In een bepaald opzicht lijkt Reno van Heiningen op Matthijs de Ligt. Natuurlijk kan je de kersverse verdedigende aanwinst van Rijnvogels (in samenwerking met Katwijk) niet zomaar vergelijken met misschien wel het grootste defensieve talent van de wereld. Toch is er een belangrijk raakvlak tussen de twee: ze tonen en denken allebei vroeg volwassen. 

Op de vraag waarom hij vorig jaar de jeugdopleiding van Alphense Boys een jaar eerder dan gebruikelijk verruilde voor zijn oude liefde DOSR, heeft Van Heiningen een duidelijk antwoord klaar. ,,In de senioren word je sneller volwassen. Ik dacht dat dat beter voor mijn ontwikkeling zou zijn”, verklaart de 18-jarige centrale verdediger.

Even twijfelde hij nog. Maar Thomas Duivenvoorden, de huidig trainer van de Veense tweedeklasser, haalde hem helemaal binnen. ,,Hij had gewoon een heel helder verhaal, een duidelijke manier van spelen en hij heeft veel kijk op voetbal.” Zijn keuze bleek inderdaad verstandig. De student watermanagement in Rotterdam ontwikkelt zich dit seizoen stormachtig. Dat bleef dan ook niet lang onopgemerkt.

,,Alleen de week daarop kwam ook Katwijk. Ik wilde natuurlijk ook wel horen wat zij voor insteek hadden.”

Eerst was het Noordwijk dat zich meldde. Of hij een keer mee wilde trainen om daarna te kijken of beide partijen een toekomst samen voor zich zagen. ,,Dat heb ik gedaan en dat is goed gegaan. In het gesprek met Noordwijk kwam vervolgens naar voren dat ze me wilde hebben. Alleen de week daarop kwam ook Katwijk. Ik wilde natuurlijk ook wel horen wat zij voor insteek hadden.”

De koploper in de Tweede Divise kwam met het plan hem eerst bij Rijnvogels te stallen. Rijpen in de Hoofdklasse om zo de stap naar de Tweede Divisie kleiner te maken. ,,Dat traject is gewoon goed doordacht. En ze willen me eerst echt de kans geven om me  te ontwikkelen. Of het geen extra druk met zich meebrengt? Nee ik focus me gewoon helemaal op Rijnvogels. Ik neem de tijd, concentreer me op het veroveren van een basisplek. De rest zien we daarna wel.”

Overeenkomsten
De rust en het realisme waarmee Van Heiningen over zijn overstap praat, doet denken aan het jonge talent dat nu in de Ajax-defensie furore maakt. Ook zijn spel, met zijn sterke fysiek, hoge concentratie en scorend vermogen heeft iets van de Ligt weg. Zelf blijft de Oude-Weteringer liever bescheiden. ,,Dat ze bij mij terecht gekomen zijn, komt denk ik doordat wij het als team ook heel goed doen. We staan er met DOSR goed voor op de ranglijst en krijgen heel weinig tegengoals. Dat valt op en dan komen clubs vanzelf kijken of er nog talent tussen loopt”, dankt hij zijn team voor hun aandeel in het mogelijk maken van zijn nieuwe uitdaging.

,,Opvallen door niet op te vallen, dat is als verdediger heel belangrijk, zo probeer ik steeds meer te denken en te spelen.”

Dan, na enig aandringen, vervolgt de mandekker zijn verhaal over de individuele stappen die hij dit seizoen heeft gezet. Waarom zijn ze in Katwijk nou bij hem uitgekomen en niet bij iemand anders? ,,Ik ben volwassener geworden in het maken van m’n keuzes. Ik maak nu vaker de juiste keuze om de wedstrijd te winnen”, klinkt het wijs.

,,Een heel constant niveau halen. Opvallen door niet op te vallen; dat is als verdediger heel belangrijk. Zo probeer ik steeds meer te denken en te spelen.” Het is een volwassen instelling die zijn oorsprong ongetwijfeld vindt in het nuchtere Roelofarendsveen, een instelling die ook goed past in het nuchtere Katwijk en een instelling waar je het ver mee kan schoppen. Kijk maar naar de vroeg volwassen De Ligt. Hoe ver precies? Dat is voor beiden, op hun eigen niveau, nog even afwachten.

Kijk ook: Eén-tweetje: ‘De twee baco flessen voor Jaco van der Bent’

 

 

POPULAIRE BERICHTEN