"banner

Negen jaar lang speelde hij in het eerste van Hillegom. Daarin heef hij heeft zowat alles meegemaakt. Van degradatie naar de Derde Klasse tot promotie naar de Eerste Klasse. Tot aan de fusie van zijn club; vv Hillegom en Concordia werden samen sv Hillegom. Maar na dit seizoen is het klaar voor Peter van Leeuwen. De back gaat lekker met zijn vrienden voetballen.

Aan het plezier van de linker vleugelverdediger ligt het niet. Nog altijd staat hij met volle energie aan de aftrap van een wedstrijd en trainingen. Maar er spelen andere dingen waardoor zijn gekscherende bijnaam ‘hout’ volgend jaar niet meer op de tribunes kan worden geschreeuwd als hij de bal krijgt aangespeeld.

„Het is een hele lastige beslissing geweest. Ik heb het erg naar me zin en we hebben een prachtige spelersgroep”, legt de verdediger zijn twijfels bloot. ,,Maar uiteindelijk heb ik de afweging gemaakt om iets meer flexibiliteit te creëren in mijn weekenden en door de weeks en lekker te gaan voetballen met vrienden op de zondag. Dat heeft de doorslag gegeven. Op een gegeven moment merkte ik gewoon dat ik een andere balans zocht in de combinatie voetbal en werk. Ik weet zeker dat ik het wel ga missen.”

„Soms zat ik wel eens op maandagochtend in de auto en kwam ik erachter dat ik een paar vrienden al drie weken niet had gezien.”

De verdediger kende net als vrijwel iedere andere voetballer zijn hoogte- en dieptepunten in het voetbal. „Het dieptepunt was voor mij de degradatie naar de Derde Klasse in 2014. Juist na de fusie van de club hoopten we een stap voorwaarts te maken, maar dat was er één achterwaarts.“

Vrienden
Maar die stap de goede richting in, werd twee jaar later wel gemaakt. Toen plaatste Hillegom zich via twee promoties achter elkaar voor de Eerste Klasse. Dat was uiteraard het hoogtepunt voor de linksback. „In de finale van de nacompetitie tegen TOGB  met 3-1 achterstaan en daarna via de verlenging met 3-5 winnen, was schitterend. De ambiance die daar heerste was onbeschrijfelijk. Die paar duizend man langs de lijn gaf mij zo ontzettend veel energie. Mede daardoor kwamen we tot een prachtig resultaat.”

Toch, ook al telde Van Leeuwen alle hoogte- en dieptepunten bij elkaar oog stopte het stemmetje niet in zijn hoofd dat hem vertelde dat het misschien wel eens goed is geweest. „Soms zat ik wel eens op maandagochtend in de auto en kwam ik erachter dat ik een paar vrienden al drie weken niet had gezien. Dan voeg ik me af hoe het met ze was.”

,,Dat is aan de ene kant een mooi gebaar, maar aan de andere kant begin ik dan ook weer te twijfelen.”

,,Dan is het toch ideaal om op zondag met een vriendenteam te gaan voetballen, zodat je ze wel elke week kan zien? Verder heb ik het op werk ook erg druk en wil ik misschien nog een studie gaan doen. Daardoor is het kwartje deze keer aan de kant van het vriendenteam gevallen, ondanks dat Jeroen Dedel terugkomt en Frank de Groot en Danny van de Berg doorgaan.“

Twijfel
Z’n teammaten van Hillegom waren iets minder tevreden met zijn besluit. „Die zeiden meteen: ‘klootzak'”, lacht Van Leeuwen. ,,Dat is aan de ene kant een mooi gebaar, maar aan de andere kant begin ik dan ook weer te twijfelen. Misschien moet ik dan toch doorgaan? Uiteindelijk voelt dit voor mij gewoon het beste.“

Met nog een paar potjes te gaan moet sv Hillegom nog strijden in de Eerste Klasse voor lijfsbehoud. Voor Van Leeuwen is wel zo belangrijk om goed af te sluiten. „We moeten doorgaan zoals we de laatste weken bezig zijn. Als collectief moeten we ervoor zorgen dat we erin blijven.”

,,De organisatie staat gewoon goed en voorin hebben we genoeg kwaliteit om goals te maken. Met deze sfeer gaat het goed komen. De afgelopen wedstrijd tegen Zeeburgia, was de eerste keer dat we er drie maakten in één wedstrijd dit seizoen, dus op naar de vier in een duel”, sluit de linksback af met een knipoog.

Tekst: Roy van der Meij

Foto: Dirk van der Reep

Lees ook: ‘Ten Have: ,,Ik vind het jammer dat ik noodgedwongen moet stoppen'”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Zat. 12 okt.
Noordwijk 1-3Excelsior Maassluis
FC Lisse 4-1ONS Sneek
DOVO 1-1Ter Leede
FC Rijnvogels 2-1Capelle
Kagia 1-3Valken'68
UVS 2-0Van Nispen (zat.)
Alphia 1-3VVSB (zat.)
Warmunda 3-2Bernardus
Koninklijke HFC 1-0Quick Boys
HHC Hardenberg 3-3Rijnsburgse Boys
TEC 1-0Katwijk
VVSB 2-2VVOG
Zon. 13 okt.
SJC 3-0Leonidas
Altior 1-2Hillegom
DOSR 1-2Foreholte
Wilhelmus 2-3Teylingen
Van Nispen (zon.) 0-0WVC