Bijna was daar de stunt van VVSB. In de tweede ronde van de KNVB-beker moest Vitesse alles uit de kast halen om de paarsgele machine te kloppen. Pas in blessuretijd besliste invaller Renato Ibarra het duel in het voordeel van de Arnhemmers. ,,Ik ben absoluut een trotse trainer”, zei Wilfred van Leeuwen.

Even voor de 1-2 was Peet van der Slot dichtbij een sensatie, maar zijn kopbal kon nog net uit de hoek worden getikt door Vitesse-doelman Eloy Room. De verdediger had twintig minuten voor tijd zijn ploeg naast de Arnhemmers gekopt.

Bertrand Traore had al vroeg Vitesse op voorsprong geschoten. De bezoekers bouwden in de eerste helft een groot overwicht op, maar vergaten de wedstrijd op slot te gooien. Over, naast of VVSB-doelman Ronald van der Meer stonden meerdere treffers in de weg. Na de rust, toen Vitesse gas terug nam en VVSB meer lef toonde ontspon zich met behulp van het thuispubliek een heerlijk bekerduel. Wat na afloop dan ook beklijfde bij de Noordwijkerhouters was een trots gevoel gemengd met een gezonde dosis teleurstelling, want wat waren ze er dichtbij.

Doelpuntenmaker Van der Slot haalde het moment vlak voor tijd nog een keer terug. ,,Jammer dat Room die laatste bal nog pakte. Ik kon hem alleen maar schampen, dat was dus net niet genoeg.” De rechtsback had bij vlagen ook genoten van het spel van de tegenstander. ,,Zo simpel hoe ze soms driehoekjes maken en dan weer doorbewegen.” Toch klonk ook in zijn stem iets van teleurstelling door. ,,Het mooiste was geweest als ze we een verlenging eruit hadden gesleept. Eerlijk gezegd had ik daar zelf de kracht niet meer voor en de rest denk ik ook niet. We zaten er aardig doorheen.”

Trots

VVSB-trainer Wilfred Van Leeuwen roemde de fysieke gesteldheid. ,,Deze ploeg is zo fit en mentaal sterk. We leggen in vier dagen tijd, twee verschrikkelijk zware potten op de mat. Zaterdag moesten we meer dan een helft met z’n tienen verder en win je die wedstrijd. Nu was het weer een fysieke strijd, maar konden we het weer opbrengen.”

De oefenmeester zag zijn ploeg goed gegroepeerd verdedigen. ,,We hebben weinig echte kansen weggegeven. Het moest bij hun vooral van de middenvelders komen. Dan is het zonde dat je hem nog weggeeft. Maar we hebben het heel goed gedaan. Ik ben absoluut een trotse trainer.”

Ook aanvoerder Vladimir Jozic had zich verwonderd over de veerkracht van zijn ploeg. ,,Zonde, zonde. Ik denk dat het publiek heeft genoten. We hebben een geweldige wedstrijd gespeeld en zijn er niet met 5 of 6-0 afgegaan. Dat had wel gekund als Vitesse in het begin twee of drie keer scoort. Dat hebben we drie jaar geleden tegen PSV meegemaakt. Nu hebben we het fantastisch gedaan. Een verlenging was leuk geweest, maar als je de wedstrijd dan verliest heb je bij wijze van spreken nog dertig minuten extra voor niets gespeeld.”