Dat Martin van Eeuwijk graag een balletje in de zaal trapt, is geen geheim bij Rijnsburgse Boys. Ondanks dat hij zich eerder al niet aan de afspraak met Rijnsburg hield en er contractuele afspraken zijn gemaakt, trok Van Eeuwijk op de vooravond van GVVV – Rijnsburgse Boys toch de stoute schoenen aan. Slechts enkele minuten kwam hij in actie, maar bij de club schoot dat in het verkeerde keelgat. ,,Ik ben fout geweest, maar ze moeten mij niet de schuld geven dat we de Tweede Divisie niet gehaald hebben”, reageert Van Eeuwijk.

De aanvaller, die volgend seizoen in het shirt van FC Lisse speelt, is naar eigen zeggen blij dat hij zijn kant van het verhaal kan vertellen. Nadat Rijnsburgse Boys-voorzitter Ad Hendriksen een reactie over de zaak in het Leidsch Dagblad had gegeven, kwam er bij Van Eeuwijk een naar gevoel naar boven.

Te rade gaan
Wat bij Van Eeuwijk voornamelijk niet lekker zit, is dat hij er grotendeels op aan wordt gekeken dat de Tweede Divisie niet gehaald is. ,,Het voelt alsof ze het op mij afreageren. Natuurlijk was de teleurstelling zowel bij club als spelers en natuurlijk ook bij mij groot dat we de Tweede Divisie niet gehaald hebben. Maar Rijnsburg moet niet alleen mij aankijken. Ze moeten bij zichzelf te rade gaan waarom de club het niet gered heeft. Dat is over het hele seizoen gebeurd. Niet alleen op dat ene moment dat ik in de zaal aan het voetballen was.”

Ontkennen dat Van Eeuwijk fout zat, doet hij niet. Hij was die avond met zijn Amsterdamse ploeg ‘t Knooppunt in de zaal aanwezig, maar naar eigen zeggen kwam hij slechts enkele minuten in actie. ,,Het was uit nood”, gaat hij verder. ,,Er waren blessures en schorsingen, dus was ik bereid om in te vallen. De consequenties als ik zou spelen wist ik.” En die vervolgacties waren niet mals. Op een overtreding van dergelijke aard staat een boete van enkele honderden euro’s. ,,Die heb ik voor lief genomen. Maar ik weet één ding zeker: er was niets gebeurd als we het wel gehaald hadden.”

Van Eeuwijk moest naar eigen zeggen ‘een beetje lachen’ om de reactie van Hendriksen in het LD. Er zou vanwege stijve spieren een massage nodig zijn geweest om de aanvaller wedstrijdklaar te maken. ,,Geloof me, ik laat mij voor de wedstrijd altijd masseren”, zegt de voormalig jeugdinternational bij het zaalvoetbal. ,,Dat is het hele jaar door zo geweest. Voor GVVV was dat echt niet anders.”

Inzet
Invloed op zijn prestaties hebben die paar minuten in de zaal nooit gehad kunnen hebben volgens Van Eeuwijk. ,,Door schorsingen heb ik een klote seizoen gehad, maar als ik speelde, zette ik mij voor de volle honderd procent in. Persoonlijk weet ik dat die vijf minuten geen invloed hebben gehad. Voor mij is dat een feit, maar ik kan dat nooit bewijzen. We weten niet hoe het was geweest als ik in de zaal niet was ingevallen. Maar goed, zelf weet ik hoe de vork in de steel zit.”

Voorzitter Hendriksen is het totaal niet eens met de denkwijze van Van Eeuwijk. Zeker niet als hij naar de voorgeschiedenis met de speler kijkt. ,,Wij waren niet van plan om dit bekend te maken”, vertelt de voorzitter desgevraagd. ,,Maar toen we lazen dat hij play-offs gespeeld heeft, waren we flabbergasted. Daar moest een reactie op komen. Wij hebben altijd achter hem gestaan. Om maar even een voorbeeld te geven: in het tweede heeft hij dit seizoen een kopstoot uitgedeeld. Rijnsburgse Boys heeft er destijds alles aan gedaan om de schorsing te seponeren. Terwijl hij de kaart absoluut verdiend had. Als je al een waarschuwing hebt gehad, in je contract staat dat je niet in de zaal mag voetballen, en je doet het toch? Dan vind ik dat geen stijl.”

Eerder ging het ook al mis met Van Eeuwijk. Aan het eind van vorig seizoen kwam de aanvaller na de laatste wedstrijd niet opdagen in de kantine, terwijl dat wel verplicht was. Hij verkoos het zaalvoetbal boven Rijnsburgse Boys. Hendriksen: ,,We hebben hem destijds geconfronteerd. Hij heeft toen zijn excuses aangeboden en gezegd dat hij niet meer zou doen.”

Wedstrijd omgooien
Van Eeuwijk vindt dat hij niet schuldig is aan het niet halen van de Tweede Divisie, terwijl Hendriksen hem juist wel aanwijst als boosdoener. ,,Van Eeuwijk was een van onze betere voetballers. Hij is creatief, beschikt over een hele goede techniek, dus is hij iemand die een wedstrijd om kan gooien. Een paar procentjes meer hadden ons naar een hoger niveau kunnen brengen. Dus ja, dan neem ik hem dat wel kwalijk. Ik vind dat Martin zich dood moet schamen.”

Foto: Aad de Winter


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 1-1Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB1-0RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 14.30Kagia
Van Nispen (zat.) 14.30Soccer Boys
Valken'68 14.30RCL
VVSB (zat.) 14.30 FC VVC
FC Boshuizen 14.30Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)