Aan de korte zijde van het veld, stond Kees Zethof in een hoekje te kijken naar Van Nispen (zon.) – Sporting Leiden (zon.). Niet teveel in de picture. Degene die ‘m zagen staan, zochten wel direct contact met de huidige succestrainer van vv Noordwijk. Ook voor de sommige al wat langzaam grijs wordende Van Nispianen was het de mogelijkheid om even bij te praten met de oud-trainer van de Zilkse ploeg.

Zethof zelf kwam om naar z’n oude ‘pupil’ te kijken. Onder de vleugels van de altijd welbespraakte bollenboer uit Noordwijk groeide de huidige trainer van Van Nispen, Roy Schulpzand, uit tot een trainer met een volwassen gedachte over voetbal. Een assistent die toe was om op eigen benen te staan. Zo gek is het dan ook niet dat wanneer je na afloop met Schulpzand de wedstrijd de revue laat passeren, de peoplemanager Zethof hoort in de quotes van de trainer van de derdeklasser.

Schouderklopjes
‘Je bent zo goed als je materiaal’ of het ‘we proberen met z’n allen op bepaalde manier over voetbal na te denken’. zijn uitspraken die nijgen naar Zethof, maar rolden vanaf de lippen van Schulpzand. De jonge trainer liet z’n ploeg ook voetballen zoals hij het waarschijnlijk geleerd heeft van z’n mentor in de drie jaar dat ze bij SJC aan het roer stonden.

,,Toen Roy hier kwam solliciteren, hoorde ik een kloon van Zethof praten.”

Van Nispen werkte hard, liep vuile meters en oogde als een ploeg vol spelplezier. ,,Dat is niet alleen mijn hand die je ziet, dat doen de jongens zelf.” Zo probeerde de Zilkse hoofdtrainer het schouderklopje richting diens adres na Van Nispen (zon.) – Sporting Leiden (zon.) af te wimpelen.

Te laat
Maar door de positieve mindset van de Zilkse ploeg, sleepte de derdeklasser nog wel een gelijkspel uit het vuur tegen de technisch sterkere Leidenaren. De bezoekende ploeg was vooral in de tweede helft een maatje te groot voor Van Nispen. Na een 1-0 ruststand in het voordeel voor Van Nispen bracht de Leidse trainer Kevin Wassenaar met Tolga Karpuz en Gokhan Yazici twee zeer behendige aanvallers in het veld, die direct het duel naar zich toe trokken.

Mede dankzij twee goals deze twee aanvallers en een goal van Danny Maaskant keerde Sporting Leiden de wedstrijd finaal in de tweede helft. Op basis van die vijfenveertig minuten ook niet meer dan terecht. ,,Ik vroeg nog aan die twee spitsen waarom ze er niet vanaf minuut één in stonden”, legde Schulpzand na afloop uit.

Jelle Vleugel rent van euforie over het veld na z’n 3-3, met een uitzinnig publiek op de achtergrond

,,’Ja, we waren te laat, antwoordde ze. Daar was ik heel blij mee. Die maakten natuurlijk wel het verschil. Individueel had Sporting Leiden natuurlijk gewoon betere voetballers dan Van Nispen. Dat was duidelijk te zien.”

,,Alleen het collectief zegt ook heel veel in de voetballerij. En door het collectief is dit gelijkspel tot stand gekomen.” Terwijl de klok al op minuut negentig stond kreeg Bren Zonneveld de kans om vanaf randje zestien de wedstrijd nog enigszins spannend te maken. Zijn vrije trap over de grond bleek doeltreffend.

Arbeidsethos
In de bizarre slotfase die daarop volgde kreeg de Leidse middenvelder Wim de Bolster een rode kaart voor een grove overtreding op het middenveld. Uit de daarop volgende vrije trap werd Jelle Vleugel diep gestuurd. De middenvelder maakte diep in de blessuretijd de 3-3.

,,Ik heb ontzettend veel geleerd van Kees. Niet alleen bier drinken.”

Vleugel werd daarmee de matchwinner van het duel, maar had die uitverkiezing sowieso ook al kunnen verdienen vanwege z’n spel in vooral de eerste helft. De aanvoerder werd in die 45 minuten de belichaming van dit ‘nieuwe’ Van Nispen (zon.). Z’n arbeidsethos was koren op de molen van trainer Schulpzand. Die nam op zijn beurt toch nog even de ruimte om z’n oude leermeester een compliment te geven over de manier van denken over het spelletje.

Leermeester
,,Ik heb ontzettend veel geleerd van Kees. Niet alleen bier drinken. Hij heeft altijd tegen me gezegd dat we ’t met z’n allen moeten doen. Ik kan hier wel heel arrogant met m’n hand omhoog gaan staan en roepen dat ik de hoofdtrainer ben en dat ik het wel even ga doen. Maar daar bereik je helemaal niks mee.”

De woorden van Van Nispen-voorzitter Tino de Groot voor aanvang van de wedstrijd over Schulpzand bleken uiteindelijk van een vooruitziende gave. ,,Toen Roy hier kwam solliciteren, hoorde ik een kloon van Zethof praten”, knipoogde De Groot. Geen woord aan gelogen, bleek anderhalf uur later.

Foto’s: Trudy van den Berg

Lees ook: ‘William van Vliet: de bescheiden held van De Elsgeest (plus video)’

Interview Jelle Vleugel na afloop van Van Nispen (zon.) – Sporting Leiden (zon.)
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen