Wilfred van Leeuwen heeft geflikt wat weinigen voor mogelijk hielden. Na drie moeizame seizoenen in het rechterrijtje is VVSB onder zijn leiding getransformeerd tot een subtopper en misschien wel titelkandidaat. De ongeslagen reeks van inmiddels negen wedstrijden en overwinningen op AFC en De Treffers hebben geleid tot een hosannastemming aan de Boekhorst. Van Leeuwen weigert daar in mee te gaan ,,Het doel is nog steeds het linkerrijtje. Als we tegen FC Lienden en EVV ook winnen, kunnen we misschien in de winterstop praten over het aanpassen van de doelstelling”, zegt hij in gesprek met VIDB.

Van Leeuwen mag dan terughoudend zijn over eventuele titelkansen, over de groei van zijn team is hij uitgesproken. ,,Er zit voetbaltechnisch nog enorm veel rek in dit team. Als spelers beseffen hoe goed ze zelf én hun teamgenoten zijn, dan gaan we nog heel veel groeien.” Een korte stilt valt. Daarna komt Van Leeuwen met een mooie metafoor op de proppen. ,,De boot vaart, we hebben een goede koers te pakken en het land is nog steeds niet in zicht.”

Tijdens het gesprek laat Van Leeuwen meermaals het woord proces vallen. De coach, die ook werkzaam was bij Quick Boys en Westlandia, vindt het belangrijk dat spelers vertrouwen hebben in zijn visie. ,,De spelers moeten geloven in het proces en van daaruit progressie gaan maken. We moeten zorgen dat we iedere training een procent beter worden. En of dat nou een jonge jongen is die net aansluit, of een oude rot, dat maakt niet uit. Vanaf dag één heb ik benadrukt dat we altijd ons eigen ding doen. We gaan iedere wedstrijd van eigen kracht uit en spelen altijd voor de winst. En of de tegenstander nu met één of met tien spitsen speelt, dat maakt me echt geen reet uit.”

Kiekeboe

VVSB is inmiddels negen wedstrijden ongeslagen, maar kende een moeizame seizoensstart. Al is Van Leeuwen het daar niet helemaal mee eens. ,,De resultaten werden misschien iets minder, maar het voetbal bleef goed. Be Quick 1887 hebben we helemaal kiekeboe gespeeld, dat was de beste wedstrijd onder mijn leiding, maar dat werd slechts 1-1. We spelen bij vlagen heel goed voetbal en dat doet me deugd. Al vind ik dat we nog nauwkeuriger en dominanter kunnen spelen. Daarin zijn we soms nog te wisselvallig.”

Van Leeuwen, die het hoofdtrainerschap combineert met zijn baan als hoofd jeugdopleiding bij ADO Den Haag, is bijzonder te spreken over zijn eerste maanden aan De Boekhorst. ,,Ik heb het uitstekend naar mijn zin. Het is ideaal werken bij VVSB. De sfeer is momenteel uitstekend, we hebben een fitte spelersgroep en de resultaten zijn uitstekend.” De geboren Sassenheimer kwam vorige maand al contractverlenging overeen.

Spakenburg

De goede resultaten kunnen ook een keerzijde hebben. De belangstelling voor een aantal VVSB’ers neemt toe. Bekend is dat Omar Hamdi zich in de belangstelling van Spakenburg mag verheugen. Van Leeuwen vreest echter niet voor een leegloop. ,,Nee, daar ben ik echt niet bang voor. Wij zijn met een bepaald plan bezig en moeten gewoon zorgen dat we die jongens hier houden. Het gaat prima, de sfeer is goed, dus waarom zouden spelers weggaan?”

Het enige wat VVSB lijkt te ontberen is een scorende spits. Aanvalsleider Giovialli Serbony wist het vijandelijke doel dit seizoen nog niet te vinden. Toch vindt van Leeuwen Serbony, die zich zondag tegen De Treffers een slag in de rondte werkte, een meerwaarde. ,,Op de manier waarop hij nu speelt, laat hij anderen beter functioneren. Zo heeft hij meer waarde voor het team dan wanneer hij alleen een goaltje maakt. En wat dat scoren betreft: als die eerste goal eenmaal is gevallen, zal dat de onderste van een stapel van elf zijn.”

Foto: Tino Stulen

POPULAIRE BERICHTEN