Er moest iets veranderen vond het het bestuur van Rijnsburgse Boys vorig seizoen. De resultaten met de toenmalige trainer van de club, Pieter Mulders, waren uitstekend. Als promovendus vanuit de Derde Divisie stond Rijnsburg vorig seizoen in de winterstop op een keurige derde plaats. Alles leek voor de wind te gaan op De Middelmors. Toch besloot het bestuur van ‘de Uien’ iets anders. Mulders kreeg te horen dat zijn contract niet werd verlengd en de club besloot om in zee te gaan met Wilfred van Leeuwen. 

Laatstgenoemde gaf bij binnenkomst aan dat hij het elftal aanvallend en attractief wil laten spelen door middel van hoog druk te zetten op het veld. Het waren precies de woorden die de technische commissie zocht. Maar wat is Rijnsburgse Boys precies opgeschoten met de trainerswissel? Een week geleden verloor de ploeg op Sportpark Middelmors met 2-6 van AFC. Was dat een incident, of een herhaling van zetten? Want ook onder Mulders verloor Rijnsburgse Boys af en toe dik (onder andere tegen tegen Jong Sparta en HHC Hardenberg).

Met deze uitslag in het achterhoofd en aangezien de Tweede Divisie op dit moment bijna op een derde zit (elf speelrondes, red.) kon er best een tussenbalans worden gemaakt. Op basis van data van het Amsterdamse bedrijf ‘Remiqz’ en door statistieken van de afgelopen seizoenen naast elkaar te leggen valt er voorzichtig een conclusie te trekken. Heeft de club zijn oude schoenen te snel weggegooid of was het de juiste keuze?

Tegengoals
Het aantal tegendoelpunten was de afgelopen twee seizoenen onder Mulders een hevig discussiepunt. Het maken van doelpunten was nooit het probleem van zijn elftal. In het seizoen 2016/2017 (het debuutseizoen van de oefenmeester in Rijnsburg, red.) kreeg zijn ploeg in de Derde Divisie maar liefst 62 treffers tegen. Een te hoog aantal tegengoals als je mee wilt doen om promotie zou je zeggen. Echter eindigden de geel-zwarten op een derde plek en promoveerde het in de nacompetitie door RKVV Westlandia en SV Spakenburg te verslaan.

Het jaar daarop, dus seizoen 2017/2018, deed Mulders het wederom naar behoren met zijn elftal. Rijnsburgse Boys eindigde op een keurige vijfde stek en deed tot aan de winterstop zelfs mee om het kampioenschap. Toch kreeg het ook afgelopen seizoen enorm veel treffers tegen: 63. Dat was er eentje meer dan het jaar daarvoor in de Derde Divisie.

,,Tot nu toe maakt de formatie van Van Leeuwen 2,5 doelpunt per wedstrijd. Dat is dus net zo veel als in het eerste seizoen van Mulders.”

Ook het Rijnsburgse Boys van Van Leeuwen heeft na elf wedstrijden veel treffers geïncasseerd. Zijn doelmannen moesten na elf wedstrijden 26 keer vissen. Op hoeveel tegentreffers zouden Van Leeuwen en zijn mannen dan eindigen aan het einde van het seizoen?

De Sassenheimer heeft op dit moment een gemiddelde van 2,4 doelpunten tegen per wedstrijd. Als we dit aantal vermenigvuldigen met het totale aantal wedstrijden in de Tweede Divisie (34), dan zouden we uitkomen op tachtig tegendoelpunten. Het is nog vroeg in het seizoen, dus moeten we deze cijfers met een zekere kwinkslag nemen, maar tot op heden wint zijn voorganger het op dit onderdeel. 

Pieter Mulders deed het in verdedigend opzicht beter dan zijn opvolger Wilfred van Leeuwen. 

Doelpunten voor
Bij aanvallend voetbal horen veel doelpunten. Het zou een verklaring kunnen zijn van het hoge aantal tegentreffers. De Rijnsburgers maken de laatste jaren ook enorm veel goals. In het eerste seizoen van Mulders waren dat er 84. Dat gaf een gemiddelde van 2,5 doelpunt per wedstrijd. Het jaar daarop, dus het debuutseizoen in de Tweede Divisie, gingen de ballen wat minder makkelijk in het netje: 60. Daardoor kwam het uit op 1,8 treffer per wedstrijd.

Tijdens het huidige seizoen komen de ‘uien’ wederom makkelijk tot scoren. Het kreeg weliswaar 26 doelpunten tegen, maar maakte er eentje meer: 27. Daaruit zouden we kunnen concluderen dat de wedstrijden van het elftal vrij spectaculair zijn. Tot nu toe maakt de formatie van Van Leeuwen 2,5 doelpunt per wedstrijd. Dat is dus net zo veel als in het eerste seizoen van Mulders. Toch wint de Sassenheimer het op dit vlak, omdat zijn voorganger in deze competitie tot zestig treffers kwam. De oud-trainer van VVSB zou uitkomen op ongeveer 84 doelpunten. Kortom, het staat weer gelijk tussen de twee trainers.

Punten per wedstrijd
Mulders kwam in zijn eerste seizoen tot 61 punten in 34 duels. Dat was een gemiddelde van 1,8 punt per wedstrijd in de Derde Divisie. Het seizoen daarop pakte de oefenmeester minder punten met zijn elftal (56, red.), maar acteerde het wel op het hoogste niveau. Afgelopen seizoen pakte hij 1,7 punt gemiddeld per wedstrijd. Als we kijken naar zijn totale dienstverband voor de club, dus de twee seizoenen opgeteld, dan komen we uit op een gemiddelde van 1,72 punt per wedstrijd.

