De wedstrijd van het jaar, zo betitelde Van Nispen-trainer René Ras het treffen met concurrent Graaf Willem II/VAC vooraf. Het betrof de 22e speelronde in de Derde Klasse A en met nog zeven duels te spelen betekende het voor de Zilkers de laatste kans om nog iets van hun seizoen te maken. De 3-2 winst zorgde er voor dat de geelrode formatie nog in de race is voor een plek in de nacompetitie.

,,Het was duidelijk”, zegt aanvoerder Nick van Westerop. ,,We moesten deze gewoon winnen en dat hebben we gelukkig gedaan.” De overwinning was volgens de verdediger terecht. ,,We hebben goed gespeeld en eigenlijk tot aan het laatste kwartier zijn we niet in de problemen geweest.” Op dat moment stond het al 3-1 voor de Zilkers.

Daar zag het in het begin van het duel aanvankelijk niet naar uit. De eerste twintig minuten gingen gelijkop, maar de eerste de beste uitval van de bezoekers verdween achter doelman Tom van Maris in het net. Van Westerop: ,,Een mooi uitgespeelde aanval. Ik kan niet anders zeggen.”

Sterk antwoord
Waar Van Nispen in het verleden nog wel eens de draad kwijtraakte na een onverwachte achterstand, bleef de ploeg nu rustig op zoek naar een gaatje in de defensie van Graaf Willem. Die kwam er een paar minuten later al. Jelle Vleugel mocht na een fraaie aanval het laatste zetje geven voor de gelijkmaker: 1-1.

De supporters die vlak voor rust het fraaie lentezonnetje hadden verruild voor de kantine, zullen raar op hebben gekeken toen ze de ruststand ter oren kregen. Want in een tijdsbestek van twee minuten deelde Van Nispen een mokerslag uit aan de opponent. Een voorzet vanaf de zijkant belandde op een arm van een Graaf Willem-verdediger. Genoeg voor de scheidsrechter om naar de stip te wijzen. ,,Je kan in zo’n situatie altijd discussiëren of het wel of geen penalty is, maar bij hands kan de scheids hem geven. Zij protesteerden natuurlijk wel. Ik stond er zelf iets te ver vanaf om het echt goed te kunnen zien”, aldus Van Westerop.

Vleugel voltrok het vonnis op professionele wijze en zo stond het opeens 2-1 voor de gastheren. Nog was de koek niet op. De bezoekers waren de kluts kwijt en gaven even later op een gevaarlijke plek een vrije trap weg. Walter van den Berg zette zich achter de bal en op miraculeuze wijze belandde de bal via een Graaf Willem-speler tegen de lat en sprong terug het veld in. Sjors Meiland was er als de kippen bij om de marge te verdubbelen: 3-1.

Volle bak
,,Dan ga je heel lekker de rust in. Dat geeft zo’n goed gevoel. Dat namen we ook mee in de tweede helft.” Daarin gebeurde er aanvankelijk weinig. ,,Zij gingen wel volle bak op de aanval spelen want bij winst hadden ze ons echt op de rug liggen voor die vierde plaats.” Een extra spits werd er bij gezet. Van Nispen reageerde door een-op-een  te gaan spelen. ,,Dat ging het eerste half uur gewoon goed. We gaven niks weg en zelf speelden we een aantal counters niet lekker uit, waardoor het 3-1 bleef.”

Het laatste kwartier ging Graaf Willem helemaal alles of niets spelen en werd de druk verder opgevoerd. Dat resulteerde vijf minuten voor tijd ook in een strafschop voor de bezoekers. ,,Ik vond hem makkelijk gegeven, maar daardoor kwam wel weer de spanning terug in de wedstrijd.”

Gelukkig voor Van Nispen bleef verdere averij uit. In de ultieme slotfase kreeg Graaf Willem nog twee goede kansen op de gelijkmaker, maar dat bleef de thuisploeg door sterk keeperswerk van Van Maris bespaard. ,,Dat zou hetzelfde scenario zijn als in de uitwedstrijd. Ook toen scoorden zij in de laatste minuten de 3-3. Dat zou zeker nu teveel van het goede zijn geweest”, sluit Van Westerop af.

Archieffoto: Trudy van den Berg