"banner

Ineens stond hij daar in het hart van de verdediging bij sv Hilegom, naast de ervaren Frank de Groot: Joris van Dongen. Gek, voor iemand die tijdens zijn debuutseizoen vooral te vinden was op de flanken voorin. Voor Van Dongen zelf is het allesbehalve vreemd dat hij zichzelf terugvindt in de as van het veld. ,,Ik had eigenlijk verwacht dat ik dit seizoen op het middenveld zou spelen”, zei hij daar zelf over. 

Net zoals bij veel talenten is het debuutseizoen er vaak eentje waarin een speler zichzelf op de kaart zet. Ook voor de Hillegommer gold dit. Tijdens het afgelopen seizoen, dat toch vrij rampzalig verliep, was hij één van de lichtpuntjes bij de fusieclub. Ternauwernood bleef het elftal, dat getraind werd door Arend Jan Kranenburg, via de nacompetitie in de Eerste Klasse.

Nu, in zijn tweede seizoen, wil Van Dongen echt doorbreken en dat op de positie waar hij zich persoonlijk het beste bij voelt: in de as van het veld. ,,Dat is een plek waar ik tot aan de C’tjes heb gespeeld”, vertelt Van Dongen. ,,Ik heb eigenlijk altijd in de verdediging gestaan en ben daarna op het middenveld beland. Daarom is het voor mij niet echt een verrassing dat ik op deze plek te vinden ben.”

Tussen de linies
Toch stelde Kranenburg hem afgelopen seizoen niet voor niets vaak op, voorin of op een aanvallende positie. ,,Arend Jan wilde vorig seizoen graag dat de buitenspelers tussen de linies gingen spelen. Daarom stelde hij mij daar op, omdat je als middenvelder ook gewend bent om op die plekken van het veld te komen. Dat gecombineerd met mijn snelheid was het denk ik geen gekke keuze dat ik hier terechtkwam.”

,,Als ik bijvoorbeeld drie keer een lange bal speel die mislukt en ik ga het voor de vierde keer proberen, dan is hij iemand die even tegen je zegt: ‘houd het simpel’.”

Toch besloot zijn nieuwe hoofdtrainer, Stefan Teeken, om de Hillegommer op zijn oude positie neer te zetten. ,,Ik had mezelf in eerste instantie op het middenveld verwacht, dus het kwam enigszins als een verrassing. Ik voel mij wel beter bij deze positie dan voorin. Vooral omdat ik op deze positie het spel voor mij heb.”

Partner van De Groot
Dat Teeken koos voor Van Dongen had verschillende redenen. Zo wilde de oefenmeester naast De Groot iemand hebben met snelheid en die de bal makkelijk vooruit speelt. Eigenlijk moest de jongeling ‘de Frenkie de Jong-rol’ op zich nemen en dat lukt tot op heden vrij aardig.

,,Het is niet dat ik de snelste ben, maar ik kan wel de gaten dichtlopen voor de achterhoede. Meestal spelen Frank (de Groot, red.) of Tom Tebbens op de man en doe ik het voetballende gedeelte.” Maar hoe bevalt het eigenlijk om naast iemand  met enorm veel ervaring te staan zoals De Groot?

,,Als het aan mij ligt, speel ik het liefst op een zo hoog mogelijk niveau, maar daar ben ik op dit moment nog niet mee bezig.”

,,Ik leer enorm veel van Frank. Omdat ik wat jonger ben, vind ik het fijn om naast iemand te spelen met zoveel ervaring. Als ik bijvoorbeeld drie keer een lange bal speel die mislukt en ik ga het voor de vierde keer proberen, dan is hij iemand die even tegen je zegt: ‘houd het simpel’. Puur zodat ik voor mezelf lekkerder in de wedstrijd kom te zitten. Dat zijn momenten waar ik van leer.”

Van Staveren-scenario
Het is pas Van Dongens tweede volledige seizoen in de hoofdmacht van de blauw-witten en daarin heeft hij indruk gemaakt. Ligt voor hem hetzelfde scenario in het verschiet zoals dat zich afspeelde bij Nick van Staveren, Maurice van der Neut en Jeroen Dedel? Een stap maken naar een niveau hoger dus.

,,Dat is wel afhankelijk van hoe het loopt met school. Als het aan mij ligt, speel ik het liefst op een zo hoog mogelijk niveau, maar daar ben ik op dit moment nog niet mee bezig. Ik vind het ook hartstikke mooi om mijn hele leven in Hillegom 1 te spelen. Ik moet mezelf dit jaar eerst verder ontwikkelen en lekker veel wedstrijden gaan spelen.”

Foto: Dirk van der Reep

Lees ook: ‘Dedel neemt Hillegom bij de hand in knotsgek duel (plus video)’ 


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 2-2FC Lisse
Ter Leede 4-3VVOG
SC Feyenoord 3-0FC Rijnvogels
SVC'083-2Kagia
Valken'68 3-1DoCoS
VVSB (zat.) 1-1Be Fair
Roodenburg 0-4Warmunda
IJsselmeervogels 4-2Noordwijk
Quick Boys 1-1Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 1-0TEC
Sparta Nijkerk 3-1VVSB
Van Nispen (zat.) 1-2Westlandia
Koninklijke HFC 1-1Katwijk
SV Hillegom 5-1Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC0-3RKAVV
Foreholte2-1Concordia
Zwanenburg 3-1Van Nispen (zon.)