Martin van Eeuwijk keert terug op het oude nest. Naar de plek waar hij vijf jaar geleden afscheid nam en vervolgens naar Katwijk vertrok om daarna bij Rijnsburgse Boys te gaan spelen. Maar na twee omzwervingen is het voldoende. Van Eeuwijk is volgend seizoen weer te bewonderen bij FC Lisse waar hij zijn opleiding genoot en zijn debuut maakte bij de senioren om er twee jaar te spelen.

Na drie seizoenen verlaat de spelmaker Rijnsburgse Boys. Met pijn in het hart, dat wel. ,,Het is een dubbel gevoel. Ik heb het nog steeds naar mijn zin, maar Lisse meldde zich concreet en toen zijn we gaan praten. Het is allemaal netjes eerst door de clubs afgehandeld. Ze hadden al wel vaker een balletje opgegooid, maar dat is nooit serieus geworden. Nu wel. En Lisse blijft toch een apart plekje houden. Misschien is het voor sommige mensen verrassend dat ik terugkeer en vertrek bij Rijnsburg, dat laat ik aan anderen.”

De terugkeer naar Lisse was snel gepiept. ,,Er was ook geen andere club. Ik weet wat ik bij Lisse heb. Trainer Robbert de Ruiter ken ik natuurlijk van de wedstrijden tegen Noordwijk. Veel spelers bij Lisse ken ik ook nog van vroeger of heb je tegen gespeeld.” Hij moet Lisse van de nodige creativiteit gaan voorzien. ,,Hetzij in de aanval of daar net achter. In 4-4-2 kan ik met de punt naar voren spelen of als een tweede spits spelen. Dat zijn wel de posities waarvoor ik gehaald ben.”

Dat hij vertrekt op de Middelmors mag wel een hele lichte verrassing heten. De afgelopen twee seizoenen was Van Eeuwijk een onbetwiste basisspeler en de spelmaker van het elftal. Hij drukte met fraaie acties vaak een stempel op de ploeg. Dit seizoen is het anders. Van Eeuwijk werd door trainer Niek Oosterlee op de bank gezet. ,,De eerste vijf duels heb ik niet gespeeld en toen ik weer een keer meedeed, toevallig tegen Lisse, pakte ik een domme rode kaart.” Waarom hij opeens niet meer speelde, heeft hij nooit gevraagd. ,,Tsja, dat gebeurt soms. Misschien vond de trainer dat ik niet hard genoeg trainde of dat ik te weinig bracht. Ik weet het niet.”

Wrang is het wel dat Oosterlee vertrekt en er een nieuwe trainer komt. Heeft Van Eeuwijk niet te snel gehandeld? ,,Weet ik niet. De situatie was toen zo en dan maak je een beslissing. Zo gaat dat.”

Dat het niet het seizoen van de aanvallende middenvelder is, wordt duidelijk als hij na zijn schorsing opnieuw een rode kaart krijgt bij het tweede. .,,Ontzettend dom. Anders kan ik het niet noemen. Maar gelukkig heb ik gisteren gehoord dat ik ben vrijgesproken. Dus ik mag weer voetballen. Anders had ik tot maart aan de kant gezeten.”

Hij wil Rijnsburg bij zijn afscheid naar de Tweede Divisie helpen. ,,Anders voelt het helemaal als een verloren seizoen. Ik denk dat ik zeker mijn steentje kan bijdragen. Zo goed gaat het niet, he. Iedereen is keihard nodig. Dat hebben we ook uitgesproken op het trainingskamp afgelopen week.”

De Uien zijn bezig aan een slecht seizoen. De ploeg wint uiterst moeizaam en staat op dit moment achtste. Dat is niet genoeg om aan het einde van de rit te promoveren. Van Eeuwijk heeft vertrouwen dat het goed komt en wijst op de afgelopen jaren. ,,We hebben steeds een betere tweede seizoenshelft gedraaid. Als we dat nu weer doen, staan we er gewoon bij. We hebben veel gepraat, gelachen en goed getraind in Spanje. Het is duidelijk wat we moeten doen. Het wordt moeilijk zat.”

Foto: Hans Heemskerk


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen