Bij afwezigheid van de nog steeds met zijn rugblessure stoeiende Rik Vermeulen, stond er afgelopen weekend bij FC Lisse een nieuwe leider in het veld. In de eerste wedstrijd in de Derde Divisie tegen VVOG droeg Kevin van der Zwet de band. De geboren Lissenaar wist ‘zijn ploeg’ helaas niet meteen naar een competitieoverwinning te loodsen.  

Soms verraadt iemand zijn stem de bijbehorende gezichtsuitdrukking. Dat Van der Zwet een glimlach niet kon onderdrukken toen hem gevraagd werd naar het aanvoerderschap, was duidelijk. ,,Ik ben nog niet de eerste aanvoerder natuurlijk, maar dat ik het nu van Rik (Vermeulen red.) overneem zolang hij nog niet fit is, maakt me toch een beetje trots”, vertelde de pas 23-jarige verdediger.

Dat het dragen van de band voor Van der Zwet speciaal is, is meer dan begrijpelijk. Als echte Lisse-jongen doorliep hij bijna de gehele jeugdopleiding. Alleen maakte hij uitstapjes naar UVS en ADO Den Haag om op hoger niveau te spelen en uiteindelijk als een betere voetballer terug te keren. ,,Ook mijn vader speelde vroeger in het eerste hier bij ‘Lis’. En hij is ook aanvoerder geweest, dat maakt het extra leuk. Maar het is verder ook goed voor mijn ontwikkeling.”

Stappen
Met die laatste zin laat Van der Zwet al een beetje blijken hoe bewust hij bezig is om een completere speler te worden. ,,Het coachen, het team echt neerzetten en overwicht uitstralen. Dat zijn stappen die ik sowieso wilde en moest gaan maken. Dat ik nu aanvoerder ben dwingt me daar extra toe. Dus dat is alleen maar goed. ”

Van der Zwet (rechts) mee opgekomen in het vijandelijke zestienmetergebied

Dat niet alleen Van der Zwet, maar de ploeg van Robbert de Ruiter als geheel organisatorisch nog kan verbeteren, dat wees afgelopen zaterdag wel uit. Ondanks een snelle voorsprong via Rowdy van der Putten kon de Lissese formatie het veldoverwicht niet vasthouden. ,,Na een halfuur spelen raakten we het ineens kwijt. We gingen te veel achteruit lopen en kregen dat niet echt meer omgedraaid”, aldus Van der Zwet.

Dat FC Lisse even de grip verloor was voor de nieuwe captain tot daaraan toe, de manier waarop de gelijkmaker vlak na rust werd weggegeven vond Van der Zwet kwalijker. ,,Dat zit in simpele afspraken. Zij nemen een corner kort en wij weten vervolgens niet of realiseren ons te laat pas wat er dan moet gebeuren, waardoor de hele organisatie wegvalt”, concludeerde Van der Zwet.

,,Ik weet zeker dat wij ons goed in het linkerrijtje gaan spelen.”

Pas in de eindfase van de wedstrijd, toen VVOG inmiddels al een 2-1 voorsprong had genomen, begon Lisse weer te spelen zoals het de wedstrijd was begonnen. ,,En waar dat precies mee te maken heeft, dat het dan wel lukt; weet ik niet. Maar je zag wel dat we weer vooruit gingen verdedigen en doorstapten.”

Al met al baalde de stopper ontzettend van de eerste misstap voor het ‘echie’. Maar voor zorgen is het volgens de jonge verdediger nog veel te vroeg. Als een geroutineerde captain hield hij de gemoederen kalm. ,,We hebben een ploeg staan met ontzettend veel kwaliteit. We hebben ook nog heel veel wedstrijden om dat te gaan laten zien. Ik weet zeker dat wij ons goed in het linkerrijtje gaan spelen.”

Foto’s: Hubert Habers

Kijk ook: Een-Tweetje: ,,Wordt de titel: ‘Ruben en Frank zijn boos”’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC3-2Quick '20
Hillegom5-1ASC
Foreholte3-2RKDEO
Altior1-3Teylingen
VSV1-1Van Nispen (zon.)