In een sprookjesachtige ambiance werd zaterdag de derby Quick Boys – Katwijk gespeeld. Maar liefst 8200 supporters waren getuige van pure reclame voor het amateurvoetbal. Dat de dorpstwist zonder incidenten verliep, maakte het feest compleet. Het enige waarop Henk-Jan van Maanen iets aan te merken had, was de nederlaag van Quick Boys.

,,Ik heb er echt van genoten”, vertelt de preses van Quick Boys. ,,Het was voor mij persoonlijk de mooiste Quick Boys – Katwijk die ik heb meegemaakt. Alles is in goede harmonie verlopen. Alleen is er teleurstelling dat we geen punt hebben gepakt. Dat hadden we als Quick Boys wel verdiend. De spelers hebben gestreden. Ik denk dat we gegroeid zijn als collectief.”

Een dankwoord sprak Van Maanen uit naar de supporters, die de derby mede mogelijk maakten en ook na nederlaag achter hun club bleven staan. ,,Er is momenteel gewoon een heel goede vibe binnen de vereniging. Quick Boys is een geoliede machine en sterk in het organiseren van activiteiten. Zo’n derby is ook een hele aanslag op de vrijwilligers. Iedereen moet er toch zijn en zijn taak uitvoeren. Het was de hele week feest. De supporters hebben zich zeer positief laten gelden en niet in vorm van agressie of geweld.”

Eerder zei Van Maanen tegen VIDB dat Quick Boys een vergunning voor 7300 supporters had. Dat was een misverstand, vertelt de voorzitter. ,,Daar hebben we ons in vergist. Het bleek om 8300 man te gaan. Daar kwamen we een dag voor de wedstrijd achter. Daarom kon de kaartverkoop zaterdagochtend gewoon doorgaan.”

Recordaantal

Er hadden volgens Van Maanen nog wel zo’n duizend supporters bijgekund. ,,Dan had het echt propvol geweest. Het was prima zo. De veiligheid staat voorop. Als er een incident gebeurt, wil je dat er een veilige afvoer is en dat het niet leidt tot verdere incidenten. Dat het vol was, is een enorme winst. Nooit hebben we deze aantallen bij een reguliere competitiewedstrijd gehad. Alleen bij een wedstrijd tegen het Nederlands elftal waren er ooit meer supporters.”

Van Maanen hoopt dat de derby de komende jaren gespeeld blijft worden en dat de KNVB gaat beseffen hoe uitzonderlijk het affiche is. ,,De KNVB moet er naar streven dat dit soort wedstrijden ieder jaar gespeeld kunnen worden. In de plannen van de KNVB worden amateurclubs een soort verlengstuk van de BVO’s. Dat kan niet de bedoeling zijn. Er zijn overlegvormen en dan gaan wij als Quick Boys daar echt wel iets van zeggen. Maar het moet in een breder verband worden getrokken. Quick Boys – Katwijk is uitzonderlijk, net zoals Spakenburg –IJsselmeervogels en in de Eredivisie Ajax-Feyenoord. Deze wedstrijd zou ieder jaar gespeeld moeten worden.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 19 nov.
Oefenwedstrijd
VUC0-1Quick Boys
Do. 21 nov.
Districtsbeker
Van Nispen (zon.) 2-2SEP *wns
Za. 16 nov.
ODIN '5914.30FC Lisse
Barendrecht14.30VVSB
Ter Leede14.30DVS '33
DUNO14.30FC Rijnvogels
Valken '6814.30Te Werve
Van Nispen (zat.)15.00Kagia
Blauw Zwart15.00VVSB (zat.)
Warmunda15.00Meerburg
Rijnsburgse Boys15.30Katwijk
Jong Sparta15.30Noordwijk
Quick Boys15.30AFC
Zo. 24 nov.
SJC14.00Hoogeveen
Foreholte14.00Hillegom
RKDEO14.00Teylingen
Sporting Leiden14.00Van Nispen (zon.)