In een statement op de clubsite roept Quick Boys op ‘om samen te sterk te zijn’. Voorzitter Henk-Jan van Maanen laat aan VIDB weten ‘helemaal klaar’ te zijn met een groepje recidivisten, die de derdedivisionist met een reeks incidenten in een slecht daglicht blijft brengen. Quick Boys wil er voorgoed mee afrekenen.

,,Alleen hopen dat het beter wordt heeft geen zin, ik denk dat we duidelijker moeten zijn in dat wat we niet accepteren”, vertelt Van Maanen. ,,Er is een kleine groep die zich niet bewust is van de schade die ze aanrichten aan de vereniging. Supporters mag je ze niet eens noemen. Zij verstieren het voor 99 procent van de echte fans. Wij hebben de steun van de hele vereniging nodig om dit te veranderen. Als je deze mensen een podium blijft geven, komen zij iedere keer op onverwachte momenten met extreme en achterlijke acties terug.”

Randdebielen
Het voetbal in Katwijk liet vorige week met de supportersrellen op de Krom en het vuurwerkincident op de Westmaat een gevoelige veer. Zowel Katwijk als Quick Boys nam fel afstand van de gebeurtenissen en ging uitvoerig op zoek naar de daders.

,,We willen het imago van het voetbal in Katwijk hoog houden. We worden nu afgeschilderd als een stelletje randdebielen. Dat past helemaal niet in hoe we in de kern zijn, maar daarmee worden we nu wel geassocieerd. Dat doet pijn, heel veel pijn, en daar zijn we helemaal klaar mee.”

Onderzoek
De Klassieker bij IJsselmeervogels werd vorige week ontsierd door massaal vuurwerk. Uit het uitvak werden diverse rookbommen het veld op gegooid, die niet alleen het zicht wegnamen maar ook flinke schade aan het kunstgrasveld aanrichtten. Quick Boys is met een gedegen onderzoek bezig om de daders in kaart te brengen.

,,Het gaat de goede kant op. Maar omdat het onderzoek nog volop loopt, lijkt het me niet verstandig om daar uitspraken over te doen”, vertelt Van Maanen. Wel wil hij kwijt dat het ‘om een kleine groep’ gaat. ,,We nemen echt de tijd om dit goed uit te zoeken en willen heel duidelijk voor ogen krijgen wie echt de aanstichters waren. We hebben best veel beelden, want er waren drie camera’s, en er zijn inmiddels ook wat getuigenverklaringen. We hebben intensief overleg met zowel de KNVB, de politie en stewards. Ook zijn we met IJsselmeervogels in overleg welke stappen we willen ondernemen.”

Veiligheid
Katwijk-voorzitter Mart Vergouwen noemde vorige week zaterdag een ‘zwarte dag’ voor het voetbal in Katwijk. Collega Van Maanen sluit zich daarbij aan. ,,Wat mij het meeste zorgen baarde, is de veiligheid van gewone voetballiefhebbers, die een middagje naar de voetbal gaan, en die eigenlijk ternauwernood moeten ontsnappen aan een stel idioten die denken het recht hebben om vuurwerk af te steken of te gaan relschoppen.”

,,We zijn een amateurvereniging en we doen het allemaal om op zaterdagmiddag plezier te hebben. Als het gaat zoals afgelopen zaterdag, dan wordt het plezier bij een brede groep mensen – trouwe supporters die al 40 of 50 jaar lid zijn van de club – kapotgemaakt. Door een groepje mensen waar niemand op zit te wachten. Dat willen we een halt toeroepen en dan spreek ik namens normale mensen die gewoon een potje voetbal willen kijken.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 10 sept.
Oefenduels
Rijnsburgse Boys4-2VVSB
Noordwijk3-1SJC
Katwijk8-2DEM
Hillegom5-1Kagia
Za. 14 sept.
Noordwijk5-1ASWH
Excelsior Maassluis1-4Katwijk
Barendrecht0-2FC Lisse
Ter Leede3-2Hoek
FC 's-Gravenzande0-1FC Rijnvogels
Quick Boys 0-2Kozakken Boys
IJsselmeervogels1-1Rijnsburgse Boys
Districtsbeker
Valken' 683-3Forum Sport
VVSB (zat.)1-3Zevenhoven
Legmeervogels3-5Kagia
Van Nispen (zat.)2-3Zandvoort
Warmunda3-5KSD-Marine
Zo. 15 sept.
HBS14.00SJC
Districtsbeker
Hillegom14.00HBC
ROAC14.00Foreholte
Teylingen14.00VUC
Van Nispen (zon.)14.00REMO