Bijna een jaar geleden, op 11 november 2015, werd Rijnvogels compleet dronken gespeeld door een swingend Quick Boys. Een nieuwe editie van de jongste derby, zoals liefkozend betiteld op Nieuw Zuid, vertelde een ander beeld. Ditmaal was Rijnvogels niet meer onder de indruk en voerde het zelfs een helft lang de regie. De 1-2 zege bij de grote broer was een nieuw ijkpunt in de opmars van FC Rijnvogels richting de top van het amateurvoetbal. 

Het was gerechtvaardigd om de vraag te stellen of Rijnvogels ten opzichte van een jaar geleden zoveel beter is geworden of Quick Boys zoveel minder. Van Heek opteerde voor het eerste. ,,Ik oordeel niet over Quick Boys en kijk alleen naar mijn eigen ploeg”, stelde de Leiderdorper. ,,Ik denk dat wij sowieso beter zijn geworden, volwassener ook. We hebben wat concurrentie en kwaliteit erbij gekregen. Als je ziet hoe Bright Ampong vandaag speelt, maar ook ziet hoe Sonny ten Hoope, die zijn positie kwijt is, van de week trainde. Hij staat ook alweer klaar. We hebben gewoon een grotere en bredere groep. Vorig jaar hadden we twaalf of dertien man en we werden van een wissel minder. Nu af en toe zelfs beter als iemand niet in de wedstrijd zit.”

Van Heek was over de amusementswaarde van de wedstrijd goed te spreken. ,,Ik denk dat de mensen een heel mooie derby hebben gezien. Het voetbal was misschien niet altijd fantastisch, maar er was heel veel strijd. Een groot compliment ook voor de scheidsrechter die mannelijke duels liet spelen. Uiteindelijk vind ik dat wij op basis van de tweede helft verdiend hebben gewonnen. Die 1-0 was een domper, want dat was slecht verdedigd. Daarna hebben zij niet veel kansen meer gecreëerd. Wij deden dat ook niet, maar hadden wel continue druk op hun verdediging. Op een gegeven moment was het wachten tot de goal. Na de 1-1 vroeg Pieter wat we gingen doen. ‘Het staat goed, dus hou vol druk’, zei ik tegen hem. Dan moet je niet opeens achteruit gaan lopen.”

qb-25                               Een sprintduel tussen Jim Havenaar en de achtervolgende Jordy Groot

Na afloop ging het vooral over de winnende goal van Jaap van Duijn, die tegen de teamafspraken in een strafschop opeiste. Eigenlijk stond Arno Dijkstra bovenaan het lijstje. Van Duijn bood na afloop ten overstaan van de selectie zijn excuses aan. Iemand die dat ook deed was Romano van der Stoep. De middenvelder liep na zijn wissel linea recta door naar de catacomben en weigerde de uitgestoken hand van Van Heek. De coach was daar vanzelfsprekend niet blij mee. ,,Romano heeft zijn excuses aangeboden. Hij heeft er spijt van. We gaan maandag nog even zitten. Hij mag teleurgesteld zijn, dat is niet erg. Maar hij zet de hele technische staf zo in zijn hemd.”

Van der Stoep kreeg net als Jop Verhagen na een sterk optreden tegen ONS Boso Sneek (3-0) andermaal het vertrouwen, maar zij wisten zich niet te onderscheiden. Toch verdedigde Van Heek zijn keuzes en zijn spelers. ,,Jop heeft vorige week fantastisch gevoetbald. Bovendien heeft Jaap vijf weken niet gespeeld en kan hij nog geen hele wedstrijd spelen. Dat lukt volgende week waarschijnlijk ook nog niet. Van der Stoep speelde vorige week ook fantastisch. Vandaag was het even wat minder, al vond ik ‘m de tweede helft zich wel wat herstellen. We hebben een volle bank en daar moet je gebruik van maken als coach. Dat hebben we dan ook gedaan.”

Foto’s: Piet van Kampen


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC3-2Quick '20
Hillegom5-1ASC
Foreholte3-2RKDEO
Altior1-3Teylingen
VSV1-1Van Nispen (zon.)