Van het woord ‘coup’, dat machtsgreep betekent, wil Bart van Kruistum, de nieuwe voorzitter van Quick Boys, eigenlijk helemaal niets weten. Dat er afgelopen vrijdagavond 450 aanwezigen waren (veel meer dan normaal), die uiteindelijk voor hem in plaats van Martin Haasnoot kozen, is niet vooropgezet. ,,Maar dat er ineens zoveel mensen naar een ledenvergadering komen, zegt wel wat.”

Eigenlijk had hij hele andere plannen. Als afzwaaiend voorzitter van de bussinessclub koos Van Kruistum bewust voor meer rust. Een goed dat op Nieuw Zuid in zijn periode vaak zeldzaam is. Dat gold overigens niet voor de tak van de club die hij onder zijn hoede had.

,,We hebben met het bussinessclubbestuur best stappen gemaakt de afgelopen jaren. Tastbare voorbeelden daarvan zijn de nieuwe bar, de verwarmde stoelen en de overkapping die nu ook aan de zijkant van het veld komt, waarbij sponsoren een eigen ingang krijgen”, vertelt Van Kruistum.

Dynamisch
Toen bekend werd dat hij er als ‘verbinder’ van de sponsorgroep mee wilde stoppen, kreeg Van Kruistum van verschillende hoeken binnen de club het verzoek om zich als kandidaat te stellen als voorzitter. Dat hij zijn steun al had uitgesproken voor de voorgestelde kandidaat, Martin Haasnoot, maar uiteindelijk toch op het verzoek inging, maakt volgens Van Kruistum niet uit.

,,Dat vinden sommige mensen nu raar, maar ik vond Martin op dat moment ook een geschikte kandidaat. Dat betekent toch niet dat ik mezelf daardoor niet meer verkiesbaar mag stellen. Daarbij is de voetbalwereld dynamisch, niets is in beton gegoten.”

,,Ik heb het Henk-Jan op tijd gemeld, hij wist wat eraan kwam en dit is het resultaat.”

Zo gaf Van Kruistum daarom twee weken voor de ledenvergadering aan bij Henk-Jan van Maanen dat hij verkiesbaar was voor het voorzitterschap. Daarbij vermeldde hij dat Gert Pluimgraaff en Gillis van der Marel, mannen uit het hart van de club, graag plaats wilden nemen in het nieuwe bestuur.

,,Dat heeft geleid tot een enorme opkomst bij de ledenvergadering. Er is dus gewoon open kaart gespeeld. Ik heb het Henk Jan op tijd gemeld, hij wist wat eraan kwam en dit is het resultaat. Sommigen noemen dat dan een coup”, aldus Van Kruistum.

Betreurt
Dat zijn beweegreden om voorzitter te worden de wisselende prestaties van het eerste elftal zouden zijn, is volgens de nieuwe leidsman veel te kort door de bocht. ,,Het is wel zo; Als het eerste goed presteert, dan hoor je niemand. Ook voor de sponsorgroep is het belangrijk: als je vaandeldrager goed presteert, dan geeft dat je hele club een boost. Wel vind ik dat besturen van binnenuit gaat en niet van bovenaf. Het moet een geheel blijven. Voor eigen feestjes is geen ruimte”, gaat Van Kruistum verder.

,,We moeten samen weer één blauw-wit gaan uitdragen.”

Daarom betreurt de nieuwe man van Quick Boys vooral de afsluiting van de vergadering vrijdag: het zittende bestuur stapte direct op. ,,Ik begreep die reactie enigszins, je bent natuurlijk ontzettend teleurgesteld. Daardoor was ik alleen niet meer in de gelegenheid om dat bestuur toch te bedanken, want ze hebben de afgelopen jaren toch heel veel weer op de rit gekregen.”

‘Kut’
Ook trainer Gert Aandewiel keerde zijn club afgelopen vrijdagavond de rug toe. Van Kruistum zou in zijn eerste toespraak als nieuwe voorzitter, het voetbal dat de blauw-witten de afgelopen jaren hebben laten zien, ‘kut’ hebben genoemd. Iets dat door de man in kwestie overigens ten zeerste wordt ontkend.

,,Absoluut niet, het enige dat ik daar nog over kwijt wil is dat ik alle nee-stemmers (stemmers op Haasnoot, red.) ook zo snel mogelijk bij de club wil betrekken. Het technische hart en de scouting zijn al druk bezig met de zoektocht naar een nieuwe trainer. Ik ben ontzettend druk met het nieuwe bestuur. Als ik ergens aan begin, gaat het gas er vol op. We moeten samen weer één blauw-wit gaan uitdragen.”

Lees ook: Van Maanen doet oproep: ,,Laat de verstandige leden opstaan”
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 16 apr.
Districtsbeker
FC 's-Gravenzande4-0Ter Leede 2
Za. 20 apr.
Barendrecht1-1Katwijk
FC Lisse5-0Achilles '29
SJC0-5Eemdijk
DFS Opheusden0-2Ter Leede
TAVV2-5Valken '68
CVC Reeuwijk1-4Van Nispen (zat.)
DWO3-0VVSB (zat.)
Quick Boys2-0Noordwijk
Rijnsburgse Boys3-1De Treffers
Jong Sparta2-1VVSB
Overbos2-7Kagia
TAC '906-1Foreholte
Jong FC Den Bosch2-1FC Rijnvogels
Ma. 22 apr.
Hillegom14.00sv Hoofddorp
ESTO14.00Teylingen
Warmunda14.00Madestein