,,Welkom terug”, kreeg Henk van Schaik te horen van zijn ploeggenoten toen hij een aantal weken geleden op proef was bij ADO Den Haag. De Quick Boys-verdediger liet tijdens een stage een uitstekende indruk achter en verdedigt volgend seizoen opnieuw het geelgroen van de club uit de Residentiestad. ,,Een droom die opnieuw in vervulling gaat”,  aldus een dolblije Leidenaar.

De 18-jarige Van Schaik acteert nu nog in de A1 op Nieuw Zuid. Hij maakte dit seizoen al zijn debuut in het eerste van de club. De centrale verdediger staat te boek als een groot talent. Hij begon bij Lugdunum, maar als snel meldde zich UVS. Daar speelde hij tot de D-junioren en maakte zoveel indruk dat ADO op de deur klopte. Hij begon er in de C2 om via de C1 in de B2 te belanden. Hij hield na tweeënhalfjaar de eer aan zichzelf.

,,Ik kwam er naast te staan. Op zich is dat niet erg, want je kan terugvechten. Maar ik wilde spelen en diegenen die toen op mijn positie stonden vond ik minder dan mezelf. Ik was zo gefocust op voetballen dat ook mijn school (Van Schaik zat op de HAVO) eronder ging lijden. Toen, en dat vond ik best dapper want ADO is toch een grote club, ben ik gestopt en teruggegaan naar UVS.”

Vice-captain
Via de Leidense club kwam hij in de zomer van 2014 op Nieuw Zuid terecht. Vorig jaar was hij aanvoerder van de B1, dit seizoen is hij vice-captain van het vlaggenschip van de jeugd. Van Schaik  behaalde vorig jaar zijn HAVO-diploma en nam dit seizoen een tussenjaar om alles op alles te zetten om zich terug te vechten in het betaalde voetbal. Hij ging hardlopen en was vaak in de sportschool te vinden. Al het harde werken heeft zich dus uitbetaald.

Het had weinig gescheeld of de Leidenaar had niet na de zomer bij ADO, maar in Schotland gespeeld. Rangers FC, het vroegere Glasgow Rangers, wilde hem inlijven. Begin dit jaar was Van Schaik er in totaal drie weken op stage. ,,Uiteindelijk ben ik blij dat het niet door is gegaan en dat ik bij ADO ga spelen. Dat is lekker dichtbij en vertrouwd.”

Het was niet de eerste keer dat hij op stage mocht overzee. In totaal was Van Schaik in de afgelopen jaren vier keer op proef bij Britse clubs. Zowel bij Arsenal, Ipswich Town, Birmingham City en Rangers FC keek hij zijn ogen uit. ,,In Engeland wordt heel anders getraind”, zegt hij. ,,Alles is al bij de jeugd veel intensiever. Je komt om 08.00 uur op de club en gaat om 17.00 uur pas weer weg. In de tussentijd heb je twee keer getraind en in het krachthonk gezeten.”

Aanbevelingen
Z’n eerste stage liep hij bij Arsenal. Van Schaik was toen net weg bij ADO. ,,Opeens belde een scout mij op en zat ik met een Engelsman te praten. Ze waren zeer gecharmeerd, hadden mij zien spelen tegen Ajax en Anderlecht, en wilden weten waarom ik weg was gegaan bij ADO. Dan hoef je natuurlijk niet na te denken.” Van Schaik liet een goede indruk achter en speelde verschillende oefenwedstrijden tegen onder meer West Ham United. Op het laatste moment kozen de Gunners voor een speler van Bayer Leverkusen. ,,Zonde, maar als je eenmaal in Engeland positief bent opgevallen gaan ploegen aanbevelingen doen.”

Twee nieuwe proefperiodes volgden, bij eerst Ipswich Town, ook nog in zijn ADO-periode, en vorig jaar bij Birmingham City. Van Schaik keek zijn ogen uit, en was dicht bij een overgang naar eerstgenoemde club. ,,Alles was rond, alleen ketste het af op de opleidingsvergoeding die buitenlandse clubs moeten betalen voor een internationale speler.

Dat was in februari ook het probleem bij Rangers FC. De Schotse grootmacht liet een verpletterende indruk achter op de jongeling en andersom ook, maar weer was de vergoeding het probleem. ,,Ach ja, dat klote geld altijd”, kan Van Schaik er nu om lachen. En dan weer serieus: ,,Die club is zo groot. Ibrox Stadium is heel imposant om te zien. Ze promoveerden twee weken later weer naar het hoogste niveau waar ze ook thuishoren. Ik wist wat mij te wachten stond door mijn eerdere ervaringen, maar toch was het weer een hele belevenis. Bij terugkomst woog ik hetzelfde, maar had ik tien kilo meer spiermassa erbij had gekregen. Zo fanatiek gaat het er aan toe. Ik merk aan alles dat ik nu weer sterker en fitter ben.”

Warm bad
Tijdens zijn tijd in Schotland verscheen er bij Quick Boys een mail van ADO in het postvak. Eenmaal terug hoefde Van Schaik niet na te denken. ,,Toen ik ja zei stonden ze gelijk voor de deur.” Hij mocht weer een stage afwerken. Van Schaik kwam gelijk in een warm bad terecht. Of dat hij nooit was weggeweest. ,,Veel jongens met wie ik destijds speelde, zijn er nog. Evenals veel mensen van de staf. Het zat vanaf het begin weer goed. ,,Ik voelde direct weer het vertrouwen.” De verdediger imponeerde en werd na zijn laatste training direct naar boven geroepen. ,,Ze vonden mij erg vooruit gegaan. Ze waren mij blijven volgen en ik had grote sprongen gemaakt zeiden ze. Ik ga daar nog een jaar in de A1 spelen, daarna moet ik door naar de senioren of niet.”

Juist daar zit het enige probleem. Het zou zomaar kunnen dat Van Schaik na een jaar weer weg moet, als de club hem niet goed genoeg vindt. ,,Het is erop of eronder. Als ze me willen houden, stroom ik door naar Jong ADO en anders houdt het op.” Of hij dan terugkeert op Nieuw Zuid weet hij nog niet. ,,Misschien meldt er zich dan wel weer een andere club. Je weet het nooit. Maar wat ik inmiddels wel weet in die twee jaar dat ik bij Quick Boys speel, is dat het een hele fijne club is. Super professioneel en met hele fijne mensen.”

,,Maar daar wil ik nu nog niet aan denken. Ik ben nog niet eens begonnen. Vanaf jongs af aan wil ik maar een ding, zoals zoveel jongens die goed kunnen voetballen. En dat is profvoetballer worden. Daar ben ik heel eerlijk in. Het is prachtig dat ik opnieuw de kans krijg. Ik ga er alles aan doen om opnieuw te slagen.”

Foto: Kees Kuijt


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen