Zijn zevende seizoenstreffer kan in de categorie ‘uiterst belangrijk’ worden geplaatst. De 0-1 die Nick van Staveren afgelopen zaterdag tegen Smitshoek kort voor rust produceerde, zette zijn ploeg op het overwinningsspoor. De uiteindelijke 0-2-zege zorgde er naast drie belangrijke punten ook voor dat het zelfvertrouwen binnen de rood-witte gelederen op weg naar het kampioenschap in de Hoofdklasse A een flinke boost kreeg.

,,Ik heb alleen geen idee hoe ik de bal raakte uit die voorzet van Tjeerd Westdijk, maar hij zat er wel lekker in”, vertelt Van Staveren (22) daags na de overwinning op Smitshoek. Die zojuist uitgesproken woorden laat de aanvaller volgen door een daverend lachsalvo. Gaandeweg het gesprek zal er nog een aantal volgen. Gezeten op zijn praatstoel is een gulle lach nooit ver weg bij de aanvaller die vorige zomer de overstap van sv Hillegom naar Noordwijk maakte.

‘Het mannetje’
Dat was aan het begin van de lopende competitie lang niet altijd zo. Zijn ‘transfer’ naar Noordwijk leverde hem niet op wat hij vooraf in gedachten had. ,,Bij Hillegom was ik als topscorer het mannetje. En omdat ik ook in de voorbereidingsperiode bij Noordwijk bijna elke keer in actie kwam, viel het me vies tegen dat ik toen de competitie eenmaal begon op de bank belandde.”

,,Als ik een bal niet goed aannam of verkeerd inspeelde, werd ik verrot gescholden. Bij Hillegom was het meestal andersom”

,,Het ‘dat doe ik wel even-gevoel’ was toen wel weg, ja. Dat leverde wel wat discussies met trainer Kees Zethof op, maar gaandeweg het seizoen is het allemaal goed gekomen.”

Geduld
Van Staveren heeft het hart op de tong. Om die reden was het voor veel van zijn ploeggenoten ook wel even wennen om te bepalen welk vlees zij in de kuip hadden gekregen. ,,Ik ben altijd wel erg aanwezig. Een druktemaker en gezelligheidsdier. Ik hou wel van een feestje. Ik ben er dan ook van overtuigd dat sommige jongens daar moeite mee hadden in het begin.”

,,Bravoure is me niet vreemd. Aan de andere kant moet ik zeggen dat ik ook mijn deel kreeg. Als ik een bal niet goed aannam of verkeerd inspeelde, werd ik verrot gescholden. Dat was ik echt niet gewend. Bij Hillegom was het meestal andersom,” schaterlacht Van Staveren.

,,Toen ik een keer aan Ray (Manuputty red.) vroeg hoe hij daar mee om is gegaan, vertelde hij me dat dit alleen maar bedoeld is om me te helpen, bedoeld is om een betere voetballer te worden. Zo heb ik het toen ook opgevat. Ik moest gewoon geduld hebben. Dat kwartje was toen wel bij mij gevallen, ja.”

Familie
Zijn overstap van Hillegom naar de Duinwetering verliep helemaal van een leien dakje, bekent Van Staveren ruiterlijk. ,,Het verschil in niveau en opnieuw beginnen maakte me duidelijk dat ik gewoon één van de vele spelers was. Dat hogere niveau was direct merkbaar. Waar ik bij Hillegom vaak drie of vier seconden had om iets met een bal te doen was dat ineens één seconde geworden. Dat was wel even wennen.”

Zijn nieuwe club heeft hij intussen in zijn hart gesloten. Dat wil niet zeggen dat sv Hillegom voor hem nu op het tweede plan komt. De Zanderij is bij thuiswedstrijden van zijn voormalige club op zondagmiddag zijn domein. ,,Laat ik vooropstellen dat ik het bij Noordwijk enorm naar mijn zin heb, maar sv Hillegom is nog altijd mijn cluppie. Een warme, grote familie.”

,,Als ze wonnen, vierde ik na afloop samen met met oud-ploeggenoten het feestje mee in de kleedkamer.”

,,De fusie daar is echt geslaagd, fantastisch gewoon. De naam Concordia sprak ik daarvoor bij wijze van spreken niet uit. Dat was voor mij vloeken in de kerk. Na de fusie is dat gewoon verdwenen. De resultaten zijn dit jaar helaas minder. Ze hebben dit seizoen nog niet veel gewonnen, maar als het wel gebeurde, vierde ik na afloop samen met met oud-ploeggenoten het feestje mee in de kleedkamer. Het zit echt nog diep dus.”

Juichen
Als het over de rood-witte kampioenskansen gaat, blikt Van Staveren met vertrouwen vooruit. Met nog vier duels te gaan wil hij echter nog niet te vroeg juichen. ,,Na de remise bij Hoek, een paar weken terug, zei ook iedereen dat het nu wel klaar was. Een week later verloren we prompt van FC ‘s-Gravenzande.”

,,Natuurlijk staan we na zaterdag op poleposition, maar laten we eerst uit bij Nootdorp maar zien te winnen. Als dat lukt kunnen we het een week later thuis tegen RVVH afmaken. Pas op het moment dat we die prijs echt in handen mogen we echt juichen. De vooruitzichten zijn echter goed. Niet alleen de groep, nee, de hele club is daar aan toe.”

Foto: Orange Pictures

Lees ook: ‘Rijnsburgse middenvelder volgt z’n hart en vertrekt naar Italië’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 10 sept.
Oefenduels
Rijnsburgse Boys4-2VVSB
Noordwijk3-1SJC
Katwijk8-2DEM
Hillegom5-1Kagia
Za. 14 sept.
Noordwijk5-1ASWH
Excelsior Maassluis1-4Katwijk
Barendrecht0-2FC Lisse
Ter Leede3-2Hoek
FC 's-Gravenzande0-1FC Rijnvogels
Quick Boys 0-2Kozakken Boys
IJsselmeervogels1-1Rijnsburgse Boys
Districtsbeker
Valken' 683-3Forum Sport
VVSB (zat.)1-3Zevenhoven
Legmeervogels3-5Kagia
Van Nispen (zat.)2-3Zandvoort
Warmunda3-5KSD-Marine
Zo. 15 sept.
HBS1-0SJC
Districtsbeker
Hillegom2-4HBC
ROAC0-0Foreholte
Teylingen0-2VUC
Van Nispen (zon.)3-1REMO