"banner

Afgemeten. Precies op het hoofd van Niels van Veen. De corner van de voeten van Jeroen Dedel is de eerste kwast op het nog lege schilderijtje van de nieuwkomers van Hillegom. Van Veen doet de rest. Zijn 0-1 blijkt de opmaat naar een overwinning op Legmeervogels. Met een assist op Aiden Ryan maakt de Haarlemmer het kunstwerkje zondagmiddag in Uithoorn helemaal af: 0-2.

Terwijl de fotograaf klikt, loopt Van Veen naar Dedel toe. Een bedankje aan de man van de assist is het minste wat de Haarlemmer kan doen. De glimlach op het gezicht van de aanvaller zegt alles. De 28-jarige voetballer heeft zijn voetbalgeluk weer terug. Na een mislukt jaar bij Ter Leede is de spits op z’n plek in Hillegom.

,,Het is een wereld van verschil of je speelt of niet”, erkent Van Veen. ,,Ik kwam uit een vervelend jaar en wilde weer belangrijk worden voor een team. Goals maken. Dat het gelijk gelukt is op de allereerste speeldag is hartstikke lekker.”

Nieuwe omgeving
De eerste weken in Hillegom zijn voorbij geroetsjt voor Van Veen. Weken waarin hij zichzelf rustig de tijd heeft gegeven om te acclimatiseren op Sportpark De Zanderij. Hij zoekt voor z’n komst naar de eersteklasser al even contact met z’n nieuwe teammaatje Dedel en kan al snel concluderen de juiste stap te hebben gemaakt door een niveautje lager te gaan voetballen, maar vooral door een nieuwe omgeving te kiezen.

,,Op een gegeven moment is het verhaal van vorig jaar wel klaar. Dan gaat de focus naar het nieuwe seizoen.”

,,Hillegom heeft een hechte groep. Ik had het gevoel dat ik in een gespreid bedje terecht kwam. De sfeer is dus gewoon goed. Zelfs bij mindere resultaten, vertelde Dedel mij, is dit een groep die rustig blijft.”

Ver hoeven we niet terug te gaan in de geschiedenisboeken om die uitspraak te maatstaven. Hillegom komt uit een moeilijk seizoen, waarin het zich ternauwernood wist te handhaven in de Eerste Klasse. De ploeg leek al gedegradeerd, nadat het in de nacompetitie werd uitgeschakeld door Heiloo. Die ploeg werd uiteindelijk uit de competitie gehaald vanwege matchfixing.

Ook de finale van de nacompetitie kende een uiterst bizar staartje. In de week dat Hillegom zou spelen tegen Assendelft verloor die vereniging een vooraanstaand lid. Assendelft wilde vanwege dit overlijden het duel met een ruime week uitstellen. Zowel Hillegom als de KNVB gingen daar niet mee akkoord, waarna Assendelft besloot niet op te komen dagen en Hillegom een reglementaire overwinning kreeg toegewezen.

Focus
Van Veen, die toen al wist dat hij dit seizoen in een Hillegom-shirt zou spelen, bekeek het allemaal vanaf een afstandje. ,,Bizar hè? We hebben er in de eerste weken van het nieuwe seizoen nog wel over gesproken. Zo heb ik ook een beetje hun kant van het verhaal gehoord. Maar op een gegeven moment is dat wel klaar. Dan gaat de focus naar het nieuwe seizoen.”

Een seizoen waarin de eersteklasser prima is gestart. In Uithoorn won Hillegom relatief makkelijk van een elftal dat vorig jaar nog derde werd in de Eerste Klasse en waar Hillegom in dat seizoen niet van kon winnen. ,,We hadden dan ook verwacht dat ze er bovenop zouden klappen tegen ons, maar ze zakten juist in”, zag Van Veen.

,,We zijn voorin gevaarlijk met de snelheid van Ryan en Calvin Arendse.”

,,In de eerste helft zijn ze twee keer gevaarlijk geweest voor onze goal en kregen wij zelf nog een vrij grote kans via Jasper van Trigt. In de tweede helft scoorde ik de openingstreffer uit een corner. Dat brak de wedstrijd een beetje open. Daarna bracht de trainer Aiden Ryan in voor wat extra snelheid. In de tegenstoot scoorden wij via Ryan uiteindelijk de 0-2.”

Vrienden en familie
Van Veen zag het met veel plezier aan en concludeerde tegelijkertijd dat het niveau bij z’n nieuwe club hem tevredenstelt. ,,Zolang wij het achterin compact kunnen houden met elkaar, hebben we een goed team. Dedel is bijvoorbeeld kwalitatief een prima voetballer. En voorin zijn we ook gevaarlijk met de snelheid van Ryan en Calvin Arendse.”

Maar de beste speler van Hillegom loopt nu op de rechtsbackpositie. ,,Mijn neefje: Mike van Veen”, lacht de oudere Van Veen-telg. ,,Het is wel heel leuk om nu samen met hem in één elftal te spelen. Hillegom ligt voor mij ook iets dichterbij dan mijn vorige clubs (Ter Leede en FC Rijnvogels red.). Dat maakt het voor vrienden en familie ook wat makkelijker om weer eens te komen kijken.”

Foto: Dirk van der Reep

Lees ook: ‘Imanse gebaat bij ‘Lisserbroekse’ veranderingen’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude