,,Ik dacht: laat ik het maar proberen”, reageert Jaap van Duijn een dag later stoïcijns op zijn wereldgoal van zaterdagmiddag. Er zijn helaas nog geen beelden beschikbaar, maar de Katwijker stond precies op wanneer het het meest nodig was. FC Rijnvogels stond met 1-2 voor bij AZSV, maar moest met tien man de voorsprong verdedigen. Het was tegengehouden geblazen voor de bezoekers en een paar minuten voor tijd kreeg de ploeg van Jimmy Simons een vrije trap van een meter of dertig. Van Duijn ging er achter staan en de vrijetrappenspecialist deed wat hij in het verleden zo vaak deed: raak schieten.

Dat deed de aanvaller bij de Duitse grens. De Katwijkers moesten op de eerste speeldag direct de verste reis van het seizoen maken. Op bezoek bij ‘De Aaltense Zaterdag Sport Vereniging’, ook wel AZSV, moesten de mannen van Jimmy Simons direct tot het uiterste gaan. Strijden, knokken en overleven was het devies voor de roodhemden. Toch was dat volgens uitblinker Van Duijn niet nodig.

,,Ik denk dat we de eerste helft goed in ons spel kwamen”, opent Van Duijn de volgende ochtend. ,,Het enige probleem was dat wij onze kansen niet afmaakten. Gelukkig kwamen we nog wel goed op 0-1 door een goal van Max van Steen, maar daarna vergaten we drie, vier goede kansen te benutten. Dat was voor ons vervelend, want zo’n wedstrijd wil je gewoon zo snel mogelijk over de streep trekken. Zeker na zo’n lange reis.”

Rode kaart kantelt de wedstrijd 
,,Je kunt er over twijfelen of wij goed speelden of dat zij wat minder waren, maar ik denk dat wij gewoon goed speelden. Zeker het eerste uur.” In dat eerste uur leek Rijnvogels de wedstrijd in Aalten dan ook te beslissen. Van Duijn mocht vanaf de strafschopstip aanleggen en schoot raak: 0-2. ,,Kort daarna kreeg Arie de Vreugd een rode kaart en kregen we het moeilijk. Zij mochten aanleggen voor een vrije trap en onze keeper Jeffrey Verkerk was nog bezig met het neerzetten van de organisatie. Zij namen snel de vrije trap en die vloog in de korte hoek.”

,,Jesse (Driebergen, red.) zei tegen me dat ik het gewoon moest proberen en zelf had ik ook al dat idee. Ik weet natuurlijk hoe ik zo’n bal moet raken en toen ik hem trapte wist ik dat die erin zou gaan.”

Een rode kaart en een snelle aansluitingstreffer zorgden ervoor dat het alarmfase één was voor de ploeg van Simons. ,,Dan denk je wel even: daar gaan we”, gaat de doelpuntenmaker verder. ,,Je hoopt dan op een counter waaruit je kunt scoren, maar dat zat er op dat moment niet in. We moesten echt naar achteren en met z’n allen verdedigen. We stonden vol onder druk en moesten standhouden.”

Van Duijn staat op 
Grote spelers staan op, op de momenten dat het team hen het meest nodig heeft. Dit was dan ook van toepassing op Van Duijn. De oud-speler van Quick Boys ontving een lange bal van achteruit en versierde een vrije trap. ,,Het was dertig meter van de goal en écht iedereen van ons team stond achter de bal. Jesse (Driebergen, red.) zei tegen me dat ik het gewoon moest proberen en zelf had ik ook al dat idee. Ik weet natuurlijk hoe ik zo’n bal moet raken en toen ik hem trapte wist ik dat die erin zou gaan.”

,,We spelen nu al drie seizoen in de Hoofdklasse en voor ons is het zaak om constant te worden. Als we dat worden dan kunnen wij echt wel voor een periode meedoen of in de top drie meedraaien.”

,,Het gebeurt ook niet dagelijks dat zo’n bal van grote afstand erin vliegt, maar ik gaf hem een goede zwabber mee. De keeper stond aan de grond genageld. Het was op dat moment echt even een bevrijding voor het team. We waren toch met z’n allen de hele dag onderweg en we hebben als team er echt voor geknokt.”

De start voor ‘de vogels’ is door de overwinning prima. Volgens de uitblinker was deze zege nodig om het goede gevoel te pakken te krijgen. ,,Het is belangrijk om op een goede manier te starten aan het seizoen. We spelen nu al drie seizoen in de Hoofdklasse en voor ons is het zaak om constant te worden. Als we dat worden dan kunnen wij echt wel voor een periode meedoen of in de top drie meedraaien. Dat moeten we ons echt gaan realiseren.”

Foto: Piet van Kampen

Lees ook:Vragen bij FC Lisse: wat is het plan?


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys20.00TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk12.30Quick Boys
FC Lisse14.30VVSB
Rijsoord14.30FC Rijnvogels
HVC'1014.30Valken '68
Soccer Boys14.30Kagia
VVSB (zat.)14.30Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys15.00Jong Volendam
ONS Sneek15.00Ter Leede
Van Nispen (zat.)15.00DoCoS
SJC (zat.)16.00Warmunda
TEC18.00Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)