Het zijn mooie tijden voor FC Rijnvogels. De Katwijkers zetten de uitstekende seizoensstart voort met een klinkende 0-3 zege bij Spijkenisse. Rijnvogels kreeg de punten echter niet cadeau, stelde trainer Hein van Heek. ,,Uit bij Spijkenisse is nooit gemakkelijk. We hebben het dermate goed gedaan dat het misschien leek alsof het eenvoudig ging, maar de jongens zaten er aardig doorheen.”

Spijkenisse klopte Rijnvogels vorig seizoen nog met 3-0 en behaalde uiteindelijk de nacompetitie. Een geduchte opponent dus, maar de Kooltuinbewoners hadden uitstekend hun huiswerk gedaan. ,,We wisten hoe zij zouden spelen. De analyse van de scout klopte precies. We hebben de wedstrijd in handen genomen door vroeg te scoren, en het uiteindelijk niet meer weggegeven.”

Van Heek had een aantal wijzigingen in zijn basiself doorgevoerd. Zo begonnen Jaco van der Bent en Pepijn Kooij. ,,Martin Onderwater kon niet starten en Gert Labots had maar één keer getraind. Jaco heeft het goed gedaan op de training en tijdens invalbeurten, dus verdiende een kans. Datzelfde geldt voor Pepijn Kooij, die een goede voorbereiding draaide, maar daarna geblesseerd raakte.”

Ambities
Kooijs basisplek ging ten koste van Niels van Veen, de man die eind vorig seizoen als spits in grootse vorm stak. ,,We hebben een gesprek gehad met Niels en hem gevraagd wat zijn ambities zijn”, vertelt Van Heek. ,,Hij gaf toen aan heel graag op 10 te willen spelen. De invulling daarvan kan beter, dat geeft Niels ook toe, maar de tijd om te wennen wordt hem even niet gegund. Dat kan over één of twee weken ook weer anders zijn.”

In lijn met de andere reserves stelde Van Veen zich echter voorbeeldig op. ,,De jongens die teleurgesteld waren, vielen goed in. Als technische staf hebben we in dat opzicht niet te klagen. De wissels doen hun stinkende best om zich terug te vechten. Neem bijvoorbeeld Joey Zandbergen, die teleurgesteld was dat hij de eerste competitiewedstrijd niet startte. Vervolgens kwam er een blessure en kreeg hij de kans in het centrum, waar hij het fantastisch invult.”

Van Heek heeft dus niet te klagen over de instelling, en ook niet over de resultaten. Ondanks de eclatante zege in Spijkenisse was genieten er naar eigen zeggen voor de coach niet bij. ,,Ik vond dat we bijvoorbeeld meer rust in ons aanvalsspel hadden kunnen hebben. Maar het is ook lastig als je op kunstgras speelt en traint, en dan opeens op gras moet spelen. Ik vind dat we gedisciplineerd hebben gespeeld, weinig hebben weggegeven en goed met onze kansen zijn omgesprongen.”

Tachtig procent
Één van de doelpuntenmakers was nieuwkomer Martijn Tjon-A-Njoek, die al driemaal het net liet bollen. Toch ziet zijn coach nog voldoende ruimte voor verbetering. ,,Hij wordt steeds beter, maar heeft nog niet het niveau dat wij eerder van hem hebben gezien. Maar het is lekker dat iemand op 70 a 80 procent zit en toch wedstrijden beslist. Martijn had het het laatste kwartier heel zwaar, maar we hebben hem bewust laten staan.”

Rijnvogels is nu samen met streekgenoten Ter Leede en Noordwijk nog zonder puntenverlies. Toch laat Van Heek zich niet gek maken. ,,Ik hou nergens rekening mee, en misschien ligt daar ook wel onze kracht. We focussen ons op de eerstvolgende wedstrijd, en dat is Xerxes. Dat hebben we vorig seizoen ook steeds zo gedaan. Ik hoorde mensen al praten over de eerste periodetitel. Daar doe ik niet aan mee. Als we na wedstrijd acht nog steeds in de race zijn, wordt het een ander verhaal.”

Spijkenisse – FC Rijnvogels 0-3 (0-1). 11. Beijersbergen 0-1, 58. Tjon-A-Njoek 0-2, 77. eigen goal 0-3

FC Rijnvogels: Messemaker, Ten Hoope, J. Zandbergen, Wijmer. R. Zandbergen, Van der Horst, Van der Breggen, Kooij (79. Van Veen), Beijersbergen, Tjon-A-Njoek, Van der Bent (81. Labots)

Tekst: Gerben Oostdam

Foto: Piet van Kampen

 


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 1-1Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB1-0RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 14.30Kagia
Van Nispen (zat.) 14.30Soccer Boys
Valken'68 14.30RCL
VVSB (zat.) 14.30 FC VVC
FC Boshuizen 14.30Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)