jongens die van buitenaf zijn gekomen.”

,,Afgelopen week heeft de JO19 nog de landelijke finale gehaald. We hebben hier genoeg talent. Maar met alleen die ‘jeugdigheid’ haal je het niet. Daar heb je ervaring bij nodig. Dat zie je nu ook bij Ajax bijvoorbeeld. Dat is een formule die goed kan werken.”

In de toekomst wil Foreholte daar volgens Van der Zwaan de vruchten van plukken. Voorlopig is de Eerste Klasse alleen nog te vroeg. Ook al wilden de Voorhouters graag via een periodetitel nog glans geven aan dit seizoen. Dat had in de tweede periode zomaar gekund als de ploeg in maart uit had gewonnen bij RVC’33. Die titel ging uiteindelijk naar Teylingen.

,,Ik heb op een blauwe maandag gezegd dat ik doorga met voetballen tot ik kampioen word. Ik voetbal dus tot mijn 43ste bij Foreholte.”

,,We wilden niet dat dit seizoen als een nachtkaars uit zou gaan. Maar besef wel waar we vandaan kwamen hè? Vorig jaar was de situatie totaal anders. Maar laten we reeel zijn. We moeten ons vooral erop richten dat we nog een paar potten tot goed voetbal komen met dit elftal.”

Eerste Klasse
Hoewel er vanuit Voorhout nog geen groen licht is gekomen over spelers die blijven, weet Van der Zwaan dat de ploeg intact blijft. ,,Zo’n 15 tot 16 jongens van het eerste elftal gaan door. Ik ook. Ik heb op een blauwe maandag gezegd dat ik doorga met voetballen tot ik kampioen word. Ik voetbal dus tot mijn 43ste bij Foreholte”, lachte Van der Zwaan hardop.

,,Nee, maar serieus. Laten we nog een paar goede potten spelen en ons richten op volgend seizoen. Op dit moment moet je geen periodekampioen willen worden. Dan winnen we alleen nog een paar extra wedstrijden bij. Want serieus, een promotie naar de Eerste Klasse moet je niet eens willen.”

Archieffoto: Jeannette Kloet

Lees ook: ‘Jaar van de waarheid breekt aan voor Jan-Willem Tesselaar’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 13 aug.
Oefenduels
Koninklijke HFC3-4Ter Leede
FC Lisse0-1Katwijk
FC 's-Gravenzande0-3Rijnsburgse Boys
Noordwijk0-1VVSB
Quick Boys1-2Jong ADO Den Haag
Foreholteafg.Warmunda
Do. 15 aug.
Oefenduels
Quick Boys6-1TAC'90
Za. 17 aug.
KNVB-beker
VVSB2-4Harkemase Boys
FC Lisse1-2Ajax (ama.)
Ter Leede1-4Fortuna Wormerveer
FC Rijnvogels0-4O.S.S.'20
Oefenduels
Koninklijke HFC2-2Rijnsburgse Boys
Noordwijk4-0OJC Rosmalen
SJC5-0DTS Ede
Zandvoort4-0Valken '68
Hillegom2-1Van Nispen (zat.)
VVSB (zat.)2-2VVC
Katwijk4-0Velsen
Zo. 18 aug.
Oefenduel
ASC3-3Foreholte
Hillegom0-3DEM
VVH/Velserbroek3-2Van Nispen (zon.)