Onder lastige weersomstandigheden op sportpark South Park eindigde de wedstrijd tussen GOL Sport en Van Nispen in 2-2. Dit was een terechte afspiegeling van de krachtverhoudingen.

Trainer René Ras was tevreden met het behaalde resultaat. „Het was geen hoogstaande wedstrijd, maar mijn spelers hebben het maximale eruit gesleept, gelet op de personele problemen. Mijn ploeg verdient een compliment voor de geleverde arbeid en de getoonde strijdlust.” Door het gelijke spel wist Van Nispen niet te profiteren van het puntenverlies van DOSR en Voorschoten, concurrenten in de strijd om de derde plaats.

Van Nispen had wat recht te zetten na de verliespartijen van de laatste weken. Voor het zelfvertrouwen van de ploeg was een overwinning gewenst. Bij de ploeg uit de Zilk ontbraken vijf basisspelers en dit had zijn weerslag op het spel. In de openingsfase was het aftasten geblazen van beide kanten. Veelvuldig werd de lange bal gehanteerd en de wind had veel invloed op de wedstrijd. Van Nispen probeerde te voetballen, maar was in de openingsfase niet bij machte om zijn wil op te leggen aan de tegenstander.

Achahbar, een lust voor het oog

GOL Sport gokte op bevliegingen van Mohamed Achahbar, de broer van de bij Feyenoord spelende Anass Achahbar. Deze technisch vaardige buitenspeler was maar moeilijk af te stoppen door de Zilkse defensie. Ras had zijn ploeg de opdracht gegeven om Achahbar in de ‘zone’ op te vangen. „Ik heb geen specifieke opdracht gegeven aan een speler om die snelle buitenspeler te bewaken. Degene die er het dichtste bij stond, moest hem afstoppen en er moest rugdekking gegeven worden. Mijn spelers hebben dit goed gedaan.”

Opsteker

Na ongeveer vijfentwintig minuten spelen kwam Van Nispen op voorsprong. Plots kwam de bal uit de kluts voor de voeten van Randy de Jong, die de bal uit de draai knap tegen de touwen joeg (0-1). De treffer kwam uit de lucht vallen, maar was niettemin een enorme opsteker voor de Zilkers, die beter begonnen te voetballen. In deze goede fase kon Van Nispen haar overmacht niet omzetten in meer doelpunten.

In de slotfase van de eerste helft was het GOL Sport dat tweemaal van zich deed spreken. Aan de basis van deze kansen stond Achahbar, de beste man op het veld, maar zijn teamgenoten schatten zijn voorbereidende werk niet op waarde in. GOL Sport maakte op slag van rust alsnog de terechte gelijkmaker. Uit een hoge bal kopte Achahbar knap binnen.

In de tweede helft had Van Nispen het betere van het spel. De ploeg uit Leiden had steeds meer overtredingen nodig om de ploeg uit de Zilk af te stoppen. Van Nispen kreeg een aantal vrije trappen op gevaarlijke plekken. Een door Samir Krupic goed genomen vrije trap, kon maar ternauwernood door de keeper van GOL Sport worden gepareerd, en in tweede instantie kon Nick van Westerop de bal niet tot doelpunt promoveren.

Rommelig

Naarmate de wedstrijd vorderde, daalde het niveau. Het werd rommelig en beide ploegen waren niet meer in staat om een fatsoenlijke aanval op de mat te leggen. Twintig minuten voor tijd kwam de ploeg van Ras alsnog op voorsprong. Deze goal van Dominique van der Burg was exemplarisch voor de tweede helft. Het was een echte ‘rommelgoal’. Een hoge bal werd gemist door de Leidse verdedigers en met het hoofd door Krupic verlengd. Vervolgens kopte de net ingevallen Jelle Vleugel de bal door, waarna de bal voor de voeten kwam van Van der Burg die de bal uit de stuit vol op de pantoffel nam.

Lang kon Van Nispen niet genieten van de voorsprong. Vijf minuten later maakte de ongelukkig keepende Andy Otte, een verkeerde inschatting bij een voorzet van Achabar. De snelle buitenspeler speelde zijn directe tegenstander knap uit en slingerde bal voor de pot. De bal kwam tot ieders verbazing in het doel terecht. ,,Twee keer gaven we de voorsprong wel erg makkelijk weg ”, aldus een teleurgestelde Ras.

Het slot van de wedstrijd kenmerkte zich door vele spelonderbrekingen. Toch kregen de Zilkers vlak voor tijd nog een kans om de wedstrijd in hun voordeel te beslechten. Alleen ontbrak het bij Van der Burg op het moment suprême het overzicht. Na een goede aanval over rechts kwam de aanvaller in balbezit. Hij speelde zijn tegenstander knap uit maar besloot voor eigen succes te gaan door te schieten uit een moeilijke hoek, terwijl er voor de goal een medespeler vrij stond. Al met al kon geconcludeerd worden dat een puntendeling een terechte uitslag was.

Tekst: Ricardo Vijlbrief