Voor degradant Valken’68 is de competitiestart in de Tweede Klasse niet wat het moet zijn. Na zeven duels heeft de ploeg al drie nederlagen moeten slikken en is de achterstand op koploper Te Werve opgelopen tot zeven punten. In Rijswijk kunnen de Valkenburgers het verschil terugbrengen tot vier. VIDB beschouwt voor met beide oefenmeesters. Te Werve-trainer Huib van Oostrom Soede en Valken’68-coach Arie van Duyn.

 ,,Dat is algemeen bekend”, doelt Van Duyn op de matige start van zijn ploeg. Een zesde plek, met maar twaalf punten is niet waar Valken aan het einde wil staan en waar het zichzelf nu had ingeschat. ,,Zeker niet als je onze doelstelling bekijkt, die we hebben uitgesproken. We moeten dat gat zien te verkleinen. Als je verliest zit je voor het kampioenschap in de ijskast. Het is een belangrijke pot.”

De ploeg had zich vooraf ingeschat als titelkandidaat en wil zo snel mogelijk terug naar de Eerste Klasse. Op poleposition staat nu echter Te Werve. ,,Wij presteren boven verwachting als je kijkt waar we vandaan komen”, zegt Van Oostrom Soede. Zijn ploeg promoveerde dit seizoen naar de Tweede Klasse en leidt de dans met zes overwinningen en een gelijkspel. ,,Ik had het wel gehoopt omdat we ons flink versterkt hebben.”

Faillissement Haaglandia
Ter Werve profiteerde onder meer van het faillissement van Haaglandia en zag een aantal spelers van die club zich aanmelden. Maar toen had de ervaren trainer zijn selectie al rond met liefst twintig nieuwelingen. ,,Ik heb bewust doorgeselecteerd na de zomer omdat de club omhoog wil. Gekeken naar wat hebben we nodig? Daarom hebben we twee keepers en een aantal goede verdedigers benaderd. Nu hebben we opeens een hele brede selectie met veel kwaliteit.”

,,Alle randvoorwaarden zijn goed bij Te Werve en afspraken worden nagekomen.”

Otman Mouhyieddine kwam van Noordwijk. Zijn zoon Kaz van Oostrom Soede kon juist naar Noordwijk, maar bleef de club trouw. ,,Het voelde voor hem niet goed bij Noordwijk. Dat was voor mij gunstig, want Kaz is een bepalende speler in ons elftal.”

valken68-cwo

Veel spelers kwamen van clubs die hoger spelen dan Te Werve. Het is geen geheim dat geld tegenwoordig een rol speelt bij de keuze voor een club. Hoe is dat in Rijswijk geregeld? ,,Het gaat ook om de bereidwilligheid om ergens te voetballen en of je een klik hebt met een trainer. Alle randvoorwaarden zijn goed bij Te Werve en afspraken worden nagekomen. Ook heel belangrijk”, zegt de man die eveneens trainer is van de zondagafdeling van Voorschoten’97.

Ook Valken’68 versterkte zich in de zomer hevig. Wat dat betreft lijken de twee ploegen wel op elkaar. Toch staan er al drie nederlagen op het formulier. Van Duyn: ,,Onze start is gewoon niet goed. Maar ik heb geen patroon kunnen ontdekken. In twee van de drie verliespartijen horen we meer te krijgen. Tegen RCL spelen we prima, maar krijgt Arjan Haasnoot binnen vijf minuten twee keer geel. Een belachelijke rode kaart overigens, maar het bepaalt wel de uitslag. In plaats van te winnen, verlies je. En tegen CWO en HVC’10 krijgen we voldoende mogelijkheden, maar scoren we niet. Als we een of twee goals meer maken had de stand er heel anders uitgezien.”

,,Ik heb ook geen analyse van Te Werve laten maken. Wij moeten toch van eigen kracht uitgaan.”

De laatste twee duels werden in winst omgezet. Dat biedt perspectief voor de topper van zaterdag. ,,We scoren nu wel acht goals in twee wedstrijden. Dat miste ik eerder. Daarbij mis ik aanvallers als Lars van Bommel en Artjan van der Plas langdurig. Dat is wel zonde, maar de rest van de ploeg kan dat prima opvangen.”

Geen info
Wat weet hij van de koploper? ,,Niet veel. De jongens weten wat er moet gebeuren. Ik heb ook geen analyse van Te Werve laten maken. Wij moeten toch van eigen kracht uitgaan en ons eigen spel spelen. Dan zijn we op ons best. We wisten van te voren al wel dat Te Werve hoge ogen zou gaan gooien. Dus dit verbaast mij niet. Al had ik het verschil graag op twee of drie punten gehad. Dan was het verschil te overzien.”

En hoe zit het andersom? Van Oostrom Soede: ,,Ik weet dat ze een ervaren ploeg hebben. Valken’68 wil graag aanvallend voetballend spelen want zo ken ik Arie van Duyn. Ze verzorgen de opbouw van achteruit, dan zoeken ze de nummer tien op en willen dan de buitenspelers inschakelen.”

Luxeprobleem
Van Oostrom Soede heeft vertrouwen in zijn eigen formatie en legt ook uit waarom. ,,Wij zijn dit seizoen twee weken eerder begonnen met trainen vanwege het 100-jarig bestaan en de wedstrijd die wij daarom al op 13 juli tegen VVV Venlo speelden. Ik zei ook van te voren; wie dan niet komt, heeft een probleem en staat aan het begin er naast. Ik ben heel duidelijk daar in.”

De man die een eigen horecazaak bestiert in Rotterdam heeft een luxeprobleem. ,,Ik heb nu jongens van Haaglandia en FC Boshuizen op de bank zitten. Dat zegt wel iets over onze kracht. Het is een ingespeeld team. Zeven jongens zijn er nog bij die twee jaar geleden Vierde Klasse speelden. De hiërarchie is dus duidelijk. Iedereen weet zijn taak. De juiste jongens krijgen de bal en verder kan mijn ploeg goed een wedstrijd lezen. Als je een sobere verdediging hebt die weinig goals weggeeft en een goede spits hebt, ben je al spekkoper.”

Foto’s: Saam de Mooij en Gerrit van der Nagel


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC3-2Quick '20
Hillegom5-1ASC
Foreholte3-2RKDEO
Altior1-3Teylingen
VSV1-1Van Nispen (zon.)