,,Het is moeilijk te zeggen of er al een klik is, maar ik ben op dit moment heel tevreden met deze trainer”, zei aanvoerder Frans van Niel na afloop van de eerste winstpartij van het seizoen. De middenvelder oogde fit en leek binnen no-time zijn oude topvorm weer terug te hebben. Van Niel was één van de grondleggers van de Noordwijkerhoutse zege van afgelopen zaterdagmiddag tegen Scheveningen (2-0). 

Vooraf aan de wedstrijd was er al het nodige te doen omtrent het vlaggenschip van de club uit Noordwijkerhout. De ploeg verloor twee weken geleden nog kansloos bij Excelsior Maassluis (5-1). Tijdens de wedstrijd tegen de ploeg uit het Rijnmond-gebied was de nieuwbakken trainer van de paars-gelen al aanwezig. Eric Meijers zag dat zijn nieuwe club weinig vertrouwen en automatismen had. Kortom, er leek veel werk aan de winkel voor de Nijmegenaar om zijn eerste wedstrijd op de bank succesvol af te sluiten.

Meijers leek daar met verve in geslaagd. De oefenmeester maakte niet alleen op het bestuur en de spelersgroep een goede indruk, maar ook op de buitenwacht. Vooraf aan de wedstrijd was de sfeer op De Boekhorst, daarom enorm goed. Geen droevige gezichten, ondanks dat de club op de laatste plek stond in de Tweede Divisie met slechts twee punten. Het zelfvertrouwen leek weer terug in Noordwijkerhout, terwijl er nog geen minuut gespeeld was.

Collectief
Daarnaast oogde de vereniging als een collectief. Niet alleen op het veld, maar ook daarbuiten. Zo stonden de supporters trouw en fanatiek negentig minuten achter hun ploeg. Het verleden telde even niet, want de Noordwijkerhouters waren maar met één ding bezig: het eerste elftal van de club zoveel mogelijk steun bieden, zodat er eindelijk drie punten werden binnengehaald.

Terwijl de achterban als één man achter de eigen ploeg ging staan, kreeg VVSB de eerste kans van de wedstrijd. Danny Bakker mocht van een meter of vijfentwintig aanleggen voor een vrije trap en deed dit zeer naar behoren. De bal eindigde alleen op de bovenkant van de lat. De thuisploeg speelde gedisciplineerd en hield de linies kort op elkaar. Als de bal werd verloren, schakelde het elftal direct om, om weer in balbezit te komen. De ploeg van Meijers leek geen schim meer van het team dat kansloos ten onder ging tegen Maassluis. Dit keer opereerde het als één team waarin iedereen zijn takenpakket uitvoerde.

,,Het leek erop dat VVSB met Van Niel dé vervanger Vladimir Jozic had gevonden.”

,,Ik vind dat we het voor de rust heel goed gedaan hebben”, begon de oefenmeester met zijn analyse over de wedstrijd na afloop van de wedstrijd. ,,De tweede helft was wat matig, maar dan worden we wel heel kritisch. Deze ploeg had drie maanden niet gewonnen en daarom mogen we niet klagen.”

,,Ik denk alleen wel dat deze ploeg nog veel beter kan en dat hebben ze vandaag al laten zien. Vooral het voetballende gedeelte moet beter. Dat deden we in de eerste helft wel goed. In de tweede helft stopten we daarmee en toen kon je ook echt zien hoe een ploeg zonder zelfvertrouwen eruit zag.”

Onder toeziend oog van papa
De ban werd uiteindelijk gebroken door de man die van alle 22 spelers op het veld de meeste ervaring had in het betaalde voetbal: Kevin Brands. Onder toeziend oog van zijn vader Marcel Brands, kreeg de aanvaller ruimte om net buiten het strafschopgebied uit te halen. Zijn poging vloog via de onderkant van de lat in het doel: 1-0. Daarna ging VVSB op zoek naar meer en kreeg het dat ook. Tommy Bekooij ontving de bal in de as van het veld en slalomde om de verdediging van Scheveningen heen. Vervolgens schoot de aanvaller de bal overtuigend tegen de touwen: 2-0.

Meijers was na afloop lovend over zijn ploeg. Oké, in het tweede bedrijf had er beter gevoetbald kunnen worden, maar de trainer zag een elftal dat voor elkaar wilde knokken. Zodoende was er niet alleen buiten het veld sprake van een collectief, maar ook daar binnen. De afgelopen twee weken focuste de oefenmeester zich dan vooral op de organisatie van zijn eigen elftal.

,,We moeten alleen wel kritisch blijven, want het kan nog beter”

Zijn aanvoerder, Van Niel, was daarin één van de cruciale pionnen. Niet alleen aan de bal bracht de middenvelder rust, maar ook zonder. Als een echte leider zette hij zijn elftal neer en zorgde hij ervoor dat er constant balans terug te vinden was.  Het leek erop dat VVSB met Van Niel dé vervanger Vladimir Jozic had gevonden.


,,We moesten het middenveld in ieder geval bewaken”, gaf de nummer tien van het elftal toe. ,,Met mijn overzicht kon ik samen met Tim de Rijk ervoor zorgen dat de balans iets beter was. Ik denk dat we daarin gegroeid zijn als we kijken naar de vorige wedstrijden. We moeten alleen wel kritisch blijven, want het kan nog beter. Zeker als we de volgende wedstrijden ook winnend willen afsluiten.”

VVSB – Scheveningen 2-0 (2-0) 31. Brands 1-0, 41. Bekooij 2-0.

VVSB: Valk, Fecunda, Arroyo, Verlaan, Vijlbrief, Van Niel, De Rijk, Bakker (79. Theuns), Felicia, Brands (71. Dijkstra), Bekooij.

Foto: Orange Pictures

Lees ook: ‘SJC wint cruciaal duel van concurrent’ 

Interview Frans van Niel


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Za. 16 mrt.
Noordwijk0-1FC Lisse
Xerxes DZB1-2Ter Leede
Nootdorpafg.FC Rijnvogels
Valken '681-1SC Monster
Van Nispen (zat.)4-0DSVP
NSV '461-2VVSB (zat.)
Quick Boys5-0DOVO
ONS Sneek4-3SJC
VVA/Spartaan1-1Kagia
IJsselmeervogels1-1Katwijk
Rijnsburgse Boys3-2Barendrecht
VVSB3-2Koninklijke HFC
Zo. 17 mrt.
JOS/Watergraafsmeer2-1Hillegom
ROAC2-1Foreholte
Teylingen0-2DOSR
Van Nispen (zon.)8-3Toofan