In wat al weer zijn negende seizoen onder de lat bij Rijnsburgse Boys is, gaat het crescendo met Richard van Nieuwkoop en de geel-zwarten. De keeper ziet een veel rustiger spelend gezelschap voor zich in het veld dan vorig jaar en dat komt de resultaten volgens hem ten goede. ,,En het kan nog beter. Daar ben ik van overtuigd.”

De verrassende terugkeer van Bart Freke is volgens Van Nieuwkoop mede debet aan de goede resultaten die zijn ploeg tot nu toe heeft geboekt. Daarnaast is ook het middenveld van een kwaliteitsinjectie voorzien. ,,Bart is een rustgevende factor achterin en gezegend met een uitstekende traptechniek.”

,,We kunnen nu echt van achteruit opbouwen. Sinds de komst van Wilfred van Leeuwen is dat ook de bedoeling. Onze speelstijl is daarop gebaseerd. En op de manier zoals het nu gaat is dat voor mij ook veel lekkerder keepen.”

,,Ik heb intussen al heel wat keepers zien komen en gaan.”

Als ‘eigen jongen’ is Van Nieuwkoop nog elke week trots om voor het eerste elftal van zijn club uit te komen. Dat feit geldt voor hem als extraatje. ,,Als kleine jongen was dat altijd al een droom van me en eigenlijk blijft dat ook zo, ook al sta ik inmiddels al jarenlang in het doel.”

Concurrentie
Het feit dat hij inmiddels vier concurrenten voor die positie op de bank heeft weten te houden doet hem daarbij deugd. ,,Ik heb intussen al heel wat keepers zien komen en gaan. Natuurlijk houdt concurrentie je scherp. Die is hard nodig. Je zult je elke keer weer moeten bewijzen. Elke speler wil belangrijk zijn voor zijn ploeg en voor mij als doelman geldt dat uiteraard ook.”

De rapportcijfers die Van Nieuwkoop daarbij kan blijven overleggen zijn uitstekend. Het bewijs daarvan leverde hij afgelopen zaterdagmiddag nog op Middelmors. Daar behoedde de goalie zijn ploeg tegen Jong Vitesse voor een bijna zekere derde tegentreffer door op slag van rust met een katachtige reflex de 1-3 te voorkomen. ,,Ja, op zo’n moment is het helemaal lekker dat je een bijdrage levert aan het eindresultaat, want het scheelt nogal wat als je met ‘slechts’ een goaltje achterstand de rust ingaat.”

Van Nieuwkoop tikt een bal uit z’n doelgebied weg in de wedstrijd tegen Jong Vitesse

Tekenend voor het Rijnsburgse zelfvertrouwen was het optreden na de rust toen de uiteindelijk 4-3 overwinning werd veiliggesteld. ,,In het recente verleden ging er nog al eens wat mis als het even tegenzat. Dan sloeg de paniek al snel toe. Nu knokken we ons gewoon terug. We hebben daarin duidelijk vooruitgang geboekt. Ik zie nog altijd dat het wekelijks beter gaat. En ik ben ervan overtuigd dat we nog meer mogen verwachten op dat gebied.”

,,De combinatie jong gezin, werken op de veiling en spelen bij Rijnsburgse Boys bevalt me uitstekend.”

De winstpartij tegen de Vitesse-beloften werd in de slotfase veiliggesteld toen Van Nieuwkoop ver in blessuretijd door twee doortastende acties de zege definitief veilig wist te stellen. ,,Natuurlijk ben je als keeper niet blij als je er drie om je oren krijgt, maar als we elke week op deze wijze winnen, heb ik er geen problemen mee, hoor.”

Mooi seizoen
Over zijn eigen ‘houdbaarheidsdatum’ zit Van Nieuwkoop (31) voorlopig niet in. Zeker niet nu zijn ploeg zich weer helemaal opricht. ,,Nee, dat speelt momenteel geen enkele rol. Natuurlijk denk je er wel eens over na. Maar de combinatie jong gezin, werken op de veiling en spelen bij Rijnsburgse Boys bevalt me uitstekend.”

,,Als de gesprekken over contractverlening straks aan de orde zijn, gaan we om de tafel zitten en dan zien we wel verder. Laten we er eerst met elkaar maar een mooi seizoen van maken.”

Foto’s: Hans Heemskerk & Jan Jungerius

Lees ook: ‘Rijnsburgse Boys lacht het laatst tegen Jong Vitesse’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 14 mei
FC Rijnvogels2-1DFS Opheusden
Za. 18 mei
Hoek14.30Noordwijk
ODIN'5914.30Quick Boys
FC Lisse14.30De Dijk
SJC14.30Ajax (ama.)
Zwaluwen14.30Ter Leede
FC Rijnvogels14.30Smitshoek
VELO14.30Valken '68
BSC'6814.30Van Nispen (zat.)
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
Kagia14.30SCW
Katwijk18.00Scheveningen
Rijnsburgse Boys18.00HHC Hardenberg
AFC18.00VVSB
Zo. 19 mei
Hillegom14.00AGB
Altior14.00Teylingen
Laakkwartier14.00Foreholte
Wanica Star14.00Van Nispen (zon.)
Warmunda14.00ASW