Het was lang wachten op de rentree van Martin van Eeuwijk op de amateurvelden. Na ruim een jaar was het tegen Noordwijk eindelijk zover. De baltovenaar Van Eeuwijk mocht een kwartier voor tijd zijn langverwachte rentree maken in het amateurvoetbal. Dat deed hij bij zijn nieuwe club Quick Boys. Volledig fit was de middenvelder nog niet, maar in vijftien minuten tijd liet de kunstenaar zien tot wat hij in staat was op het veld. Steekpassjes, acties en aannames. Het was weer ouderwets genieten van één van de beste voetballers van de Bollenstreek. 

Een paar minuten na de wedstrijd komt Van Eeuwijk uit de kleedkamer. Het duurt wat lang, want door de hoge temperaturen blijft het voorhoofd van de speler van Quick Boys zweten. Het is de eerste keer in lange tijd dat de spelmaker na afloop van een officiële wedstrijd zich mag melden bij de pers. De flamboyante voetballer besloot na zijn schorsing van een jaar, die hij als speler van FC Lisse een jaar geleden opliep tegen HHC Hardenberg, in de schaduw te stappen. Even geen interviews en even geen media-aandacht. Hij was er klaar mee. Zijn verhaal wilde hij pas doen zodra hij minuten had gemaakt voor Quick Boys.

Dat de balvirtuoos tegen Noordwijk minuten zou gaan maken, was voor de hand liggend. In de laatste weken van de voorbereiding liep hij tegen een blessure aan, maar trainer Edwin Grünholz had een belangrijke rol voor de middenvelder in petto. Dat bleek, want voor de entree van Van Eeuwijk hadden de Katwijkers het moeilijk op het middenveld. Zelden werd er een verrassende pass gegeven en ook creativiteit was ver te zoeken. Met nog vijftien minuten op de klok was Grünholz het zat. Hij bracht zijn spelmaker in het veld en direct kwam er meer voetbal in de ploeg van de blauw-witten.

,,Of ik gedacht heb aan stoppen met voetballen? Nee. Ik stop nooit met voetballen.”

Zijn entree had meerdere betekenissen. Niet alleen mocht de oud-speler van FC Lisse eindelijk weer voetballen, maar ook aan het eindeloze zwijgen was een einde gekomen. Van Eeuwijk wilde namelijk pas zijn verhaal doen, als hij weer had gevoetbald. Tegen de Noordwijkers was het moment eindelijk daar en werd hij bevrijd uit de voetbalgevangenis.

Raar gevoel
Op de wedstrijddag zelf werd hij met een raar gevoel wakker. ,,Je weet dat je eindelijk weer voor het eerst een serieuze wedstrijd mag spelen”, begint hij. ,,Het was ook een moment waar ik erg naar uitkeek. Je mist bepaalde dingen toch ontzettend. De wedstrijdspanning en het gevoel dat je echt ergens voor speelt.”

Na het bijtincident bij HHC stortte de wereld van de oud-speler van Katwijk en Rijnsburgse Boys volledig in. Voetbal is zijn passie. Hetgeen waar hij het meeste van houdt, werd afgenomen door de KNVB. Een jaar geen voetbal. De Lisser mocht naast het spelen van wedstrijden ook niet trainen. Daarnaast viel ook zijn droomtransfer naar Quick Boys in duigen.

Het dieptepunt in de carrière van Van Eeuwijk: het bijtincident. 

,,Het was een lang jaar. Veel te lang. Ik ben blij dat ik weer mag voetballen”, gaat Van Eeuwijk verder. ,,Ik heb het voor mezelf wel kunnen afsluiten. Dat deed ik al vrij snel.” Toch was het seizoen 2018/2019 bij vlagen verschrikkelijk. Terwijl de Katwijkers in een verhitte strijd met Noordwijk zaten om te promoveren naar de Tweede Divisie, moest de hoofdpersoon toekijken van een afstandje. Toch bleef hij de club met interesse volgen. ,,Je kijkt natuurlijk naar de uitslagen en ik heb af en toe ook een wedstrijdje bezocht. Ik was heel blij dat ze promoveerden. Dit is het niveau waar de club hoort en voor mezelf is het ook fijn om weer in de Tweede Divisie te spelen.”

