Ongeveer een jaar geleden deed Wilfred van Leeuwen een goed praatje voor Jack Honsbeek bij het bestuur van VVSB. Van Leeuwen zou op dat moment sowieso nog een jaar in Noordwijkerhout blijven en zag in de Leidse trainer zijn perfecte rechterhand. 

Goed, dat was de zomer van 2017. Een jaar later liggen de kaarten totaal anders. Van Leeuwen is na een tussentijds avontuur bij FC Eindhoven geland op Sportpark Middelmors. Honsbeek is sinds het ontslag van Van Leeuwen’s opvolger, Mark Schenning, in het najaar van 2017, de hoofdcoach in Noordwijkerhout.

En dus zal de begroeting hartelijk zijn, zaterdagmiddag op Sportpark Middelmors, als de twee mannen die eigenlijk met elkaar zouden gaan werken, nu tegenover elkaar staan tijdens de derby tussen Rijnsburgse Boys en VVSB. ,,Er staat een bakje koffie klaar voor Jack”, lacht Van Leeuwen. ,,Het waren twee fantastische weken”, grapt Honsbeek op zijn beurt over de veel te korte samenwerking tussen de twee.

De sfeer is goed bij beide heren, in aanloop naar de eerste krachtmeting tussen de twee trainers. Maar als straks het ‘bakkie pleur’ op is, verandert de status van collega’s voor even naar concurrenten. Vanaf half vier gaat het om prestige, de eer van Rijnsburg of Noordwijkerhout, maar belangrijker nog: drie punten.

,,Wat mij betreft mag VVSB vanaf maandag alle wedstrijden tot aan de Kerst winnen.”

Voor Rijnsburgse Boys is een driepunter gewenst om aansluiting te houden in de top van de Tweede Divisie. Voor VVSB staat een winstpartij voor het afstaan van de laatste plek in de competitie. Twee ploegen in twee totaal verschillende werelden.

Publiciteit
Toch heerst er bij de geplaagde Honsbeek totaal geen onrust, na de sportief gezien, matige start voor de Noordwijkerhouters. ,,Ik lees jullie interviewtjes ook, zie jullie filmpjes of analyses over de gaten die er vallen op ons middenveld. Jullie weten alleen niet wat er achter de schermen speelt, waar wij mee bezig zijn. We weten zelf prima waar we aan moeten werken, maar zien het allemaal niet zo zwart-wit.”

,,Wat ik al een tijdje probeer te zeggen is dat de publiciteit rondom VVSB totaal anders was geweest als we drie, vier puntjes meer hadden gehaald uit de start. En dat had prima gekund. Tegen Katwijk hebben we een halve wedstrijd geen kans weggegeven, en worden zij in het zadel geholpen door een penalty. Maar weinig ploegen zullen op De Westmaat bij IJsselmeervogels punten meenemen. Alleen tegen HHC Hardenberg hebben we echt een off-day gehad.”

VVSB-trainer Jack Honsbeek maakt zich geen zorgen over de qua punten matige start van z’n ploeg

Hoe anders is de gemoedstoestand in Rijnsburg. Na de 2-3-overwinning van vorige week bij HHC Hardenberg en de goede prestatie van ‘de Uien’ tegen TOP Oss in de beker, waarbij ze pas na strafschoppen capituleerden, schijnt het zonnetje weeldig over Sportpark Middelmors. ,,Stapje voor stapje maken we progressie”, oordeelt Van Leeuwen over z’n team.

,,We hebben de laatste wedstrijden goed gevoetbald en weinig weggegeven. Er zit een stijgende lijn in de ploeg. Wij willen de tegenstander altijd de wil op leggen, ook straks tegen VVSB. Hoewel zij bekend staan al een stugge ploeg, spelen ze vaker, ook in mijn tijd, met 4-4 gelijk dan met 0-0. Laten we er in deze wedstrijd maar voor zorgen dat wij nu dan met 5-4 winnen.”

Kerst
In dat geval kent VVSB weinig geheimen voor Van Leeuwen. ,,Met het meerendeel van de jongens heb ik nog gewerkt. Dat maakt het weerzien straks mooi. VVSB zit nu in de hoek waar de klappen vallen, ze hebben wat vervelende blessures, dat had ik zelf ook liever anders gezien. Ik heb daar vier jaar hartstikke leuk gewerkt. Dus wat mij betreft mag VVSB vanaf maandag alle wedstrijden tot aan de Kerst winnen.”

,,De ploeg heeft bij die wedstrijd de lat dusdanig hoog gelegd, dat ik daar altijd op kan terugvallen. Ik kan ze een spiegel voorhouden.”

Met een laatste plek op de ranglijst voor de Noordwijkerhouters, lijkt dat een utopie. Toch gaf VVSB tegen De Graafschap z’n visitekaartje af. Eindelijk stond ‘het echte VVSB op’, concludeerde Honsbeek. ,,De ploeg heeft bij die wedstrijd de lat dusdanig hoog gelegd, dat ik daar altijd op kan terugvallen. Ik kan ze een spiegel voorhouden, dat ze dit dus met elkaar kunnen bereiken. Als wij op die manier blijven doorvoetballen dit seizoen, zie ik ons absoluut veel meer punten pakken.”

Plan
Een van de sleutels tot het succes bleek de analyse van de technische staf van De Graafschap. De VVSB’ers beteugelden de sterkte eigenschappen van de eredivisionist. De Noordwijkerhouters zijn in Rijnsburg van plan om dat weer te gaan doen. ,,Wij zien ook wel dat het elftal van Rijnsburgse Boys heel veel dynamiek heeft, dat er veel individuele kwaliteit aanwezig is. We houden rekening met hun diepgaande middenvelders of de sterkte van Jeffrey Jongeneelen. Maar ons plan ligt klaar. De spelers weten wie er wel of niet spelen. De vorm van de dag zal bepalen wie er wint.”

Of de drie punten in Rijnsburg blijven, naar Noordwijkerhout meegaan of dat er een puntendeling op het scorebord staat na de klok van vijf, verandert de verhoudingen tussen Honsbeek en Van Leeuwen in ieder geval niet. Nog altijd zullen ze contact met elkaar houden, elkaar een appje sturen wanneer nodig. Maar om half vier, dan zijn ze voor anderhalf uur lang even elkaars grootste vijanden.

Foto’s: Orange Pictures

Lees ook: ‘Zethof: ,,Lekker op het ‘fietsie’ ernaartoe”‘
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC3-2Quick '20
Hillegom5-1ASC
Foreholte3-2RKDEO
Altior1-3Teylingen
VSV1-1Van Nispen (zon.)