Waar VVSB onbewust last lijkt te hebben van het feit dat het nergens meer om speelt, wil Richard van Nieuwkoop dat excuus niet horen in het Rijnsburgse. De club is veilig, kan geen kampioen meer worden, maar wil wel de hernieuwde doelstelling behalen: bij de top zes eindigen. Al leek het in de eerste helft tegen Excelsior Maassluis op het veld nergens naar. Alsof de ploegen in spraak het toneelstukje willen opvoeren dat het ‘nog wel ergens om gaat’, maar qua spel dat niet konden overbrengen.

,,Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de eerste 45 minuten echt ongelooflijk saai waren. Ik heb het als keeper nog bijna nooit zo rustig gehad”, gaf de Rijnsburger grif toe. Maar het idee dat Rijnsburgse Boys het restant van de competitie daarom op z’n beloop zou laten, ging er niet in bij de doelman. ,,Daar ben ik teveel sportman voor. Als ik op het veld sta, wil ik winnen. Iedereen binnen de groep. We hadden eerst als doel ons te handhaven, nu is het de top zes geworden. Daar gaan we voor.”

,,De nul was al heilig, maar na die pot nog veel meer.”

In Maassluis bleek dat dus niet uit de eerste helft. ,,Wij kregen één of twee kleine kansjes. Zij helemaal niet. In de tweede helft werd het iets leuker voor de toeschouwers. Zij scoorden de 1-0 uit een corner. Dat Donny van Oijen nog in de absolute slotfase de 1-1 maakte, was lekker. Maar aan het einde van de wedstrijd hield ik geen goed gevoel over aan de middag.”

Jong Sparta
Ook omdat hij daarmee, na twee keer de nul te hebben gehouden, weer een bal uit het net moest vissen. Ook Van Nieuwkoop was echter de nederlaag bij Jong Sparta niet vergeten. Daar werd hij zes keer geklopt, maar viel de doelman weinig te verwijten.

,,We hebben na die nederlaag de focus toch iets meer weer op de verdediging gelegd. De nul was al heilig, maar na die pot nog veel meer. De statistieken van dit seizoen spreken voor zich. Ook vorig jaar kregen we veel tegengoals, maar maakten we er zelf ook hartstikke veel. Dat valt dit seizoen nog wat tegen. Het is nog wel een dingetje waar we aan moeten werken.”

,,Uit tegen FC Lisse. Die duels zijn altijd leuk. Daar moet je, in zo’n fase als deze in de competitie, even extra van genieten.”

De 6-0-nederlaag op ‘Het Kasteel’, zat de doelman allerminst lekker. Hij is als ‘goalie’ vaak nog het enige slot op de deur bij een tegenaanval. Maar tegen de jonge Spartanen kon hij zich ook niet onderscheiden. ,,Tja, als je zes tegengoals krijgt, wordt er toch ook naar jou gekeken. Maar ik kon het relatief makkelijk van me af zetten. Ik ben als keeper de eerste die het toegeeft, wanneer ik een fout heb gemaakt. Dit waren alleen goals die we als team tegen kregen.”

Herstel
Met twee keer een 2-0 overwinning op Sportpark Middelmors tegen respectievelijk De Treffers en FC Lienden en de 1-1 tegen Excelsior Maassluis, heeft de ploeg dus herstel getoond. Met nog zes duels op het programma, kijkt Van Nieuwkoop nog het meeste uit naar 28 april. ,,Uit tegen FC Lisse. Die duels zijn altijd leuk. Daar moet je, in zo’n fase als deze in de competitie, even extra van genieten.”