Acht seizoenen lang was Richard van Nieuwkoop de onbetwiste nummer één onder de lat bij Rijnsburgse Boys. De 32-jarige doelman zag vele keepers komen en gaan, maar kon zijn plekje altijd vasthouden. Vorig jaar verlengde de goalie zijn contract om zijn allerlaatste seizoen in te gaan, maar precies dit seizoen staat er een andere keeper onder de lat bij ‘de Uien’ en dat doet pijn bij Van Nieuwkoop.

„Het is op dit moment heel lastig voor mij’’, moet de Rijnsburger heel eerlijk bekennen. „Toen ik het kreeg te horen, was dat echt een klap in mijn gezicht. Inmiddels heb ik het iets meer een plek kunnen geven, maar het blijft erg moeilijk.’’

Eerlijke kans
Vooral de beredenering van de nieuwe coach, Henk Wisman, vindt de doelman niet op de juiste manier afgedaan. Nieuwe keeper Bradley van der Meer, die deze zomer overkwam van Capelle, werd uiteindelijk gekozen vanwege zijn lengte.

„Ik heb hier acht seizoenen onder de lat gestaan en sta absoluut niet hoger dan de club, maar op deze manier vind ik het oneerlijk.’’

„Op de dinsdag voor de eerste competitiewedstrijd zaten we met Henk (Wisman, red.), keeperstrainer Hans Schot en Bradley (Van der Meer, red.). We gingen zitten en kregen beiden onze plus- en minpunten te horen. Ik had zelfs het idee dat ik wat meer plussen achter mijn naam had staan, maar toch koos de trainer voor Bradley, omdat hij langer is. Dat vind ik echt een slechte reden.’’

Daardoor had Van Nieuwkoop het gevoel dat hij geen eerlijke kans kreeg. De goalie had zelfs het idee dat hij in de vier wedstrijden die hij in de voorbereiding mocht spelen, een iets stabielere indruk had achtergelaten, maar dat bleek dus achteraf voor niets te zijn geweest.

„Als iemand beter is dan ik, kan ik het accepteren. Maar dat vind ik in dit geval niet. Vorig seizoen kregen we inderdaad veel tegengoals, maar daarvan waren er misschien maar vijf die via de lucht werden gescoord. Dat is niet veel. Ik heb hier acht seizoenen onder de lat gestaan en sta absoluut niet hoger dan de club, maar op deze manier vind ik het oneerlijk.’’

En dus gaat de doelman door een moeilijke tijd heen en kan hij zich vooral moeilijk opladen voor de trainingen.  „Iedereen vraagt het aan je en elke keer moet ik hetzelfde nare antwoord geven. Dat maakt het er niet makkelijker op. Ik heb niet de vrolijkheid die ik normaal wel heb en zal misschien af en toe wat botter reageren.’’

„Ik twijfelde toen al heel erg en ik geef toch een bepaald deel van mijn leven ervoor op.’’

Vorig seizoen verlengde hij zijn contract op het moment dat Wilfred van Leeuwen nog op de bank zat als trainer bij Rijnsburgse Boys. Toen bekend werd dat Wisman de nieuwe coach werd, ging hij gesprekken aan met Carlos Opoku, Donny van Ooijen en Jeffrey Jongeneelen. Dat vond de Rijnsburger destijds al een beetje vreemd. 

„Het is achteraf makkelijk praten natuurlijk, maar als iemand al zo lang bij een club zit, vind ik het niet meer dan logisch dat je dan even met diegene gaat praten. Hij wist blijkbaar toen al dat hij met een lange keeper wilde spelen.’’

Stoppen
Als Van Nieuwkoop dit van tevoren allemaal had geweten, had hij vorig jaar nooit zijn contract verlengd. „Ik twijfelde toen al heel erg en ik geef toch een bepaald deel van mijn leven ervoor op. Ik weet niet of ik dit een jaar lang vol kan houden. Dat heb ik ook aangegeven bij het bestuur en dat konden ze begrijpen. Ik heb nog niks besloten en ik weet ook niet of dat moment er überhaupt gaat komen, laat dat duidelijk zijn. Voor de club wil ik niet stoppen, maar persoonlijk heb ik het nu heel erg zwaar.’’

*We hebben Wisman gevraagd om een reactie en de coach van Rijnsburgse Boys beaamt de reden van Van Nieuwkoop, maar vindt wel dat de doelman fair is behandeld.

Lees ook: Van Kruistum over derbyweek: ,,Het moet een voetbalfeest worden”

Foto: Hans Heemskerk
POPULAIRE BERICHTEN