Eén Bollenstreekderby is er nog over in de Topklasse. En laat deze nu al in de derde speelronde op het programma staan. FC Lisse ontvangt morgen op Ter Specke Rijnsburgse Boys. VIDB blikt vooruit met de Lissenaar in Rijnsburgse dienst Martin van Eeuwijk en Lisse-middenvelder Tom Broekhuizen.

Van Eeuwijk, die vorige week zijn eerste speelminuten maakte als invaller tegen SC Genemuiden, ziet zo vroeg in het seizoen nog geen favoriet. ,,We zijn aan elkaar gewaagd.” Broekhuizen (rechts op de foto) denkt er net zo over. ,,Beide ploegen zullen voor de winst gaan. Het is zaak om in het begin grip op het duel te krijgen.” Van Eeuwijk is na zijn blessure weer zo goed als fit en zou naar eigen zeggen in de basis kunnen starten. ,,Ik heb dinsdag en donderdag lekker getraind. Ik ben nog niet topfit, maar als het aan mij ligt, kan ik spelen.”

Enorme meevaller voor de Uien is het ongedaan maken van de schorsing van topschutter Raily Ignacio. ,,Dat lijkt me duidelijk. Raily is heel belangrijk”, schetst Van Eeuwijk. Over de spits gesproken: het is weinig ploegen echt gelukt het fenomeen af te stoppen. Hoe moet Lisse dat doen? Broekhuizen:  ,,Onze taken uitvoeren en goed in de organisatie blijven spelen, wordt heel belangrijk. Niet alleen Ignacio, maar ook Van Eeuwijk zelf is dodelijk.”

Oorlogssterkte

Rijnsburg-trainer Niek Oosterlee ziet z’n selectie gestaag op oorlogssterkte komen. Naast Ignacio en Van Eeuwijk is ook de van FC Volendam overgekomen verdediger Leon Tol beschikbaar. Zijn schorsing, nog meegenomen van vorig seizoen, zit erop.

Een andere geschorste, Mark van den Boogaart, zit tegen Lisse zijn laatste wedstrijd uit en mag volgende week ook aan het seizoen beginnen. Naast de langdurig geblesseerde Danny van der Vijver is alleen het lot van de teruggekeerde Bart Freke nog onduidelijk. De verdediger kreeg in het duel tegen Spakenburg last van zijn enkel. Van Eeuwijk; ,,Bart heeft een spuit gekregen en het is nu even afwachten hoe hij daar op reageert. Sommige spelers kunnen dan weer maanden pijnvrij spelen, anderen niet.”

Ook Lisse heeft een nagenoeg fitte selectie. Smetje op de fraaie zege op de Westmaat vorige week waren de blessures van Renaldo Jongebloet (enkel) en Mo Messaoud (hamstring), maar volgens Broekhuizen kunnen beide gewoon spelen.

Revanche

Dat is met het oog op een mogelijke revanche goed nieuws. Lisse heeft namelijk nog iets goed te maken, na de vernedering van vorig seizoen. Toen eindigde het op de Middelmors in maar liefst 6-0 voor de Uien. Na een vroege rode kaart voor Niels Buijs was de wedstrijd gespeeld. Broekhuizen: ,,Het is de enige derby dit jaar. Dat vind ik persoonlijk heel jammer. Vorig seizoen vond ik dat de mooiste duels.”

De 21-jarige middenvelder begint aan z’n tweede seizoen in de hoofdmacht van Lisse. Tot z’n tiende speelde hij in de jeugd van de geelblauwen om daarna gescout te worden door ADO Den Haag, waar hij voor zijn terugkomst aanvoerder was van Jong ADO. De Lissenaar paste zich weer moeiteloos aan en veroverde al snel een basisplaats. Nu vormt hij met Kevin Winter en Richard van Heulen, twee oude rotten, het hart van de ploeg. ,,En ik kan je zeggen dat dat heel lekker voetballen is. “

Beide spelers vinden dat hun ploegen erop vooruit zijn gegaan. ,,We hebben een bredere bank, dat is zeker een voordeel. En de jongens die terug zijn gekomen van blessures hebben veel kwaliteit. Ik vind daarom top-5 ook zeker haalbaar”, stelt Broekhuizen.

Titel

Van Eeuwijk vind ook dat Rijnsburg beter uit de zomer is gekomen. ,,Hier moet je altijd meedoen om de titel. Zo simpel is het. Ik vind ook niet dat je je moet verschuilen achter geblesseerden. We verliezen Kevin Winter aan de ene kant, maar met Bart Freke, Leon Tol en Ahmed Ali zijn we er verdedigend sterker op geworden.”

,,En we hebben ook minder nieuwe jongens in hoeven te passen. Als we beter starten dan vorig seizoen, en dat kan bijna niet anders, gaan we meedoen om de bovenste plaatsen. Als we van Lisse winnen, hebben we een gewoon een goede start.”

De thuisploeg heeft geen Ignacio, weet Broekhuizen. ,,Wij moeten als team er staan, hebben geen echte uitblinkers. Wij moeten geen gekke dingen doen. Eerst achterin de boel op orde hebben en dan gaan aanvallen. Dat zullen we ook tegen Rijnsburg moeten doen.”

Tekst: Tom van der Wilt

Foto: Hubert Habers


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC3-2Quick '20
Hillegom5-1ASC
Foreholte3-2RKDEO
Altior1-3Teylingen
VSV1-1Van Nispen (zon.)