Bloemenveiling
Stil zitten deed de middenvelder niet tijdens zijn schorsing. Al ruim een jaar werkt de spelverdeler op de bloemenveiling in Rijnsburg. Het zorgt ervoor dat hij lange dagen maakt en vaak hard moet werken. Het is tevens de reden dat hij er topfit uitziet. ,,Vroeg opstaan en veel arbeid verzetten helpt wel mee”, zegt hij met een glimlach.

,,Sommige dingen gebeuren in het leven, alleen gaat het leven ook gewoon weer door.”

,,Ik ben veel kilo’s kwijtgeraakt. Ik heb voor mezelf getraind en er is ook wat spiermassa bijgekomen, dus vandaar. Ik heb de laatste maanden van mijn schorsing meer gedaan om fit te worden. Ik ben op de goede weg. Conditioneel ben ik nog niet honderd procent, maar ik voel me aardig. Ik ben fit genoeg om de ploeg te helpen.”

Stoppen
Voetbal is één van de eerste woorden als men aan Van Eeuwijk denkt. Het is zijn passie, hobby en allergrootste liefde. Juist dat dat van hem werd afgenomen, deed hem enorm veel pijn. Toch bleef de speler in zijn hoofd rustig, want hij was niet kapot te krijgen.

,,Of ik gedacht heb aan stoppen met voetballen? Nee. Ik stop nooit met voetballen”, is hij direct resoluut. ,,Het maakt niet uit op welk niveau, maar ik stop echt niet met voetballen. Misschien als het lichamelijk écht niet meer kan, want dan heb je geen keuze. Als dat niet het geval is, ga ik lekker door met voetballen. Mentaal ging het ook prima. Ik ben niet iemand die opgeeft en zielig gaat doen na deze gebeurtenis. Sommige dingen gebeuren in het leven, alleen gaat het leven ook gewoon weer door.”

Vlammen bij Quick Boys
Het verleden wil de creatieveling achter zich laten. Het bijtincident is verleden tijd en dus gaat de blik op de toekomst en de focus op Quick Boys. Direct krijgt Van Eeuwijk het vertrouwen van zijn trainer. Dat is niet alleen te merken aan de manier waarop de oefenmeester met hem omgaat, maar ook gezien het rugnummer (nummer tien) wat hij heeft gekregen. De hoofdpersoon zelf blijft er vrij nuchter onder.

,,Ik wil een toegevoegde waarde worden voor Quick Boys. Steekballen geven en acties maken. Creatief zijn.”

,,Het is maar een nummer. Voor mij maakt dat niet zoveel uit, maar Dennis Kaars, die vorig seizoen nummer tien droeg, wilde hem aan mij geven. Dat vind ik een mooi gebaar van hem. Ik wil een toegevoegde waarde worden voor Quick Boys. Steekballen geven en acties maken. Creatief zijn. Al moet ik mezelf wel gewoon in het elftal knokken. Ik had gehoopt om volledig fit te worden in de voorbereiding. Helaas is dat niet gelukt door een kleine terugslag, maar ik hoop de rest van het seizoen fit te blijven.”

,,Ik ben niet extra gebrand om het te laten zien. Dat werkt naar mijn mening alleen maar averechts. Ik wil gewoon m’n ding doen en lekker voetballen. Dan komt de rest vanzelf wel.”

Foto’s: Orange Pictures

Lees ook:Geen uiteenlopende analyses, maar juist relatieve rust bij Quick Boys – Noordwijk
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 20.00Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB20.00RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 14.30Kagia
Van Nispen (zat.) 14.30Soccer Boys
Valken'68 14.30RCL
VVSB (zat.) 14.30 FC VVC
FC Boshuizen 14.30Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)