De druiven waren voor Valken ’68 extra zuur na het laatste fluitsignaal. De derby tegen UVS eindigde in 1-1, terwijl titelconcurrent Die Haghe ook punten liet liggen. Er waren genoeg redenen om het gelijkspel te verklaren. Het merkwaardige optreden van de grensrechters, het zwakke spel van de thuisploeg in de tweede helft of het ontbreken van enkele basisklanten. Trainer Arie van Duijn wilde daar allemaal niets van weten. ,,Het ontbreekt ons aan scorend vermogen”, liet hij na afloop weten.

Een opvallende uitspraak. De Valkenburgers zijn nog steeds de meest scorende ploeg in de Tweede Klasse A. Maar na de eerste helft was de reactie van Van Duijn niet geheel onlogisch. Valken was heer en meester. De ploeg liet UVS met de bal over het veld draven. Maar wanneer het zelf de bal had, werd er vaak iets goeds mee gedaan. De sterk spelende Marc Langeveld stond aan de basis van vele aanvallen, samen met de vele positiewijzigingen voorin werd UVS van het kastje naar de muur gestuurd.

,,Geloof me maar. Dit gelijkspel komt hard aan.”

Genieten
Het eerste bedrijf kon Van Duijn meer dan bekoren. ,,Van die 1-0 sta je als trainer gewoon te genieten. Dat is een trainingsgoaltje zoals ze zeggen. Een schitterende opening van Langeveld, Timo Schaap die hem strak voorzet en Matthijs de Mooy die ‘m intikt. Mooi, dat het ook een keer in de wedstrijd naar voren komt.”

Dat doelpunt viel al na drie minuten. Valken scoorde nog twee keer na rust, maar deze doelpunten werden door de neutrale grensrechters (vrij uniek in de Tweede Klasse) afgekeurd. Zelfs de meeste UVS-supporters begrepen de beslissingen niet, maar Van Duijn stak hand in eigen boezem.

,,We stonden organisatorisch heel goed en we creëren mogelijkheden. Daarvoor moet je jezelf belonen. Alleen je moet die bal erin schieten en dat deden we niet, maar dat is al maanden ons probleem.”

Meubelen
De tweede helft was Valken een stuk minder dan de eerste helft. Toch was de ploeg nog een aantal keer dicht bij een doelpunt. Dan komt echter het aloude cliché om de hoek kijken. Als je hem zelf niet maakt, dan… Zo geschiedde. UVS kwam op 1-1 en Valken kreeg nog een kwartier om de meubelen te redden.

De wissels bleven echter lang uit bij Van Duijn. De oefenmeester had daar zelf een verklaring voor. ,,Ik heb overlegd met mijn bank. Moeten we alles of niets spelen. Ik heb het zo gehouden om niet helemaal open huis te houden. Volgende week komt Die Haghe op bezoek en dan moeten we er weer staan.”

Knauw
De Hagenezen speelden met 2-2 gelijk tegen Honselersdijk, waardoor het verschil in punten zes blijft. Een overwinning volgende week zou de titelstrijd weer helemaal opengooien. Van Duijn was nog niet met die wedstrijd bezig.

,,Geloof me maar. Dit gelijkspel komt hard aan. Dit is echt een flinke knauw die we even moeten verwerken. Dinsdag kijken we pas naar die wedstrijd. We hebben wat goed te maken tegen Die Haghe (kansloos verlies aldaar red.), maar dat hadden we ook tegen UVS. We hebben prima gespeeld. Alleen, je kunt het zelf al invullen: we vergeten te scoren.”

Valken ’68 – UVS 1-1 (1-0) 3. De Mooy 1-0 76. Scheurwater 1-1

Valken ’68: Van der Nagel, S. van Duijn, De Lange, A. Haasnoot, R. Redel, S. van der Plas, De Mooij, Langeveld, Van der Bent, Schaap, Van Delft

Archieffoto: Saam de Mooij