Zijn opvolger wist tijdens dit seizoen negentien punten te pakken uit elf wedstrijden. Daarmee zou Van Leeuwen op een gemiddelde van 1,72 punt per wedstrijd uit komen. Dat is na elf wedstrijden het gemiddelde wat zijn voorganger na twee seizoenen had. Als Rijnsburg dit gemiddelde houdt, dan komt het, als we de cijfers afronden, op 59 punten uit in de Tweede Divisie. Dat zijn er drie meer dan de oud-trainer van Koninklijke HFC. Het is niet een groot verschil, maar wel in het voordeel van de huidige trainer van de club: 2-1 voor Van Leeuwen dus.Van Leeuwen wint het op het gebied van doelpunten voor en punten van zijn voorganger. 

Renderen van spelers
Aan de hand van de cijfers van Remiqz is het ook mogelijk om de prestaties van spelers naast elkaar te leggen. Zij zochten voor ons uit hoe de spelers individueel presteren op basis van het spelersbudget en de data die daarbij komt kijken. Dus doelpunten, assists, verstuurde passes, alles waarvan data verzameld zou kunnen worden.

De cijfers van de afgelopen seizoenen geven een opvallende ‘most valuable player’ bij de Rijnsburgers: Maikey Parami. Hij had een totale score van 798. Ook Carlos Opoku (791) en Joël Tillema (717) deden het goed onder de vorige trainer van de geel-zwarten. Als we kijken naar de top drie van dit seizoen, dan zien we dat Jeffrey Jongeneelen een veel hogere score heeft dan vorig seizoen. Afgelopen jaar eindigde hij op 686. Dit seizoen staat de teller al op 930.

‘De kern van de basisspelers van vorig seizoen en dit seizoen presteren tot nu beter onder de huidige hoofdtrainer dan onder de vorige.’

Ook Masies Artien en Tillema hebben beduidend hogere scores onder Van Leeuwen. Laatstgenoemde is gestegen naar 821. Artien, die vorig seizoen volgens de statistieken tot één van de uitblinkers was met een score van 715, is dit seizoen na Jongeneelen de grootste uitblinker volgens het Amsterdamse bedrijf. Hij heeft een EPI (Euro Player Index) van 880. Ook Richard van Nieuwkoop, is gestegen. Hij ging van 558 naar 836. Als we kijken naar de meest gebruikte spelers van beide trainers, dan kunnen we duidelijk zien welke spelers er beter renderen onder de ene trainer in vergelijking tot de andere trainer.

Jeffrey Jongeneelen presteert volgens Remiqz veel beter onder Van Leeuwen. 

Niet alleen Jongeneelen, Van Nieuwkoop, Tillema en Artien doen het beter onder Van Leeuwen. Ook Jordy Strooker, Roderick Gielisse en Max Hudepohl doen het beter dit seizoen. Alleen Parami en Opoku hebben een mindere score dan vorig seizoen. Bram Ros en Jeroen Spruijt nemen we niet mee, omdat die vorig seizoen bij hun vorige clubs niet in de databank van Remiqz waren opgenomen. Kortom, de kern van de basisspelers van vorig seizoen en dit seizoen presteren tot nu beter onder de huidige hoofdtrainer dan onder de vorige.

Conclusie:
Op het gebied van tegentreffers deed Mulders het beter dan zijn opvolger. Hij kreeg gemiddeld 1,8 treffers tegen in 68 officiele wedstrijden. Van Leeuwen staat tot op heden op een gemiddelde van 2,4. Als we kijken naar het aantal gemaakte doelpunten, dan zien we dat laatstgenoemde het wint. Oké, in het debuutseizoen van Mulders maakte de ploeg ook gemiddeld 2,5 doelpunt per wedstrijd, maar dat was een niveau lager: Derde Divisie. In de Tweede Divisie scoorde het elftal van de oud-speler van Telstar 1,8 doelpunt per wedstrijd. Van Leeuwen komt dit seizoen uit op 2,5 treffer per duel.

Ook in punten per wedstrijd wint de huidige trainer het van zijn voorganger. De Sassenheimer heeft na elf wedstrijden hetzelfde gemiddelde als Mulders in twee seizoenen tijd: 1,72. Toch was het gemiddelde van laatstgenoemde in de Tweede Divisie lager. Van Leeuwen zou, als hij dit gemiddelde behoudt, drie punten meer pakken in de Tweede Divisie dan vorig seizoen.

Ook de kern van het elftal, wat vorig seizoen bijna hetzelfde was, rendeert onder de oud-trainer van Westlandia en Quick Boys beter. Met name spelmakers Tillema en Jongeneelen hebben grote sprongen gemaakt en zijn volgens de statistieken belangrijker geworden voor het elftal. Kortom, Van Leeuwen wint het op drie van de vier onderdelen van de vorige eindverantwoordelijke. De enige kanttekening die wij nog kunnen plaatsen, is: het seizoen is nog vroeg.

Foto’s: Orange Pictures en Hans Heemskerk.

Lees ook: ‘Één-tweetje: ,,Gewoon bijtekenen joh, Erik Assink”’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 19 mrt.
Oefenduel
Katwijk2-5Jong ADO Den Haag
Za. 23 mrt.
Eemdijk14.30Quick Boys
FC Lisse14.30DVS'33 Ermelo
Ter Leede14.30SC Feyenoord
FC Rijnvogels14.30Swift
Soccer Boys14.30Valken '68
Kagia14.30HYS
Nieuwkoop14.30Van Nispen (zat.)
VVSB (zat.)15.00Zwammerdam
Katwijk15.30Rijnsburgse Boys
Achilles '2918.00Noordwijk
SJC18.00SteDoCo
Zo. 24 mrt.
Hillegom14.00Velsen
Foreholte14.00RVC'33
GDA14.00Teylingen
VCS14.30Warmunda